Vadvilág Napja az Állatkertben

Március 3-án már kora délelőtt vidáman, hangosan vonuló nagy gyerekcsoportokra lettek figyelmesek a Városligetben sétálók. Népes gyerekcsoportok az Állatkertbe belépve az ott már tömegesen összesereglett iskolás csoportokhoz csatlakoztak. Mi is volt ez a nagy esemény? A Vadvilág Napja alkalmából az Állatkert – partnereivel együtt – változatos programokkal várta a látogatókat, kiemelten a gyerekeket. Ezt segítendő a 18 év alatti diákok és gyerekek 200 Ft-os regisztrációs jeggyel tudtak bejönni, amennyiben állat-, növénymaszkban vagy állatot, növényt ábrázoló plüssfigurával érkeztek. A sajtó képviselőinek a Varázshegy méretes termében tartottak tájékoztatót.

Vadvilág napja – sok látnivaló

A rangos esemény apropóját az adta, hogy 2013. december 20-án az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán döntés született a vadvilág napja (World Wildlife Day) bevezetéséről. A világnap évről évre visszatérő dátuma azért lett pont március 3-a, mert 1973-ban ezen a napon írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó úgynevezett washingtoni egyezményt (CITES). Az idei évben ünnepelték az aláírás 50. évfordulóját. Az Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán üdvözlő szavai után elsőként Kőrösi Levente, az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának vezetője szólt az egyezmény jelentőségéről, a CITES fontosságáról. A CITES egy nemzetközi természetvédelmi egyezmény, amely a hatálya alá tartozó fajokat egy rendkívül hatékony eszközzel, a velük folytatott kereskedelem szabályozásával védi. Ennek köszönhetően az elmúlt 50 évben számos – a kereskedelem által veszélyeztetett – állat- és növényfajt sikerült megóvni a kipusztulástól.
Hazánk 1985 óta részes fele a CITES-nek, amelynek végrehajtásáért és koordinációjáért Magyarországon az Agrárminisztérium mint igazgatási hatóság felel.

Dvorszki Anikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumának főreferense a közúti forgalom ellenőrzéséről, az illegális behurcolás megakadályozásáról, a legrafináltabb behurcolási trükkökről hozott fel példákat, meghökkentő eseteket.
Dr. Farkas Anna, a Herman Ottó Intézet Természetmegőrzési és Ökológiai Osztályának vezetője a „vadonleső” programokról, az amatőr, önkéntes résztvevők által beküldött adatok fontosságáról adott ismertetést.

Népes gyereksereg

Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára a kiemelt témáról, a Főemlősök védelméről szólt.
Végezetül a „házigazda részéről” dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója többek között a mentőhelyekről, karanténvizsgálatokról, egyes megmentett fajok természetbe visszatelepítéséről, az oktatási, felvilágosítási feladatokról, az Állatkert természet- és állatvédelmi tevékenységéről számolt be, számos érdekes példát említve (Rákosi vipera, szalamandrák)

A sajtótájékoztatót követően a kiüresedett nagytermet a gyerekek vették birtokba, s szájtátva hallgatták és nézték a látványos bemutatókat. Így a Bálint névre hallgató, 22 éves uhu bagoly életéről, táplálkozásáról halottak, egyben láthatták a madár halk repülését (a kihelyezett táplálékokra), miként a Harris-ölyv 14 éves példányának repülését is megcsodálhatták. A Béla nevet viselő vadászgörény anatómiáját, hihetetlen rugalmasságát ismertette a helyes állatkát végig szeretettel simogató gondozója, majd egy átlátszó, zegzugos barlangrendszerben volt látható a görény kúszó haladása. A majomra emlékeztető, Pali nevű mézmedve mézre való „vadászatáról” hangzott el rövid ismertetés, mely állat egyébként az USA-ban nem védett faj, ott lakásban is tartható.

Aztán a teremből kirajzó gyerekek elkezdhették barangolásukat a különböző helyszínekre. Így eljutottak a hangyászok birodalmába, a leopárdok, tigrisek kifutóihoz, megismerkedhettek egy különös fókatréninggel, láthatták a cápák, ráják birodalmát, a zebrákat, az ázsiai elefántot, de más programhelyeket is bejártak. Mindenütt a gyerekek nyelvén beszélő, a rájuk bízott állatokat gondoskodással és nagy szeretettel körülvevő állatgondozók érdekes ismertetésével és persze a sok látványossággal szereztek nagy élményt a gyerekeknek.

A gyerekek a vadvilágról látványos élményeket gyűjthettek, de nemcsak ők, hanem az ezúttal gyérebb számú felnőtt látogatók is sok új ismeretre tettek szert, s nekik is páratlan élményt jelentett az évfordulóra rendezett nevezetes esemény. Láthattuk, felnőtteknek, de főleg gyerekeknek egyaránt…..

Kölcsei T.

tabs-top
More in Környezetvédelem
Tavaly egymilliónál is több látogató

Örvendetes a hír, miszerint tavaly egy millió 36 ezer látogatója volt a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, amely továbbra is az...

Close