MÚZEUM-KERT ÖTLETPÁLYÁZAT

Magyar Nemzeti Múzeum - Hans Götzinger vízfestménye

Magyar Nemzeti Múzeum – Hans Götzinger vízfestménye

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) új főigazgatója kihirdette a belvárosi történelmi közpark, azaz a Múzeum-kert rehabilitáció ötletpályázatának nyerteseit. A díjazásra fordítható hatmillió forintos kiírásra 12 pályamű érkezett, amelyek között az első díj kétmillió, a második díj másfél millió, a harmadik díj egymillió forintos jutalommal járt, valamint a neves tagokból álló zsűri további három pályázatot megvásárolt, egyenként 500 ezer forintos értékben.

 

Balog Zoltán miniszter a közelmúlt felújításainak sorában említette a Zeneakadémia épületét, a Várkert Bazárt, a Liget Projekt családbarát programjait. Ide illeszkedik a három egyetem szomszédságában lévő, 19. században épített Múzeum-kert rekonstrukciója is. A bírálóbizottság az intézmény műemléki jellegével és a Palota-negyed zöldfelület igényével harmonizáló, közkertnek megfelelő pályázatokat várt el.

Az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte fiatal csapatával: Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra – ezt találták a kiírásnak leginkább megfelelőnek.

A második díjas a Pagony Kft. lett Bognár Emesével és Rahnama Azadehhel új ötleteikért és igényes kidolgozásukért.

A harmadik díjat Stéhli Zoltán Imre készítette kiváló látványterveivel.

A megvásárolt pályázatok az egészséges zöldfelületek arányára és a kert gondozására is figyelmet fordított. Ilyenek: dr. Almási Balázs, Fábián Zsófia Eszter, Lehotai Bence és munkatársainak tervei. Ötleteik ugyanis alkalmasak a végleges tervek elkészítésére. Az egymás hatására zavaróan elhelyezett szobrokat zsúfoltság nélkül rendezik úgy, hogy a szobrok körül sétálni lehessen, a régi, hiányos kertészházat is belekomponálják a tervekbe. A későbbiekben kitiltják a Pollack Mihály térről az autókat, a kertben pedig nem kapnak helyet zajos rendezvények.

A tervek figyelembe vették a meglévő faállományt, továbbá az Új Nemzeti Múzeum koncepcióját (a régi Rádió helyén), amelyet a miniszter 2017. január 31-ig terjeszt a kormány elé. A rendezéshez szükséges a civil szervezetek képviselőinek véleménye és a kert régészeti felmérése is. A Múzeum-kert megújulásának határideje 2017. december 31. – a kormány és az önkormányzat segítségével.

Dr. Csorba László, a MNM korábbi főigazgatója, most zsűritag, kedves történetet mesélt el a hallgatóságnak. A kertben járó idősebb hölgytől kapott egy színes kristálydarabot, majd elmondta a történetét. 1956-ban leégett a Múzeum Természettudományi Tára. A hölgy később ott járt, felszedte az összeégett üvegdarabot, amit a főigazgató úrnak ajándékozott. Így örökké megmarad az emlékezetében.

DOBI ILDIKÓ

tabs-top
More in Hungary
A Nyugat kapuja

Az ország harmadik műemlékekben leggazdagabb települése. Itt őriznek egy fontos ereklyét, a fröccs feltalálása is ide köthető és még megannyi...

Close