Egy ünnepelt színésznő meghurcoltatása

A negyven éves korában öngyilkoságban meghalt Jean Seberg világhírű amerikai színésznő tragikus élettörténete igazán filmre kivánkozott. Jean Seberg 34 filmben, mint például a Kifulladásig és a Jó reggelt, búbánat!  játszott többnyire fontos vagy főszerepet Hollywood és Európa között ingázva. Életének egy jelentős részét Franciaországban töltötte. Viharos életéről és megkérdőjelezhető öngyilkosságáról szól a Jean Seberg című musical és a Jean Seberg: American Actress című dokumentumfilm.
Négyszer kötött házasságot, egy ízben érvénytelenül. Második házastársa Romain Gary regényíró, filmrendező, II. világháborús pilóta, fordító, diplomata volt.

A Kirsten Stewart főszereplésével mozikba kerülő életrajzi dráma-krimi-thriller számos nemzetközi filmfesztiválon sikerrel szerepelt, a kritikák mind kiemelték Stewart brilliáns alakítását.

A valós események alapján készült filmben Seberg nyílt házasságban él férjével, Romain Garyvel, akivel egy gyermeket nevelnek Párizsban. Hollywoodi útra készül, hogy ottani karrierjét népszerűsítse, és szeretetben elbúcsúzik férjétől.

A repülőgép első osztályán szemtanúja, hogy a Fekete Párducok híres aktivistája, Malcolm X unokatestvére jelenetet rendez: a férfi ragaszkodik ahhoz, hogy oda ülhessen, ahová akar, és azt állítja, hogy „királyi családtagként” kellene bánni vele. Seberg vonzódni kezd hozzá; a férfi Hakim Jamalként mutatkozik be. Az Egyesült Államokba érkezve Seberg észreveszi, hogy a repülőtéren a fekete aktivisták kisebb tüntetésbe kezdenek, hogy jelezzék nemtetszésüket a bánásmód miatt, amelyet Jamal és útitársai kaptak a járaton, azt sugallva, hogy az egész incidenst a nyilvánosság és a légitársaság lejáratása érdekében rendezték meg.

Seberg csatlakozik a tüntetőkhöz, és szolidaritásból felemeli az öklét a „fekete erő” tisztelgésével. A nő nem veszi észre, hogy az FBI beépített emberei a repülőtéren tartózkodnak, és lefényképezik őt az aktivistákkal együtt. A fényképet ezután feldolgozzák, és az FBI úgy dönt, hogy amíg az Egyesült Államokban van, figyelni fogják a tevékenységét, és lehallgatják a telefonbeszélgetéseit.

A támadások közepette Seberg terhes lett, hivatalosan a második férjétől, Romain Garytől, a sajtó szerint viszont a Fekete Párducok vezetőjétől. A stressz – más források túl sok nyugtatóról beszélnek – idő előtti szüléshez vezetett, és a kislány két nappal később meg is halt.

A film vitathatatlan értékei elismerése mellett, egy apró észrevételt is meg kell tenni. A liberális egyensúly látszólagos érdekében a forgatókönyviró és a rendező szükségesnek tartotta egy fiatal FBI-tiszt, Jack Solomon ( Jack O’Connell ) szerepeltetését is, aki tisztességes, érzékeny, megdöbbent attól, amit szervezete tesz Seberggel, és összezavarodik. Próbálja figyelmeztetni őt. De miért? Miért találták ki egyáltalán ezt a karaktert? Miért kell ennek a kitalált férfinak a kínlódásait drámaian egyenértékűvé tenni Seberg valóságos megpróbáltatásaival? Ez egy indokolatlan dramaturgiai elem, és nem igazán cseng össze a film egészének mondanivalójával.

Nos, ennyit előzetesként. November 25-től a hazai mozikban is látható ez az első perctől az utolsóig izgalmas alkotás. Mindazoknak, akik szeretik a közelmúlt történetét feldolgozó trillereket, érdemes megnézni!

Sz. Sz.

tabs-top
More in Kultúra
Müpa Sátor – téli meglepetésekkel

Idén is varázslatos téli élményekkel lepi meg közönségét a Müpa: épül a város egyik legszebb kilátással bíró jégpályája, s hamarosan...

Close