Jubileumi Luther-könyvbemutató

A reformáció kezdetének 500. évében egy igen jeles új kiadványt méltatott Pröhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház főfelügyelője és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója. Utána szólt Marton Jenő, a Hibernia Kiadó ügyvezetője, Kende Péter, a Luther Kiadó igazgatója és Czeiszing Miklós, a Germany Travel (DZT) budapesti képviselet-vezetője. A kiadvány címe: Luther nyomában: a reformáció útján Németországban.

Luther Márton (1483-1546) munkássága történelmi emlékezetünk fontos része. A 16. század óta a reformáció üzenete megsokszorozódott. Mozgalma nyomot hagyott az egész világon: befolyásolta a családi- és a vallási életet, a szertartásokat, az ünnepeket, az irodalmat és a zenét (J. S. Bach). Pröhle Gergely kiemelte, hogy bár a zarándokutak általában nem protestáns jellegűek, 2017-ben azonban nagy tömegek indultak el, hogy a nagy reformátor útjának állomásait bejárják. Ehhez kínál rendkívül hasznos segítséget ez a kis terjedelmű (95 oldalas), de annál több adatot, 200 fényképet és 15 térképet tartalmazó kötet. Az útikönyv nehéz műfaj, az esszé egyik jellegzetes formája. A jelen kötet egyenesen bravúr, hiszen tartalmazza a reformáció történeti hátterét, kulturális környezetét, valamint az egyes német városok legszebb épületei, világörökségi helyszínei, jeles műemlékei és a bennük alkotók sorát.

Marton Jenő, a Hibernia Kiadói Kft. ügyvezetője, egyben a Luther-könyv szerkesztője elmondta, hogy működése alatt az elmúlt 16 évben ez a 45. útikönyvük. Kétezer kilométernyi utat foglal magában. Fontos segítőtársai voltak: Makoviczky Gyula lelkész és Kedves Ágnes idegenvezető. Természetesen bejárták Luther állomásait az 1517-es wittenbergi színre lépésétől kezdve Türingiában, Szász-Anhalt tartományban és Szászországban. Éppen ideje volt a közönséget megörvendeztetni a kiadvánnyal, mert 36 éve nem készült útikönyv Németország eme vidékeiről. Kende Péter, a Luther Kiadó részéről említette, hogy idén augusztus 24-27. között Wittenbergben Magyar Napokat rendeznek. Az Evangélikus Magazinban pedig részletesen ismertetik a nyolc Luther-útvonalat, amelyekre még nem késő benevezni. Kérdésünkre, hogy hány evangélikus él Magyarországon, kb. 200 ezerre becsülte a számukat. Egyéb protestánsok összesen a vallásos népesség 18-20%-át teszi ki. Hazánkban többségben vannak a francia irányzat, vagyis Calvin követői. Németországban 1701-től a porosz királyok már reformátusok lettek.

Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) budapesti képviselet-vezetője a Luther-év turisztikai tapasztalatairól beszélt. A világ egyik legjobban szervezett turisztikai hivatala nagy gondot fordított az 500. évfordulóra. Luther állomásai ugyan vallási témák, de mindenkit érdekelnek, hiszen akkoriban igazi rendszerváltást okozott: Luther lefordította a Bibliát (először az Újszövetséget, majd az Ószövetséget is). Szerencsére már megszületett (szintén Németországban) a könyvnyomtatás. Büszkeségünk lehet, hogy itt, az Evangélikus Múzeum őrzi Luther eredeti Testamentumát, amit a wittenbergi Magyar Napokon majd kiállítanak. A turisztikai szervezet ügyes politikájának köszönhetően tömegek érkeznek Németországba. Az egykori kelet-német kisvárosok „feltámadtak”, a poraikból megújultak, ezért a turizmusban két számjegyű növekedést generáltak. A nyolc Luther-útvonal nagy népszerűségnek örvend. A magyarok – számarányukhoz képest – élen járnak a németországi beutazásokban.

Újságírói kérdésre a kiadóvezetők elmondták, hogy a remek útikönyv eddig ezer példányban látott napvilágot, remélik a több utánnyomást is. Terjesztik a Libri és a Líra könyvesboltjai. A Hibernia Kiadó következő, várva-várt kötete a Türingia útikönyv lesz.

Dobi Ildikó

tabs-top
More in Kultúra
A tárgyilagosság szürreális

a szív vérével írt könyvek közé tartozik Beöthy Zsolt 2013-ban adták át Alsósztregován a felújított Madách-kastélyt, Az ember tragédiája írójának...

Close