Zircen a hagyománytisztelő Betyárnapok!

Augusztus első dekádjában immáron 18. alkalommal rendezték meg a Bakony fővárosában a Bakonyi Betyárnapok országos találkozóját. Két napon keresztül tartott a gazdag programsorozat, ahol mulatságos szokásokat elevenítettek fel az önzetlen résztvevők a hajdani bakonyi világból. A rangos eseményt mindig nagy érdeklődés kíséri az ország minden részéből – sőt, határon túlról is.

Az összejövetel leglátványosabb és legnépszerűbb elemei a különböző lovas és fogatos ügyességi versenyek, amelyek szakkommentátora Varga Antal (agrármérnökként profi lovasgazda is) közismert vállalkozó.

Ez évben is számos betyáregylet látogatott el Zircre, hogy bemutathassák az egykori életvitelük eszközeit, kellékeit, s egyáltalában szokásait. A hagyományőrzők közös ostorcsattogtatásába a közönséget is bevonták a szakemberek, amely minden korosztálynak kedvenc kikapcsolódást biztosított.

A rendezvénytéren a kézművesek közül – többek között – szűcsök és fazekasok mutatták be a népi mesterségeket.

Mindezek mellett a szervezők az utóbbi évtized egyik leglátványosabb motoros kaszkadőr bemutatójával is színesítették a kínálatot, ahol „Pepe motoros betyár” nívós streetfighter show-ja hívta fel magára a figyelmet. Természetesen azért a két leghíresebb bakonyi betyár, Sobri Jóska és Savanyú Jóska szokásai mély nyomot hagytak az utódaikban, akik szívesen idézték fel a kor ebbéli szokásait. Továbbá népi játékok, kézműves-liget – és -vásár, bográcsos erőpróba tette még emlékezetesebbé az összejövetelt.

S ami mindig elhagyhatatlan az ünnepségeken: az örökös főbetyár, Csizmadia Géza műsorvezetésével díjazták a leghetykébb betyárbajusz gazdáját, és újabb bakonyi betyárokat avattak Ottó Péter polgármester közreműködésével. Egyébiránt jelen voltak a világ legszebb csárdabéli szépasszonyai is, s az országos felhívásra nevezett települések pályázatai közül kiválasztották a legbetyárosabb szalmabála figurát.

A programsorozatot kísérő rendezvényeként nyílt meg a Fények városa című fotókiállítás, amely a közel tízezres lélekszámú város több pontján volt látható. Mindezt egyedülálló formában valósították meg a szervezők: üzletekben, kirakatokban, templomokban, bankokban, vendéglőkben, múzeumokban és egyéb helyeken.

Öröm volt találkozni a csetényi Vörös József és Tamara leányával, akik a budapesti Nemzeti Vágta (a Hősők terén) megmérettetésén az idén is részt vehetnek. Hosszas volna felsorolni a különböző zenekarok, együttesek, dalkörök és szólóénekesek listáját, de azért a legsikeresebbnek vitathatatlanul a Kárpátaljáról (Dercenről) érkezett Gyöngyösbokréta néptánccsoport mondható.

Amit pedig illik megemlíteni: a helyi Erdélyi Baráti Kör és Finnbarát Klub leglelkesebb tagjai civil szerveződésben látták vendégül – önkéntesen és jótékonyságból – a határon túli magyar küldöttséget.

-Szalay Attila-

tabs-top
More in Hungary
Trianon üzenete: értsünk önmagunk reklámozásához

Szerző: Ifj. Tompó László Forrás:  Hunhír.info 1920. június 4., Trianon. Nem mernék rá vállalkozni, hogy közvélemény-kutatást végezzek, egyáltalán eszébe jut-e...

Close