Virtuózok: decemberben jubileumi hangverseny!

Örömhír, hogy egy magyar találmány meghódította a világot! Ugyanis a Virtuózok a világ első klasszikus zenei tehetségkutató műsora az elmúlt öt év alatt Magyarországon mozgalommá nőtt. A Virtuózok ünnepi, évfordulós koncertjén a közönség újra láthatja a felfedezetteket. A klasszikus zene folyamatos emlékezés és újjászületés: ezt a csodát közvetíti az ünnepi hangverseny december végén.

A Virtuózok célja a zenei tehetség felfedezése, a fiatalok tehetségének kibontakoztatása. Ez a magyar találmány meghódította a világot, fogalommá vált. A nemzetközi zenei élet vezető muzsikusai látták meg benne a klasszikus zene megújulásának lehetőségét” – mondta dr. Batta András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, zsűritag, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke. A felfedezettek év végén egy eddig sehol nem látható, különleges ünnepi koncertet adnak. Az est sztárvendége a tehetségkutató megszületésétől kezdve a Virtuózokkal tartó népszerű zsűritag, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas gyönyörű operaénekesnő, Miklósa Erika és az olasz származású, a világ valamennyi jelentős színpadán megfordult Grammy-díjas fuvolaművész, Andrea Griminelli.

A művészeket a Virtuózok Kamaraegyüttes kíséri, a zenekar Szüts Apor művészeti vezetésével 2019 februárjában alakult. A régi kedvencek, a tehetségkutató eddig nyertesei közül az estén színpadra lép többek között a zongorajátékával mindenkit lenyűgöző Boros Misi, a csodagyerekként ismert Gertler Teo, a Benkó-díjas virtuóz klarinétművész Lugosi Dániel Ali és a vietnámi származású fiatal operaénekes, Ninh Đức Hoàng Long. Ezen az estén mutatkozik be az 5. évad nyertes kamaraegyüttese, és június 7-én derül ki, hogy a nyolc induló közül ki nyeri meg a Kamara Virtuózok műsort.

Miklósa Erika: Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán 2014 óta a Virtuózok zsűritagja. Meghódította a világ összes jelentősebb színpadát, a New York-i Metropolitantől kezdve a milánói La Scalán át a Magyar Állami Operaházig. Saját sikerei mellett mindig is szívén viselte a tehetséggondozást. A Virtuózokkal töltött öt év bebizonyította számára, hogy az embereknek milyen fontos a valódi teljesítmény, amely a tehetségből fakad, és amely mögött idő, akarat és rengeteg munka húzódik meg.

Andrea Griminelli: olasz születésű, Grammy- és Prix de Parisdíjazott fuvolaművész. A 34 éves karrierje során fellépett európai, ázsiai és amerikai közönség előtt is, de játszott többek között a Carnegie Hallban, a La Scalában és a Suntory Hallban is. A legendás fuvolista könnyed játékával mindenkit lenyűgöz, számos alkalommal együtt lépett színpadra Luciano Pavarottival és Andrea Bocellivel. Elkötelezett jótékonysági ügyekben, dolgozott már Sir Elton Johnnal, James Taylorral, Stinggel, Branford Marsalisszal, Ian Andersonnal vezette Jethro Tull-lal.

Virtuózok: a komolyzenei tehetségkutató 2014-ben indult, az első évadot az M1 TV csatorna közvetítette. A most zajló ötödik évad, a Kamara Virtuózok a Duna TV-n és a Duna Word-ön látható péntekenként 19.30-tól. Az előző évadokban szólózenészek kaptak lehetőséget, az idei az első műsor, ahová kamarazenekarokat vártak. A nyolc indulóból minden héten elbúcsúzik egy csapat, a nyertest június 7-én hirdetik ki. A győztes kamaraegyüttes fellépési lehetőséget kap az év végi jubileumi koncerten.

Sz. A.

tabs-top
More in Kultúra
Miklós Daniella – Megváltók (részlet)

Mindenkit meg lehet váltani. Valakitől, vagy valamiből. A regény első kötete a 1920-as évektől a 60’-as évek végéig mutatja be...

Close