Világsztárok a Zene Házában

Rihanna, Billie Eilish, Beyoncé, Lady Gaga, Björk, Madonna, Adele, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be a Zene Háza új időszaki tárlata, a Dívák & Ikonok című kiállítás.

A nagyszabású kiállítást a világ legnagyobb iparművészet-és design múzeuma, a londoni Victoria-Albert Múzeum rendezte. Az eredeti helyszínen 2024. áprilisában zár a tárlat, majd utazó kiállításként először a Zene Házában lesz látható, 2024 májusától. Budapest után a világ több fontos múzeumába utazik tovább. A nyitás óta teltházzal futó V&A Díva tárlat a nagy dívák történetébe ad betekintést az operavilág nagyjaitól és némafilmsztároktól kezdve a mozivászon hírességein át napjaink világsztárjaiig.
„A Zene Háza nagysikerű állandó tárlatával és a január 21-ig látható poptörténeti kiállításával magasra tettük a lécet. A nemzetközi utazó kiállítás egy újabb fejezet a Zene Háza életében: a Dívák & Ikonok kiállítás világraszóló és magas színvonalú, mely jól felépített forgatókönyv mentén egy feltűnően látványos és tartalmas kiállítást valósít meg. A tárlat teljes képet nyújt a díva jelenségéről, így minden generáció megtalálja benne a számára vonzó tartalmat, az is, akit az olyan klasszikus filmsztárok, mint Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe érdekel, az is, akinek Cher, Tina Turner, vagy később Madonna jelentette a fiatalságát, de az is, akit Rihanna vagy Billie Eilish hoz lázba. A kiállítás meghatározza a Zene Háza jövő évét is, különböző kapcsolódó programokkal, pop-up tárlatokkal mélyülünk el a kiállítás által felvetett témakörökben 2024-ben” – mondotta Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója.
A londoni kiállítás a maga nemében az első olyan tárlat, amely a 19. századtól napjainkig a hangjukat hallató ikonikus előadóművészek történetét mutatja be. Stílus hűen két felvonásban: az első rész történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit, akik létezésükkel formálták napjaink populáris kultúráját, míg a második felvonás a modern dívát, a díva-galaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják.
A V&A által megrendezett kiállítás több száz tárgyat mutat be a múzeum saját gyűjteményéből és a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból, felölelve a dizájn, a jelmezek, a divat, a fotográfia, zene és a film területét. A látogatók megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d’Arcról szóló filmben hordott ruháján keresztül, csakúgy, mint Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Edith Piaf, Marlene Dietrich és sok más ikonikus előadóművész életének drámáját is. Több jelmez első alkalommal látható, mint például Maria Callas Norma szerepében viselt színpadi ruhája a Covent Garden Opera Norma című produkciójában (1952), Marilyn Monroe rojtos fekete ruhája, amelyet Sugar “Kane” Kowalczyk szerepében viselt a Van, aki forrón szereti című filmben (1959), de a sztárok divattervezője, Bob Mackie által tervezett ikonikus szettek is helyet kapnak. Így láthatóak lesznek Tina Turner, P!nk és CHER által viselt ruhák, de sokak mellett Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk és Whitney Houston is kölcsönzött fellépőruhát a kiállítás számára.

A Dívák & Ikonok kiállítás a Zene Háza időszaki terében, 800 négyzetméteren lesz látható. „Nagy erőkkel készülünk a kiállítás fogadására. A V&A kurátora, Kate Bailey fantáziával és hatásos dramaturgiával építette fel a kiállítás koncepcióját, sok izgalmas téma mellett megvizsgálja, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, hogyan használják hangjukat a modern előadóművészek a társadalmi és politikai változások érdekében, hogyan működnek a dívák a hírnév kultuszában, és rávilágít a személyes és a privát élet közötti küzdelmükre is. A Zene Házától megszokott módon azonban célunk, hogy valami egyedit adjunk látogatóinknak. Ezért egészítjük ki a történelmi jelentőségű magyar dívák fejezeteivel a kiállítást” – nyilatkozta Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója.

tabs-top
More in Kultúra
EGY MAGÁNYOS KOMIKUS ÉLETTÖRTÉNETE

Az Újságmúzeum hasábjain fedeztük fel a mindenki által jól ismert világsztárt, a szomorú bohócot. Talán ez a mondat illik leginkább...

Close