Világrekord a 23. Budapesti Nagy Sportágválasztó

Szeptember 14–15-én immár 23. alkalommal kerül sor a Budapesti Nagy Sportágválasztóra, amely alkalmanként átlagosan több mint 20 000 embert vonz. Idén összesen 104 hagyományos és kevésbé ismert sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők, akik egy országos rekordkísérletnek is részesei lehetnek.

Egyszerre egy helyszínen ennyi sportág még nem volt kipróbálható sehol a világon. A sportolás mellett a rendezvényre látogató sportbarátok olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal is találkozhatnak, beszélgethetnek, sőt együtt is mozoghatnak velük a nyílt edzéseken.

Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Ferencváros – Magyarország legnépszerűbb sportegyesülete – együtt működik a szervezőkkel, és 4 szakosztállyal képviselteti magát a rendezvényen. Az FTC pályáin havonta egy kisvárosnyi gyerek és felnőtt fordul meg. A sportolást pedig érdemes már kis korban elkezdeni, mert a mozgás sok olyan dologra megtanítja a gyerekeket, amelyeket később, felnőttként a munka világában is jól tudnak kamatoztatni. Ilyen a kitartás, az összefogás, a mások segítése, az összehangolt csapatmunka. De talán ennél is fontosabb az egészség, amely heti 3-4 alkalommal történő sportolással megőrizhető. Ennek pedig már nemzetgazdasági haszna is van. Minél több gyerek sportol, annál több élsportoló nevelődik ki. Bár nem lehet mindenkiből olimpiai bajnok, a sporttal csak nyerhet az ember. A mozgásra nevelésben legnagyobb szerepe a szülőknek van, hiszen ők azok, akik munka után, fáradtan is elviszik a gyerekeket sportolni. Ezért a Sportágválasztóra természetesen a szülőket is szeretettel várják.

Kótai Mihály, profi ökölvívó, váltósúlyú világbajnok, a Ferencváros Ökölvívó Szakosztályának vezetője elmondta, hogy a pénteken érkező gyermekcsoportoknak lehetőségük lesz végignézni egy igazi válogatott-edzést, amelybe akár ők is bekapcsolódhatnak. A nyílt edzést az éppen a felkészülési időszakában járó Szaka István magyar bajnok fogja vezetni, akivel dr. Kiss Gergely is megmérkőzik a ringben.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kopcsik Laura, Európa-bajnoki bronzérmes taekwondós is, akinek hét évvel ezelőtt éppen az egyik Sportágválasztón sikerült rátalálni sportágára, amelyben ma már sorra ér el szép nemzetközi eredményeket.

A Sportágválasztó izgalmas kiegészítő programjai közül kiemelték a katasztrófavédelem bemutatkozását. A látogatók betekinthetnek a szakma kulisszái mögé. Többek között egy füstsátorban próbálhatják ki, hogyan tájékozódik egy tűzoltó zárt térben, pl. lakástűznél – és a tűzoltás élményébe is bele lehet majd kóstolni egy ún. tálcatűzoltás keretében. A rendezvény különösen jó lehetőség egy sikeres véradási akció lebonyolítására, hiszen a látogatók nyitottabbak az egészséges életmódra, alkalmasabbak a véradásra, vért adni azonban csak 18 éves kor fölött lehet. A rendezvény időpontja: 2018. szeptember 14–15., 9 és 17 óra között. Helyszín: Merkapt Sportközpont, Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/a A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.sportagvalaszto.hu weboldalon lehet.

D.G.

tabs-top
More in Életmód, Sport
Dr. Hegedűs Csaba, vagyis Mr. Tus!

„Mindig csak előre…” – ez egy nagyon követhető és követendő ars poeticája egy embernek, különösen egy élsportolónak. Szeptember első dekádjában...

Close