Város a zöldben, zöldben a város

A nyáron harsányzöld Bakony északi széléhez közel található a nagy idegenforgalmi útvonalaktól távolabb Pápa, a sok fával, parkkal díszes zöld történelmi város. Veszprém megye második legnagyobb települése a Pápai járás központja. A harmincezer lelket számláló, rendezett, békés helység híres templomairól, az Esterházy-kastélyról, barokk építészetéről, református kollégiumáról és egyre több embert vonz termálfürdője, úszókomplexuma. Annyi a látvány, hogy két nap alig elég a megcsodálására, és még hol van a fürdőzés?!

A legnagyobb látnivaló a közművelődési könyvtári és múzeumi tevékenységet folytató, médiacentrumot üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. kezelésében lévő Esterházy-kastély. Az Esterházy-kastély az egykori vár helyén áll, amely a Rákóczi-szabadságharc idején elpusztult. 1717-ben vette kezdetét az új barokk kastély építése. A Franz Anton Pilgram építész által felügyelt épület 1743-ban készült el. Az épület 1960 óta van az önkormányzat tulajdonába, amelyben a 2011-es felújításig működött óvoda, városi könyvtár, helytörténeti múzeum, zeneiskola és művelődési központ. Sajnos a második világháborút követően az úrilak berendezési tárgyainak döntő hányada eltűnt. Azonban a renoválást követően korabeli, vagy hasonmás darabokkal csodás barokk enteriőröket, tereket alakítottak ki. Új funkciót kapott az egész épület. Pompás barokk ruhába öltözött tárlatvezető és az egyes termekben szereplő korabeli öltözékbebújt hölgyek választékos szövegekkel mutatják be az épület részeit, funkcióit, valamint kávézgatnak, táncolnak és marionett-figurákat is bemutatnak. A gyermekek számára kedves, játékos foglalkozásokat tartanak, és korhű ruhákban lehet fotókat készíttetni. Nagy siker a kézműves műhely, ahol a látogatók kipróbálhatják a csokoládé bonbonkészítést. A kastélyban található továbbá Gyermekbirodalom Lego játszóasztalokkal, Marionett színház, továbbá Nemcsics Antal festőművész, színtervező állandó kiállítása.  Időszaki kiállítások számára is rendeznek. A felszentelt kastélykápolnában rendszeresen tartanak szentmiséket, esküvőket és keresztelőket. A kastély szolgálttatásainak körébe tartozó lehetőség esküvő, születésnap, családi- és céges rendezvény.

Kihagyhatatlan a gyönyörű, késő barokk-copf stílusban épült puritán, aktív templomban a Pannónia Reformata Múzeum megtekintése. Ahol a lehető legkorszerűbb informatikai eszközök igénybevételével bővítve csodálhatjuk meg az intézményt, annak történetét és kincseit.  A „Hajlék az örökkévalóságban” című kiállítás a teológia, a vallási néprajz és az interaktív múzeumpedagógia látványos találkozása. A pincében egy hajdani pápai diák által adományozott múmia van. A gyermekeknek kézműves foglalkozást tartanak. A látogatást követően a középkori falak között kialakított kávézó nagy üvegablakaiból kényelmes nézegethetjük az utca forgatagát.

A Pápai Református Kollégiumot 1531-ben alapították Több neves személy mellett „pápai diákként” tanult a Petrovics nevet itt lecserélő Petőfi Sándor, Orlay Petrich Soma (Petőfi másod-unokatestvére) Jókai Mór, Eötvös Károly, a XX. században Csoóri Sándor és Nagy László költők, Lőrincze Lajos nyelvész. A református egyház 1804-ben emelte a debreceni és sárospataki református iskolákkal egyenlő kollégiumi rangra. A hajdani intézménynek manapság négy önállóan gazdálkodó része a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, a Pápai Református Teológiai Akadémia, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei és a Tánc-Lánc Művészeti Alapiskola.

Okvetlenül menjünk be a szebbnél szebb katolikus templomokba. A főtéren lévő katolikus templom Fellner Jakab építész tervei alapján épült 1774–1786 között. Boltozatát Franz Anton Maulbertsch osztrák festő freskói díszítik. A fehér templomot 1744-ben építették a pálosok, később a bencések használták. A ferences templom 1678-1680 között készült.

Ha érdekli a Magyarországon már csak hét műhelyben folytatott kékfestés technikájára, az menjen be hazánk egyetlen pápai Kékfestő Múzeumba, amely Európában is egyedülálló ipartörténeti emlék. A hajdani üzem bemutatja a kékfestés teljes munkafázisát. A nézők megismerkedhetnek a bonyolult eljárás titkaival. Az ipart Magyarországon hét műhelyben máig folytatják. A hazai kékfestés hagyománya 2018 novemberében felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségek listájára.

Fél órát érdemes rászánni a szánalmasan lepusztult állapotú zsinagógára. A Petőfi utcában álló épület a holocaust előtti Veszprém megye legnépesebb zsidó közösségének imaháza, Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógája volt. A második világháború óta nem használják istentiszteleti célra. 2012 őszén „Elfeledett szomszédaink” címmel, máig látható fotókiállítást rendeztek benne a pápai zsidó közösség életéről. Néha koncertet tartanak a kiváló akusztikájú, városi kezelésben lévő épületben.

Aki szereti az úszást, a szaunázást, a csúszdázást és a termálvizet, az menjen Várketfürdő szállodájába. A hotelben és éttermében párját ritkítóan kedves, szolgálatkész személyzet fogadja az érkezőket.  A hat hektáros, gondozott, lombos fákkal teli termálfürdő, strand és uszoda területén minden szolgáltatást megkaphatnak a fürdőzés szerelmesei.

A Bakonyalja egyik kevésbé ismert szegletében Döbröntén lévő Szarvaskő kicsiny várromjánál rövid, de lenyűgöző túra vár a látogatókra. Azt követően szép látványt nyújt a Tapolca Forrás Tanösvény, mely a tapolcafői templomtól indul, és mindössze 600 méteren kalauzolja végig a természetbarátokat gondozott, festői környezetben. Még forrásvizet is tölthetünk az üvegünkbe, kulacsunkba, a hajdani vízimalmok emlékére állított kerekes lapát közelében. A piciny Örvény-tavacskán csónakázhatunk, ha a vandálok nem törték, vagy lopták el az evezőlapátot a parton lévő ladikból. A bauxitkitermelés szomorú fordulatot hozott 1968-ban a terület életébe: a patak teljesen kiapadt. Ezt követően bő 40 évre volt szükség, hogy a tapolcafői források újból a felszínre törjenek. Kihasználva a 2010-es év rendkívüli csapadékmennyiségét, a helyi Kertbarát Kör kitisztíttatta a medret, egy évvel később pedig a tanösvény is elérhetővé vált a vendégek számára.

A közelben lévő 320 fős, döntően sváb nemzetiségű Gannára a török utáni teljes pusztaságba telepítettek be dolgos németajkúakat az Esterázyak. Hiába telepítették ki nagy részüket a második világháború után, sokan visszajöttek otthonaikba. Máig nagy tisztelet övezi az egykori földbirtokos grófokat, akiktől még arra is engedélyt kaptak, hogy családi címerüket a falu is használhassa. A jó levegőt, a túrázást kedvelők szívesen tanyáznak a takaros vendégházakban.

A csendes hely, a gyönyörű környezet, a tiszta levegő, a lankás táj és a Bitva patak szépsége az Esterházyakat is megihlette. Impozáns templomot építettek, melynek sírboltja Európa-hírű. Esterházy Miklós 1808-1818 között csináltatta a családi mauzóleumnak szánt, Szent Kereszt Felmagasztalása titulusú neoklasszicista stílusú bazilikát, amelyet a francia Charles de Moreau tervezett és Engel József bécsi építőmester készített. Az altemplomban számos neves Esterházy személyiség nyugszik: az építtető Esterházy Miklós, Esterházy Bálint a Monarchia moszkvai nagykövete, Esterházy Miksa a Magyar Atlétikai Club alapítója és Esterházy Péter író.

Néhány kilométerre található a várostól a világhírű Boeing C-17 szállítórepülőket is állomásoztató „Párduc” becenevű és csapatjelvényében is a nemes vadat ábrázoló MH Pápa Bázisrepülőtér, amely a három magyar üzemeltetésű aktív katonai reptereinek egyike a szolnoki és a kecskeméti mellett. A repülőtér már a második világháború idején is üzemelt, azt követően ide települt egy szovjet repülő-ezred, később újra magyar kézre került az objektum. Jelenleg 15 NATO tagország és két partnerségi tag üzemeltet (magyar felségjellel) három darab C–17 Globemaster III típusú nehéz teherszállító repülőgépet közösen a repülőtéren, évenkénti (órára kötött) bérleti szerződés keretében. Magyarország 50 órára szerződött.

A várhatóan 40 évig szolgáló C-17 repülőgép 53 méter hosszú, 72 500 kilogramm rakomány fér bele, 134 fő szállítására alkalmas, és 140 000 liter üzemanyag kell a feltöltéséhez.

A Nehéz Légiszállító Ezred három teherszállító gépének üzemeltetésével századnyi többnemzetiségű állomány foglalkozik. A repülőtéren található egyebek között művelődési otthon, erdei futópálya, kondipark és focipálya, van tűzoltóság és vámhivatal. A külföldi katonák családjai Pápán laknak, még egy angol nyelvű általános iskola is működik a gyermekeik számára. A repülőtéren állomásozik a Légi Kutató-mentő Szolgálat egy helikoptere. Természetesen szükség szerint kiszolgálják a kecskeméti repülőtér Grippen vadászrepülőit. Nehéz teherszállító gépeik NATO, EU és ENSZ műveletek támogatására megfordultak az egész világban.

Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnoktól tudom, hogy nemrégiben készült el az új utasforgalmi terminál és a 286 fő befogadására alkalmas szálloda. Hamarosan meghosszabbítják a kifutópályát.

Kőhalmi Dezső

tabs-top
More in Utazás
Egy város, két ország

  A Duna két partján, két országban elterülő város szlovák és magyar önkormányzatai és idegenforgalmi szakemberei egyre sikeresebben munkálkodnak azon,...

Close