Újra startol a Váci Dunakanyar Színház!

A sokak által népszerű és mágikus hetes szám bűvöletében készül az új évadra a Váci Dunakanyar Színház. Pontosabban: 7 bemutató, 7. évad és közel 70 ezres lakosság a színház vonzáskörzetében. Klasszikus és két kortárs darabbal, illetve egy ősbemutatóval is várják a nagyérdeműt, olyan színművészek főszereplésével, mint: Erdélyi Tímea, Szarvas József, Karalyos Gábor és Tarpai Viktória, aki ráadásul három különböző darabban is elvarázsolja majd a közönséget…

2019. szeptember 21-én a 7. évadját kezdi a Váci Dunakanyar Színház! Bár soknak tűnik ez a szám, de mivel mindmáig folytonos fejlődésben, ezzel karöltve pedig változásban telik a színházi munkánk- Ezáltal mit sem lanyhult a lendület, a várakozás izgalma, az inspiráló feszültség, amely eluralkodik évadkezdéskor a színházi dolgozókon. Akár a klasszikus, akár a kortárs drámák kiváló alkotói közül is válogattunk, töretlen célunk mindvégig fennállt, hogy olyan szövegekkel találkozzon a közönségünk, amelyek az érték és az élmény közös mezsgyéjén fogalmazzák meg mondanivalójukat.” – kezdte beszédét az évadnyitó sajtótájékoztatón Kis Domonkos Márk színházigazgató.

A Váci Dunakanyar Színház 2019/2020-as évadja a boldogságot, az önfeledt nevetést hozza el kicsiknek és nagyoknak. A repertoárban kiemelt figyelmet kapott a házasság és a család témaköre. Nem túlzás kijelenteni, hogy 0-100 éves korig mindenki megtalálja majd a szívének kedves darabot. Bár felhívják a kedves nézők figyelmét, ennek ellenére előfordulhat, hogy amint a függöny felgördül, ismeretlen terepen találják magukat. Továbbá az sem lesz ritka, hogy könnyek csordulnak le az arcukon a meghatottságtól vagy a nevetéstől.

Az évadban hét saját bemutatóra kerül sor. A saját előadások mellett a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal, a soproni Petőfi Sándor Színházzal, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal és a Múzsák Társulattal készülnek a koprodukciók. Emellett a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón idén is a négy ország közösen fog egy előadást létrehozni. Szórakoztató, kortárs és klasszikus, magyar és külföldi darabokkal is bővül a repertoár. Így egy izgalmas, sok tekintetben újító, mégis a színház hagyományaihoz hű, s azokat folytató egység született. A bérletkínálat is tovább bővült, a nagy sikerű Premier bérlet és Családi bérlet mellett most már Szabadbérletet is válthat a közönség.

Georges Feydeau: Esküvőtől válóperig – premier 2019. szeptember 21-én

A szédületes ritmusú, pikáns humorú történet ott kezdődik, ahol más történetek úgy általában végződni szoktak. Az óraműpontossággal szerkesztett bohózat a felhőtlen mindennapoktól a viharvertekig haladva mutatja be Gérard és Clarisse házasságát, amelyet mesteri előzékenységgel segít féltékenység, váratlan halálhír, egy nyolc hónapra érkező baba vagy éppen egy meglepő párbajra való kihívás. Az elsöprő lendületű, szívbe markoló mulatság végül élesen világít rá, hogy „az álomszép meg az ideális, az kettő!”

A lélektani drámák állnak a legközelebb a szívemhez, de élvezettel merülök el ebben a vidám műfajban is. Nagyon várom már a premiert, izgalmasok a próbák, napról napra egyre ízesebben mondogatjuk egymásnak, Gábornak a szerelmes mondatokat.” – mesélte Erdélyi Tímea színművész.

Sütő András – Advent a Hargitán – premier 2019. november 30-án

A lelkünkhöz szól és gondolkodóba ejt Székelyföld különös, misztikummal, néphagyományokkal teleszőtt világa. A Hargita zord hegyei között bontakozik ki két fiatal tiszta, örömre készülő szerelme, itt találkozik a múlt és a jelen, a hűség és megbocsátás, az önzés és a hit, a szeretet és a sosem múló remény. Itt, ahol a tragédia és a csoda kézen fogva jár. Tarpai Viki három bemutatóban is szerepet kapott, az Advent a Hargitán című darabban Árvai Rékát fogja alakítani. „Érdeklődéssel várom a próbafolyamatokat, hiszen három különböző szereplő bőrébe is belebújhatok és megmerítkezhetek lényükben, s bízom benne, hogy sikeresen közvetíthetem majd őket a nézők felé.” – tette hozzá Tarpai Viktória.

Szerb Antal – VII. Olivér – premier 2020. február 8-án

A szabadságvágy mindenkiben él, sőt, az ember létezésének alapvető feltétele. Az előadás, Szerb Antal, H. Redcliff álnéven megjelentetett 1943-as regényét dolgozza fel. Szövege, paradoxonok hálóján át mutat rá az élet nevű játszmára, ami kiszámíthatatlanságában szép, és mi, játékosok, megküzdünk ezért a szépségért. Rendező: Zakariás Zalán, szereplők: Tarpai Viktória, Karalyos Gábor, Ivaskovics Viktor, Bacsa Ildikó, Faragó András, Havasi Péter, Smál-Szilaj Gábor. Karalyos Gábor nemcsak idén, de már az előző években is több szerepben tűnt fel a Váci Dunakanyar Színház színpadán. Az évadnyitó sajtóeseményen a színművész azt is elárulta, hogy édesanyja nemrég Vácra költözött, „így duplán dobban a szívem, ha Vác felé veszem az irányt.” Emellett hozzátette: „Jól érzem magam a színháznál, öröm számomra, hogy még itt az elején becsatlakozhattam és együtt építhetünk valami újat.”

Gyárfás Miklós – Tanulmány a nőkről (premier) – 2020. április 4-én

A Zenthe Ferenc Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Váci Dunakanyar Színház előadása. Zenés vígjáték, amelyben a család, a szeretet és a szerelem jelenik meg. „Kortárs és retró darab egyben, amely minden nézőt táncra perdít majd. Kortárs, hiszen szerzője Gyárfás Miklós, valamint retró, hiszen telis-tele van retró slágerekkel.” – avatott be a részletekbe a darab rendezője, Kis Domonkos Márk.

Digitálisból az analógba

A színház folytatja misszióját, a sikeresen felépített színházi nevelési programot, amely az előző évadban telt házas diákbérletes előadásokat hozott. Ebben az évadban szakmai továbbképzésre, valamint új tantermi előadás bemutatására is sor kerül majd. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megismertessék és megszerettessék a színház világát a fiatal közönséggel, hiszen nem is olyan rossz dolog új kalandokban részt venni, kilépni a virtuális térből és a digitális szórakozás helyett analóg élményeket átélni. A külön korosztályok alapján tematizált bérletekkel – óvodás, kisiskolás, kamasz és diák bérletekkel – mesés, zenés vígjátékokkal, bábjátékokkal és ifjúsági előadásokkal a fiatalok könnyed és szórakoztató módon tudják felfedezni a színház csodáit.

Fesztiválok hullámhosszán

A színház számos hazai és külföldi vendégjáték meghívásnak is eleget tesz. Ványa bácsi produkciójukkal szeptemberben Bresztben a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztiválon és Lembergben, a nagy múltú Arany Oroszlán Fesztiválon, valamint a Thália Színházban megrendezésre került Vidéki Színházak Fesztiválján is szerepeltek, de meghívást kaptak Herszonba, Szatmárnémetibe és az oroszországi Syktykvarba is. Ezen túlmenően otthont adnak a Kaleidoszkóp VersFesztiválnak, és az évad végén, július elején rendezik a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót.

A magas színvonalú szakmai háttérnek és a társadalmi összefogásnak köszönhetően hét évvel ezelőtt Vác városa a semmiből teremtette meg kőszínházát, az önkormányzat nagy fokú támogatásával a tavalyi évben teljes körű felújításon is átesett, így a legkorszerűbb, legmodernebb előadások bemutatására is képes. A város és az önkormányzat a továbbiakban is kiemelt figyelmet fog fordítani az intézményre, ezenfelül teljes mértékben egyetértek igazgató úr azon törekvéseivel, hogy egy állandó saját társulatot hozzanak létre. A Váci Dunakanyar Színház nemzetközi szereplései nyomán hatékonyan hirdeti városmarketing szempontból is Vác hírnevét. Szívből gratulálok Kis Domonkos Márk színházigazgatónak az eddig elért sikerekhez.” – mondta el beszédében Fördős Attila, Vác polgármestere.

A Váci Dunakanyar Színház sok szeretettel várja a szórakozni vágyókat, bizonyítandóan a következő sorokkal zárta beszédét a színház igazgatója: „Felhőtlen örömet kívánunk csempészni a hétköznapokba. Mindemellett a lélek titkait is fürkésszük, ahol semmi sem az, aminek látszik és ahol bármi megtörténhet, mert ilyen a színház, egy csoda, mely kitárja ismeretlen világok kapuját, kiszakít a mindennapokból, elgondolkodtat és felemel. Elsőként pedig tartsanak velünk az évadnyitányon, GEORGES FEYDEAU: ESKÜVŐTŐL VÁLÓPERIG című bohózat szeptember 21-i premierjén! A kockázatokról és mellékhatásokról érdeklődni lehet a színház jegypénztárában.”

Sz.A.

tabs-top
More in Kultúra
Kisemberek krónikása

Fejes Endréről A magyar irodalom nincs híján kiváló történetíróknak, a társadalmat bemutató őszinte írástudóknak. Nálunk a világ megváltoztathatóságába vetett hit...

Close