Új sportág a PICKLEBALL

A Pickleball a leggyorsabban fejlődő sportág jelenleg, amely a tenisz, a
tollaslabda és a ping-pong (asztalitenisz) legjobb részeinek keresztezéséből jött létre. A világszerte több, mint 2,5 millió ember által űzött játékot ütőkkel és műanyag labdákkal – egy tollaslabda méretű pályán illetve a teniszhálónál picit alacsonyabbon játsszák. Az USA-ban 1965-ben feltalált játék néhány éve jelent meg Európában (többek között Spanyolországban, Finnországban, Hollandiában, Angliában, Ukrajnában és már nálunk is).

Magyarországon ezen új sportágban, tehát a pickleballban próbálta ki tavaly a tenisztudását Szabó Hajnalka, akit a szombathelyi nemzetközi szenior teniszversenyek igazgatójaként ismerhettünk meg kitűnő szervezőképességének jóvoltából illetve vendégszeretetének köszönhetően. Rajta keresztül némi betekintést adunk az érdeklődőknek a nálunk újnak számító sportágba, természetesen a teljesség igényét mellőzve.

Hazánkban már három éve van Pickleball Szövetség, így természetesen már
versenyrendszert is kialakítottak e témában. E szerint az Open kategóriában(nyílt) a fiúk-lányok illetve férfiak-nők együtt, egymás ellen versenyeznek – akik még csak ismerkednek a sportággal vagy nincsenek leigazolva. A profi versenyzők kategóriájában pedig már külön mérettetnek meg a legjobbak.

„Páros partneremmel Ambrus-Rácz Ramónával fokozatosan lépegettünk egyre feljebb a 2023-as évben. Andócson az open kategóriát nyertük meg, Sopronban ugyan még az úgynevezett 3.0-as kategóriában diadalmaskodtunk, ám Bólyban pedig már a 4.0-ban is elsők tudtunk lenni. Közben kitekintgettünk Bécsbe és Grazba, ahol szintén behúztuk a versenyt. Volt egy Hungaria Open nevű nemzetközi verseny is, itt is elsők lettünk. Novemberben pedig a Sopron csapatában indultam és meglepetésként magyar bajnokok lettünk” – foglalta össze Hajni a tavaly történteket.

Egyébként Karácsonykor rendezte meg a Vasball Sportegyesület a házibajnokságát, és még ennyire közel az ünnepekhez is 24 lelkes résztvevő ragadott ütőt, hogy minden mérkőzésen – véletlenszerűen sorsolt párral – álljon fel a pályára és mondja ki vagy hallgassa meg a null-null-kettő bemondást. Kivéve a döntőt, ami nem 0-0-2-ről indult, de erről majd később szólunk.

Nos, az első körben kiemelés alapján két kalapból kerültek összesorsolásra a résztvevők, míg a második körben – mivel nagyon konstruktívan pont egyenlő számú női és férfi résztvevő nevezett – vegyes párosok összesorsolására került sor. A harmadik körben a szervezők edzésein már részt vett illetve nem vett versenyzőkből alkotott párokat hozta össze a sors. Itt is fele-fele volt az arány, hiszen érkeztek résztvevők más megyékből, sőt Budapestről is.

A negyedik kör már teljesen véletlenszerű volt, míg az ötödik körben az első három kör egyéni eredményei alapján „esélykiegyenlítő” céllal történt a párosítás: vagyis az első helyen álló játszott az utolsó oldalán, a második helyen álló partnere az utolsóelőtti lett és így tovább. A nagyon izgalmas utolsó forduló meccsei döntöttek arról, hogy ki lesz az „alapszakasz” első két helyezettje, akik majd döntőt vívhatnak egymással. Hajszállal,egészen pontosan egy pont különbséggel kerültek holtversenyben az alapszakasz harmadik helyére, és így csúsztak le a döntőről Felsőbüky Klára és Szeli Lénárd.

Mivel sikerült a tervezett időkereteket tartani és jó ütemben zajlottak a meccsek, ezért a szervezők – némi biztatásra – a döntő lebonyolításának a hosszabb változata mellett döntöttek. Ennek elején Ambrus-Rácz Ramóna, alapszakasz első helyezettje (5 győzelemmel) választott magának párt a résztvevők közül, nevezetesen Bőhm Zoltánt. Majd a második helyezett Szeli Fruzsina (4 győzelem és legmagasabb pontkülönbség) választotta partneréül Felsőbüky Klárát. Ezután a döntősök sorban választva a többi játékosból két csapatot, majd a saját csapataikból párokat képeztek és egymás ellen pályára küldték őket. Minden „saját” pár által nyert meccs 1 pontot jelentett nekik a döntőre, a pontok különbsége pedig az induló eredményt.

Mivel Ramóna párosai három, Fruzsi párosai pedig két győzelmet szereztek (3-2, a különbség 1), így 1-0-2-ről indult a 15 pontig tartó döntő. 4-4-ig nagyon szoros volt a mérkőzés, aztán az Ambrus-Rácz – Bőhm páros nagyon fókuszált játékkal kezébe vette a mérkőzés irányítását, és bár nagyon gyors és színvonalas labdameneteket láthattunk, de egyértelműen felülmúlta a Szeli-Felsőbüky párost. Ramóna pedig győztesként és a teljes nap során az egyetlen veretlenül maradt játékosként megérdemelten vette át nyereményét, egy ZZ TWO (tudomásunk szerint az első és eddig egyetlen magyar pickleball márka) ütőt.  

Megjegyezzük érdekességként: Amerikában Agassi, Graf, Sharapova és a
hírhedt Mcenroe nevével hirdetik a pickleballozást, tehát már az egykori
világsztárok is játsszák az egyre népszerűbb játékot. Magyarországon egyelőre még csak Andócson van három speciálisan kialakított pickleball pálya, a többi városban pedig tornacsarnokokban zajlik a verseny. A lényeg: a Pickleball egy könnyed és gyorsan megtanulható, viszonylag egyszerű játék, amely kortól, nemtől, tudásszinttől valamint egészségi állapottól függetlenül bárkinek ajánlott.


Sz.A.

tabs-top
More in Sport
A SPORT POLIHISZTORA

Pajor István egy igazi sportember, akit sokoldalúságának köszönhetően szinte az egész ország ismer – sőt a határainkon túl is! Korábban...

Close