ÚJ ÉVAD AZ ÁTRIUMBAN

2016. szeptember-október

A Margit körúti Átrium Film-Színház ma már inkább színház, mint mozi. Teátrumként alig egy hónapos nyári szünetet tartott, máris megkezdi ötödik évadát 2016-17-ben. Hat plusz egy bemutatóval és harminc korábbi sikerdarabbal várja a közönséget – számolt be a tervekről Magács László igazgató.

 

A bemutatók sora szeptember 5-én indul a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékával, Edward Albee: Mindent a kertbe! című előadásával, Zsótér Sándor rendezésében, Tallér Zsófia zenéjével. Ambrus Mária új fordításában moralizáló darabot láthatunk. A szereplők között találjuk Voith Ágit, Rusznák Andrást, Ullmann Mónikát és más kiválóságokat.

Bábelna – Keleti nyitás címmel Tasnádi István drámájából írta és rendezte Dömötör Tamás. Az eredeti sikerdarabot „Bábelna – nyelvleckék halandóknak” címmel 2000-ben játszották, most pedig jelentősen aktualizálva az Átrium büféjében (mint üzemi ebédlőben) adják elő, szinte teljesen új, humoros szöveggel. Azonban tiszteletből megtartottak belőle egyetlen jelenetet. A Terminal Workhouse társulat szereplői: Géczy Zoltán, Molnár Gusztáv és László G. Attila.

A Dada Cabaret, a román Matei Vișniec abszurd színműve alapján készül az október 20-i bemutatóra a Maladype Színház, valamint Farkas Gábor Gábriel zenekara koprodukciójában. A dadaizmus kezdetének 100. évfordulójára újabb dada kiáltvány születik: Lenin és Tristan Tzara kapcsolatáról. Vendégszereplő Kútvölgyi Erzsébet, aki Lenint alakítja. Az előadás a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál támogatását élvezi.

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház november 4-re ígéri Molnár Ferenc remek egyfelvonásos vígjátékát, az Egy, kettő, három című, mára aktualizált darabját Znamenák István rendezésében, Alföldi Róbert iszonyatos tempójú főszereplésével.

A k2 színházi műhely különös „dobásra” készül november közepén Cájtstükk címmel, két rendezővel: Fábián Péter, Benkó Bence (kaposvári évfolyamtársak), valamint Bíró Kriszta és a többiek közreműködésével. A műsorfüzet rejtélyes szövegéből egyelőre kevés derül ki a darabról, csak annyi, hogy a színdarab rendezi a nézőket.

A premierek sorozata tavasszal, az évad második felében folytatódik Duda Éva társulatával és az Operettszínház művészeivel Frida Kahlo életéről. Lesz benne zene, tánc, színház, videó összművészet – egyenlő arányban.

Cirkusz, színház és tánc egyvelege valósul meg az Isteni színjátékban. Magács László rendezi az Átrium saját produkcióját. Elmondta, hogy példaképe a Roncalli Cirkusz illuzionista show-ja, ezúttal orfeumi hangulattal.

Az Átrium többször helyet ad Pintér Béla társulatának is.

Egész évadban folytatódik a gimnazisták kreatív gondolkodását fejlesztő művészeti sorozat, a NézőKépző. A színház vezetése nemcsak budapesti diákok számára készíti a sorozatot, hanem vendégül lát vidéki és határon túli gyerekeket is.

Az előadásokról és a bemutatókról bővebben a http://www.atriumfilmszinhaz.hu oldalakon olvashatunk.

Az Átrium 2012 óta működik a jelenlegi felállásban, a Lakatos Péter és Csibi Éva teremtette környezetben. Együttműködő partnerei: Budapesti Operettszínház, Jurányi Ház, FÜGE, KOMA, Kultúrbrigád, Movein Mission, Pintér Béla és Társulata, Terminal Workhouse. Sikereit jellemzi, hogy a Vaknyugat előadása 50. alkalommal, az Igenis,miniszterelnök úr 70. alkalommal megy idén, az Őrült nők ketrece eddig 126 előadást ért meg itt. Remélhetőleg hasonló siker-sorozat elé nézhet az Egy, kettő, három című darab is.

DOBI ILDIKÓ

 

 

tabs-top
More in Kultúra
Lichtig második élete

Beszélgetés az íróval, Lackó Gáborral Napjainkban mind többen ­ jobbára nyugdíjasok ­ késztetést éreznek gondolataik, visszaemlékezéseik leírására, netán ­ irodalmi...

Close