Titusz atya 90 éves

hermina2 (Custom)A közelmúltban találtam rá arra a gyönyörű templomra, amelyik pedig mindig is a közelemben volt, hiszen Zuglóban élek mióta az eszemet tudom.

Maga a templom, a Hermina műemlék-kápolna csodálatos építészeti remek, amelyet Hild József tervezett, alapkövét pedig 1842. október 10-én rakták le. Az építkezés különféle okok miatt elhúzódott, így a felszentelésre 1856. szeptember 8-ig kellett várni, de akkor csodálatos misét tartott Scitovszky János esztergomi érsek, Liszt Ferenc pedig személyesen vezérelte a férfikar Vocal miséjét. A kis templom orgonája Liszt Ferenc kedvelt hangszere volt, mindenkor szívesen játszott rajta. Emléktábláját a bejárat mellett láthatjuk.

A templom oltárképét Novotny János festette. Mária arcában Hermina főhercegnő – József nádor kedves leánya – vonásait lehet felfedezni. Hermina Amália Mária főhercegnő jóságos teremtés volt, aki sajnos 25 esztendős korában elhunyt. Az ő emlékére épült a kápolna.

LisztFerenc2_Hermina23 (Custom)A Kápolna fenntartója a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend. Nekik köszönhető az oltárkép restauráltatása is, amelyet 2006-ban Csanda Sándor restaurátor végzett el.

A templom – vagy inkább kápolna – mérete alapján meghitt, kicsi, családias, de az oszlopok és boltívek, a rendkívüli építészeti megoldások, a nagy belmagasság impozánssá teszi.

A hívők számára nemcsak a külsőségek fontosak, – bár a Hermina kápolna kimondottan szép – de élettel a pap tölti meg a templomot. Jelen esetben Titusz atya személyisége adja meg a teljesség érzését minden vasárnap 11 órakor a szentmisén.

Prédikációi újra és újra lelkünkig hatolnak. Kedvessége, barátságos mosolya beragyogja a templomot és erőt ad a nehéz helyzetben lévőknek.

Amikor a templomajtóban egyenként elköszön tőlünk a szentmise végén, olyan, mint egy szülő, aki várja vissza gyermekeit…

Mi pedig jövünk hétről hétre, remélem, még sokáig Titusz atya vár minket a Hermina kápolnában!

Titusz atya pedig 90 éves volt 2015.  június 26-án…

Áldja meg őt az Isten és tartsa meg nekünk, amíg csak lehet!

tabs-top
More in Életmód
10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek

Szerző: Dr. Tihanyi László Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár...

Close