TÉLKÖSZÖNTÉS STÁJERORSZÁG SZÍVÉBEN!

Köztudomású, hogy Ausztria a minőségi téli üdülés első számú célállomása. A világ legnagyobb sí hatalmát hazánkból is több ezren keresik fel évente, hiszen ez a tartomány fekszik legközelebb Magyarországhoz. Nyugati szomszédunk – ahogy mondani szoktuk sógoraink – népszerűsége töretlen a magyarok körében, ami természetesen teljes mértékben megalapozott: a tartományok nyújtotta változatos lehetőségek, a színvonalas szolgáltatások, a földrajzi közelség és a korrekt ár-érték arány az állításunk alátámasztói. A jelen krízisben, remélhetőleg hamarosan a világjárvány terjedésének végéhez közeledve talán visszaállhat a turizmus is – a régi megszokott körforgásába…

Az osztrákok idegenforgalmáról disszertációkat is írhatnánk, olyannyira profi módon szervezik marketingeseik programajánlataikat, a világ minden részére adoptálva. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy e húzóágazatukból ragyogóan meg tudnak élni. S nem is akárhogyan! Természetesen a minőségi turizmusért áldozni szükségeltetik, mert csak így lehet – hosszú távon – megtartani a megélhetést biztosító vendégeket. No de itt vagyunk a síszezon küszöbén, legalábbis az Alpok tekintetében mindenképpen, s remélhetőleg a 2-3 ezer méter magasan fekvő síparadicsomok újra várhatják az idelátogatókat.


Stájerország két erős természeti jellegzetességet ötvöz, Graz fővárosával karöltve. Északon impozáns hegyek gyakorolnak mély hatást az emberre, míg Délen lágyan hullámzó lankák (bortermelővidékek) és termálforrások képeznek súlypontokat. Ez utóbbi tájegységtől most eltekintve hívjuk meg olvasóinkat egyfajta téli szezonnyítóra. Ugyanis összességében többszáz sípálya és sífutópálya rendszer, mintegy másfélszáz menedékház jelenti itt a hideg évszakot. S ami a lényeg: a tartományok összehasonlításában a legjobb árfekvésben üdülhetünk e vidéken. Konkrétan a következő helyszínek várják a magyar sízők mintegy félmilliós táborát: Dachstein, Schladming, Grimming, Loser, Kreischberg, Präbichlig, Mariazell, és Semmering valamint Muran régió.

Több mint száz vendéglátó kínál téli vakációs lehetőségeket a családoknak, változatos lehetőségekkel. Felnőtteknek szóló wellness- és sportajánlat teszi lehetővé, hogy az egész család megtalálja üdülési számítását. Egyébiránt síiskolák illetve sí óvodák gondoskodnak az élményekről, ahol állami vizsgával rendelkező oktatók és túravezetők várnak mindenkit. Amiben minden régió közös: egyöntetűen látványos és felejthetetlen programokkal ünnepel a hó és a jég birodalma.

Stájerországban a legszebb öröm a karácsonyra való készülődés. Szokás és hagyomány tobzódik a kézműves és kirakodóvásárokon, különböző rendezvényeken, tűzijátékokban, jelmezes felvonulásokon illetve adventi piacokon. Magyarán: karnevál idején a bolondozásé a főszerep, tehát érdemes kipróbálni a nagy gondossággal összeállított lehetőségek valamelyikét.
Egyik szállásunk Langenwang centrumában – a Krainer család tulajdonában – mindenképpen a gasztronómiájáról marad emlékezetes, hiszen a nemzetközi (Gourmet) elismerésük a szakmában már önmagában tekintélyt parancsoló. Azon pedig már nem is szabad csodálkoznunk, hogy magyarokkal csaknem mindenütt találkozhatunk, bárhová visz is a sors bennünket szerte a világban.
November végén – sok helyütt öreg kontinensünkön – kezdetét veszi a télindító programok időszaka, s egyúttal a hideg beköszöntével elkezdődik a disznóvágás hagyománya. Ez utóbbival Stanz község elöljárói évszázados történetet ápolnak ünnepi keretekben. Mindez egy hajdani disznófej lopás ürügyén született meg, amely bírósági eljárással végződött. Nagy meglepetésünkre a meghívóink főszereplésével egy profi filmet vetítettek le a megnyitó ünnepség részeként, amelyet egy élő színielőadás követett két tucatnyi szereplővel. A profi módon koreografált, jól megszerkesztett és megjelenített előadás helyszínéül a szervezők a Gesslbauer fogadót választották, ahol egyéb iránt hét hangulatos szoba várja az idelátogatókat. A nagy vadász hírében álló tulajdonos kocsmája és étterme trófeáival jól bizonyítja hobbiját.

Élménybeszámolónk következő állomása az úgynevezett ködhatár feletti hegycsúcshoz kötődik, ahol hétvégeken szinte alig lehet foglalás nélkül élvezni a poguschi Wirtshaus Steiereck specialitásait, különleges környezetben és módon felszolgált kulináris értékeit. Ottlétünk idején még helikopterrel is érkeztek vendégek, merthogy a fennsíkról indulhatunk el, az osztrákoknál elhíresült úgynevezett vándorösvény úton. Ez itt Bründeweg néven ismert, ugyanis rengeteg hegyi kis forrás varázsa csalogatja ide a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.
Máskülönben a jellegzetes több száz éves Steiereck tulajdonosának leleményessége példaértékű ötlet szüleménye. Az ódon faházat egy elhagyott telekről mentette meg úgy, hogy lebontás után e helyütt újra felépítette azt, étteremnek hasznosítva az amúgy patinás faszerkezeteket. Természetesen ezt az ötletet maga a hegycsúcs adta, amely az évszázados megfigyelésekből következtetve mindig napfényben ragyog. Ebből kiindulva már csak a farmot kellett kialakítania a szokásos háziállatokkal és a szálláslehetőségek biztosításával.
A felejthetetlen kirándulócentrumból szerpentinúton át ereszkedtünk le Turnau községbe, ahol ilyentájt kétnapos dínom-dánom biztosítja a vadászok adventi ünnepségét. Ahogy az szokás, számos kultúrprogram (kórus, fúvószenekar, néptánc) szórakoztatja a nagyérdeműt. Természetesen minden megmozdulás és díszlet fókuszában a vadászat áll, hiszen a rendezvény szlogenje is erre utal: „Turnau, ahol a szarvas bőg!”

Érdemes megemlíteni a mürzzuschlagi Télisport Múzeumot is. A város centrumába (2004-ben) átköltöztetett komplexum mintegy ezer négyzetméternyi felületen vezeti be az érdeklődőket a téli sportok világába. A látottak alapján méltán viselheti e helyszín – ahol a több mint ötezer éves sí történelem eredetétől napjainkig tart a bemutató – a Közép-Európa legrangosabbjának kijáró címét. A megalapozott tudományos munkának és a kiváló nemzeti illetve nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően, a Nemzetközi Sí szövetség elismeréseként, viselhetik a FIS Múzeum címet. A látnivaló olyannyira gazdag és érdekes, hogy a részletekbe nem is érdemes itt belekezdeni.

A legszebb élményeket a turizmusban még mindig a természet nyújtja, amiből Stájerország e részén, igazán rengeteg van. Ezen a vidéken fakadnak a hegyi források, amelyek egész Bécset és Graz felét ivóvízzel látják el. Ez az a vidék, ahol a nagyolvasztók és a csúcstechnológia összekötik a múltat a jövővel. E helyütt gyülekeznek a zarándokok, amikor a Mariazelli Szűzanyához látogatnak, aki 850 éve védi ezt a csodálatos környéket.
A tartomány ezen része máskülönben tavasztól őszig a túrázók és hegymászók, a kerékpározók és motorosok, a golfozók és raftingolók vidéke is: több mint kétszáz, hegycsúcson lévő kereszttel, bő ezer kilométernyi kerékpárúttal és összesen másfélszáz kilométernyi jól karbantartott minőségi futópályával. A welness-oázisok sorában szintén három helyet érdemes kiemelni, nevezetesen három település vonatkozásában: Aflenz, Kapfenberg és Turnau testet/lelket egyaránt kényeztető fürdőkomplexumait. Ez utóbbi völgyi falvacskát az itt élők vendégszeretete miatt őszintén ajánlhatjuk az olvasóink figyelmébe.

Mivel a sízési lehetőségre fókuszálunk aktuálisan, akkor Steiermark tartományból hármat feltétlenül érdemes megemlíteni, amelyek a legnépszerűbb és legismertebb Semmeringtől alig órányi autózással elérhetők. Az említett három helyszín: Lachtal, Kreisberg és Turracher Höhe (keletről indulva), amelyeket együtt így a „három a magyar igazság” jegyében ajánlunk olvasóink figyelmébe. Merthogy a családias és barátságos régiók még kevésbé zsúfoltak – márpedig a nyugalom minden igazi üdülésre vágyó turista számára elsődleges szempontnak számít. Nos, a következőkben járjuk be ezt a magyarok által méltán népszerűnek tartott régiókat, merthogy a Mura-völgy a maga nyolc hegyével a téli sportokban gazdagok legjobbjaihoz tartozik.

Murau városka szomszédságában található a legtöbb magyart magának tudható Kreischberg. A síkomplexum felső részén az úgynevezett „Orange Sixpack” 6 személyes, sárga plexivel védett felvonó számít igazi attrakciónak az új – családoknak ajánlott – lankás pályán. Ám a profik számára éppúgy nagy a kínálat a fekete és piros jelzésű pályákból, amelyeket a világ legnagyobb, 527 lóerős ratrakjával (a lánctalpas pályaművelő gépet nevezik így) művelnek meg. Talán elegendő annyit megjegyezni, hogy az ADAC véleménye szerint a „TOP-síterepek az Alpokban” egyik legjobbjának számít. Jogos az állítás, hiszen itt külön speciális erőgéppel készítik a látványos (kivilágított) teknőrendszert a világ legjobb freestylistjainak, de bárki megmérheti tudását az állandó időméréses versenypályán sok egyéb lehetőség mellett. Információ gyanánt megjegyezzük, hogy az aréna főterén elhelyezkedő Hotel Relax Resort a téli időszakban gyakorlatilag csak magyarokat lát vendégül.

A másik sícentrum (közel 40 km pályával és 15 felvonóval) tulajdonképpen kettős fennhatóság alatt van, mivel egyes részei már Karintiához tartoznak. Turracher Höhe sípályái is a „fantasztikus” jelzővel minősíthetők, érdekes módon épp három (mert hogy ez a szerencseszámunk) mesebeli tóval. Az igazán kiváló, tóparti Turracherhof Hotel pedig éppen 30 szobával várja vendégeit. A pár éve átadott „Nocky Flitzer” egy izgalmas hegyi hullámvasút, amely télen-nyáron üzemel: 1,6 km hosszan, kétszáz méteres szintkülönbséggel, akár 40 km/h sebességgel. A másik népszerű látnivaló a famúzeum mellett a világ egyik legszebb és legnagyobb kőgyűjteménye „Mythos Edelstein” néven. Levezetésnek felejthetetlen élményt nyújt egy kirándulás a Karlhütte jellegzetes rezidenciájába.

Végül az ajánlott harmadik helyszínünk Lachtal (egy új, 6 személyes ülőlifttel), amelyet nemzetközi sípálya védjeggyel tüntettek ki kiváló biztonságának köszönhetően, ugyanis hegyi mentőik garanciája szakberkekben is bizonyított. Ami pedig kihagyhatatlan élmény az ínyenc vendégeknek, az a Gell tóban tenyészett pisztrángok speciális grillezése – érdekes módon, talán nem véletlenül – a Gell család jóvoltából. Megjegyezzük, hogy a közismert polgármester leányára (Nikire) igencsak büszkék a környék lakói, mert az osztrák sí válogatott egyik üdvöskéje már 130 km/h feletti sebességgel büszkélkedhet.

S ha valaki a szóban forgó Murtal régióról többet akar tudni, a jól kiépített országos turizmusszövetség profi szakembereit is keresheti a mindenütt megtalálható információs központokban. Egyébként magának Stájerországnak a gasztronómia az egyik specialitása a téli sportolási lehetőségek mellett, mivel a havas hegyoldalakon közel száz menedékház várja a kulináris különlegességeket értékelő betérőket.

Kelet-Stájerország téli varázsa is méltán számít a magyarok téli síparadicsomának. S azon belül a stájer Almenland és Joggland-Waldheimat síterületeket érdemes akár egy hétvégén is felkeresni. A lényegre térve: a kiváló minőségű hóágyúzott lesikló- és sífutópályák decembertől akár áprilisig használhatók. Természetesen a téli programajánlatok széles választéka áll az idelátogatók rendelkezésére; a többi között lovasszánozás, hótalpas túra, nordic-walking, szánkózás, korcsolyázás és jégtekézés. Csodálatos téli programkombinációt kínálnak a termálfürdők, amelyek közül itt található kontinensünk egyik legismertebb termál régiója, nevezetesen Bad Waltersdorf. A huszönötezer négyzetméteres, minden szolgáltatással felszerelt komplexumot a hőforrás naponta közel kétmillió liter gyógyvízzel látja el. A közelében található, úgynevezett H20 élményfürdő pedig számos kalandos víziattrakciót kínál a gyermekes családoknak.

Az említett alpesi Almenland valójában egy természetvédelmi park: igazi kikapcsolódás, csend és nyugalom, ahol a túrázók a Teichalm tótól eljuthatnak az 1720 méteres Hochlandsch hegycsúcsra. Persze útközben érdemes megállni egy teára vagy forralt borra a „Hütte”-ként ismert hangulatos hegyi vendéglőkben, ahol megismerhetjük a kulinárium ínyencségeit.
A másik ajánlat Joggland-Waldheimat régiója, amely számtalan szabadidős lehetőséget biztosít az érdeklődőknek. Az itteni síbérlet egyébként négy falu liftjeire érvényes, sőt, a népszerű Kelet-Alpok kártya kedvezményei is igénybe vehetők náluk. A romantikus környék főként a családdal utazóknak nyújt kiváló élményeket, s itt található St. Jakobban Ausztria talán legszebb sífutó központja.

A képhez tartozó alt jellemző üres; DSC02587-1024x768.jpg a fájlnév

Persze nem csak a téli sportokért érdemes felkeresni a régiót, hiszen páratlan szépségű kastélyok – például a Herberstein a hozzá tartozó óriási vadasparkkal –sorjáznak e vidéken. A teljesség igénye nélkül még felhívjuk a következőkre olvasóink figyelmét: Alma régió, Hartberg és környéke, Pöltenvölgyi natúrpark, Weiz, St. Ruprecht és Gleisdorf – sok egyéb mellett…
Aki akár csak egy hétvégét szeretne korrekt szolgáltatással és -áron eltölteni sógorainknál, annak érdemes megfogadnia megalapozott ajánlatunkat. Röviden összegezve: az itteni lehetőségek nagyszerűen egyesítik a családi üdülés, a sportos kikapcsolódás és a romantika legfőbb ismérveit – a közismert Hochschwab hegység árnyékában. S ha valaki a szóban forgó Magas-Stájerország régióról akar többet tudni, információért a jól kiépített turizmusszövetség profi szakembereit is keresheti az ország bármely részében.

Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
Örök emlék marad az overálos rekorder!

Homonnay Jenő Gyöngyösön született 1913-ban, aki csaknem a 107. életévében (az esztendő utolsó hónapjában) szállt fel a felhők fölé. Jól...

Close