Teljes pompájában a Gödöllői Királyi Kastély

Nagy kedvezménnyel nézhetjük most meg a jelentős uniós és hazai pénzforrásokból három részletben felújított Gödöllői Királyi Kastély állandó kiállítását, ha a “Magyarország ősszel is vár!” jelszót bemondjuk a jegypénztárban október közepéig. A megfelelő biztonsági szabályok betartásával nyugodtan élvezhetjük nyolc szárnyával és tizenhétezer négyzetméterével Európa legnagyobbjai közé tartozó kastélyt idegenvezetéssel vagy audioguide-dal a gyerekek külön lányos és fiús fülhallgatós vezetést kérhetnek. Megtekinthetjük csoportban illetve vezetéssel a hozzá tartozó lovardát, színházat és a Horthy bunkert, sőt bebarangolhatjuk akár a kastélypark szemet gyönyörködtető belső öt hektáros részét is, és élvezhetjük akár a kávézó vendégszeretetét is.


A plakáton lobogó hajjal lélekszakadva rohan egy anya a pólyásával a repülőgép formájú árnytól. “Mi látszik az arcán?” A hatéves kissrác elgondolkozik egy kicsit, majd rávágja: “rémület”. Igaza van, mert a Horthy bunkerben vagyunk épp tíz méter mélységben és a Légoltalmi Liga plakátmásolataiba merülünk bele. Kipróbáljuk a színház akusztikáját, rácsodálkozunk, hogy épp Erzsébet idején, aki imádta a színházat, lett átalakítva ez a rész tizenöt vendégváró szobává. De büszkeségünk is lehetne ez az eredeti pompájában helyreállított barokk kulisszás színház, amiből csak három van Európában: egy a svéd Drottningholmban, egy a söréről és kastélyáról híres cseh Česky Krumlovban, és minálunk. Megcsodáljuk az istállók márvány itatóit, az onnan a lovardához vezető üvegfolyosót, ami üvegháznak is kiváló lenne.


Az állandó kiállítás 30 körüli termében megismerkedhetünk először a Grassalkovichok korával. Az első Grassalkovich Antal gróf volt, aki koronaőrként, királyi személynökként és kamaraelnökként Mária Terézia bizalmasa lett – jókor volt jó helyen a királynő ellen indult örökösödési háború idején. Utána szeretett Sisink királyi lakosztályaival ismerkedhetünk. Olyan kuriózumot fedezhetünk itt föl, mint az egyetlen olyan olajfestményt, amit az idősödő Erzsébetről egy lesifotós készített. A festmény mintájául ez az eredeti fotó szolgált. A királyné első látásra beleszeretett a kastélyba– mintegy kétezer éjszakát töltött itt. Itt ugyanis egyrészt maga nevelhette a negyedik gyermekét, Mária Valériát – ez Bécsben az etikett szerint lehetetlen dolog lett volna – ismerjük a Sissi filmből. A legkisebbik gyermek szadai dajkájától is sokat tanult magyarul. Másrészt Erzsébet itt szabadon érezhette magát, hisz a bécsi udvar “egyetlen férfija”, a mindenki által “imádott” Zsófia nem egzecíroztathatta.


Kicsinek, felnőttnek valódi élmény egy régmúlt világba elmerülni, belefeledkezni a festmények közvetítette üzenetibe, teknősbéka páncéljából készített bútorral találkozni, korabeli ruhákat látni. Mihelyt lesznek újra előadások, koncertek, színdarabok, akkor egy másik oldalával ismerkedhetünk meg majd ezzel a különleges és élményekben bővelkedő kastélynak.
Bodrog Beáta

tabs-top
More in Kultúra
Kisbér, Kincsem, Imperiál és egy ménes kalandos sorsa

Rendkívüli könyv született nemrégiben, amely hiszem, hogy nagyon sok ember számára tartogat izgalmas meglepetéseket. A kötet a Kisbéri Ménes történetét...

Close