Színházi fesztivál Sátoraljaújhelyen

Nyolc helyszínen, több mint harminc ingyenes programmal mutatkozik be július 14. és 18. között a Déryné Fesztivál. A Sátoraljaújhelyen és környékén debütáló rendezvényen színházi előadások, családi programok, zenés előadóestek, pincekavalkád és izgalmas interaktív játékok várják – kicsiket és nagyokat egyaránt!

A fesztivál nyitóelőadása a Déryné Társulat – Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című – produkciója lesz július 14-én Sátoraljaújhelyen a Kossuth Lajos Művelődési Központban. A Déryné Program zászlóshajójának is tekintett előadás a magyar színjátszás, a vándorszínészet hőskorába repít vissza. A kalandokkal, tréfákkal és felfokozott érzelmekkel tarkított színművet a színészek hangszeres játéka teszi még hangulatosabbá.

Másnap Petőfi Sándor: János vitéz című darabját láthatja a közönség a széphalmi múzeum kertben. A Déryné Társulat előadása rendhagyó formában, egy óra leforgása alatt kívánja bemutatni a nézők számára Petőfi Sándor halhatatlan klasszikusát. Az előadás nem csupán az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújthat lendületes, fiatalos játékmódjával. Egyébként az egész nap délutánja János vitéz világáról szól, hiszen a „ nagy János vitéz rejtvény” kilenc állomása várja a vállalkozó kedvű királylányokat, kishuszárokat és óriásokat. Na és a „Kaland Kertben” a Déryné Társulat tagjaival is találkozhatnak a játékban résztvevők.

Tóth Ede: A falu rossza című színműve egy perpatvar közepébe visz, egy esküvőre, ahol hívatlanul bukkan fel a menyasszony volt szerelme, hogy szétrobbantsa az ifjú párt. Szerelem, ármány, boroshordó, kés, pisztoly, zongora, ásó, kapa, nagyharang – a Déryné Társulat élőzenével kísért, sodró lendületű előadása július 16-án a Völgyszínházban várja az érdeklődőket.
Ugyancsak a Völgyszínházban, július 17-én a Kék róka című színdarabukat tekinthetik meg a nézők. Herczeg Ferenc legnagyobb színpadi sikere izgalmas felfedezést ígér mindazoknak, akik szeretnek mások szívébe belelátni. Az előadás során egy szerelmi ötszög rajzolódik ki, egyik szereplő fejéből vándorlunk a másikba, hogy végül feltérképezzük a teljes szerelmi képletet. Ugyanezen a napon, Károlyfalván Fabók Mancsi nem csak gyerekeknek szóló bábszínházát élvezhetik a látogatók.


Egymást követő három napon és 3 helyszínen (Karcsán, Pálházán és Hollóházán) A helység kalapácsa című mű lesz megtekinthető, a Csavar Színház előadásában. A városi komédiák hangulatát idéző produkció páratlan humorral, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk A helység kalapácsának különös világát. Majd július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Kárpátok visszhangja című előadása zárja a Déryné Fesztivált. Lendületes és sokszínű folklór válogatásban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be, különösen nagy hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. Ezt követően táncházzal várják az érdeklődőket.


Kellemes nyári esték, csillagos égbolt… – ilyenkor az ember szeret különleges élményekben megmártózni. Az első alkalommal megrendezendő Déryné Fesztivál pont ezt kínálja. Önfeledt kikapcsolódást és tartalmas szórakozást ígérő programok várják az egész családot Sátoraljaújhely izgalmas helyszínein, a Zsólyomkai és az Ungvári Pincesoron, valamint a széphalmi múzeum kertben.

Sz. Sz.

tabs-top
More in Kultúra
Zappa, az extravagáns gitáros

Már látható a hazai mozikban a rocktörténet egyik legendás alakja, Frank Zappa életpályáját feldolgozó dokumentumfilm, amelyben különleges, eddig sosem látott...

Close