Szentirmay Erzsi néni 95 éves!

A Szenior Teniszezők körét Balta Rózsa immáron egy évtizede alapította a facebookon megjelenítve, aki a hazai Masters versenyzők között az egyik legrangosabb versenyzőnek számít a korcsoportjában. A jubileumát ünneplő csoportjának taglétszáma napról napra növekvő tendenciát mutat, közeledvén a 2000-es számhoz. Az ő jóvoltából fedeztük fel a Hungarian Tennis honlapján az alábbi születésnapi köszöntőt, amit nagy örömmel osztunk meg sport rovatunkban…

„Szeretni kell a teniszt, ez a titok!!!”

Az 1950-es évek környékén ragadott először teniszütőt, s ez a szerelem egészen a mai napig elkísérte. Négy világbajnoki cím, tizennyolc világbajnoki érem, hat Európa-bajnoki arany és megszámlálhatatlan országos-bajnoki elsőség.

 Az 1928-ban, Zalaegerszegen született Erzsi néni az ötvenes években lépett először teniszpályára, ahova egy kolléganője csábította le. Hamar megszerette a sportágat, és az első lépéseket kölcsönszerelésben megtevő Erzsi néni a magyar tenisz igazi nagykövete lett.

„Már elmúltam húsz éves, amikor egy kolléganőm, aki teniszezett, egyszer elhívott játszani. Persze nem volt sem ütőm, sem labdám, ráadásul ezeket akkor beszerezni sem nagyon lehetett. Végül a pályán ténykedő Zinger bácsitól kaptunk kölcsönfelszerelést.

Ott ragadtam, és a rákövetkező évben már edzővel készültem. A vasútnál dolgoztam, így a BVSC-ben kezdtem el profi szinten teniszezni, az ottani jó edzők adták meg az alapokat” – emlékezett vissza Erzsi néni. „A harmadosztályban kezdtem, aztán hamar feljebb jutottam, igazából mindig azt mondták rólam, hogy szorgalmas vagyok.

Rendszeresen edzettem és megszerettem a teniszt egy életre.”

Az igazi teniszkarrierje 55 éves kora után, a nyugdíjat követően indult el már szeniorként.

Több mint félszáz tornagyőzelmet szerzett, Európa valamennyi országában járt, a versenyek nagy részére pedig autóval utazott. S ugyan magának kellett finanszíroznia a szerepléseket, de ha megnyert egy tornát, a következő évben már meghívták oda és állták a költségeit:

„Néhány évvel ezelőtt volt, hogy játszottam egy döntőt, három szettben nyertem, díjkiosztás, majd ebéd, és délután kettőkor már indultam haza, mert hazáig még hatszáz kilométert kellett levezetnem” – mesélte fülig érő mosollyal az arcán Erzsi néni.

A sport szeretete egész életében elkísérte. S hogy mi a titka annak, hogy valaki még 90 éves kora után is tudjon játszani, nemes egyszerűséggel csak annyit felelt: „Szeretni kell a teniszt, ennyi a titok. Nem szabad félvállról venni, és mindig alázatosnak kell maradni a játék iránt.”

Erzsi néni az aktív évek után az edzői munkát is kipróbálta.

„Amikor már sok volt az első osztályú versenyzés, abbahagytam. Megszereztem az edzői képesítést is. Nagyon szerettem foglalkozni a gyerekekkel. Öröm volt megszerettetni velük a teniszt, és persze szigorúnak is kellett lennem velük, mindezt csakis nevelő szándékkal. Volt olyan élversenyző tanítványom Gáspár Petra személyében, aki egészen a WTA-világranglista 186. helyéig jutott. Repülnek az évek, és azokból a fiatalokból, akikkel korábban foglalkoztam, mára már edzők lettek. Ez is mutatja, mennyi mindent átél az ember egy élet során.”

Szentirmay Erzsi néni a férjével is a teniszen keresztül ismerkedett meg, ám mint elmondta, ő sosem játszott profi szinten, de folyamatosan támogatta őt. Ha kellett, mindenben mellette állt, s ha úgy hozta a sors, otthon várta őt haza egy-egy verseny után.

Gyermekük nem született, sőt a férje sem él már, de így is bőven lesz, aki tovább vigye majd Erzsi néni örökségét…

Epilógusként engedtessék meg egy megjegyzés: mivel ünnepeltünk a BVSC tatai úton levő teniszcentrumában kezdte a profi karrierjét, így többedmagammal büszkék vagyunk hívei nemcsak az említett azon pályán, hanem a 3 éve létrehozott Szőnyi úti (4 fedett és 4 nyitott salakon) új komplexumban is.  Minden sporttárs nevében is boldog születésnapot kívánunk!

Sz.A.

tabs-top
More in Sport
Hajós Alfréd csodálatos élete

A 18 éves Hajós Alfréd aznap is hajnali 5 órakor kelt. Édesanyja szegényes belvárosi lakásából gyalog sietett a Lánchídon át...

Close