Startpisztoly a 17. FINA-nak!

Elkezdődött hazánk eddigi történelmének legnagyobb sporteseménye, a 17. FINA Vizes Világbajnoksága. Talán nem mindenki tudja, hogy Földünk ebbéli rangsorában az Olimpia és a Labdarúgó VB után bronzérmes program helyszíne lehetett Magyarország.

Bár még folytak az utolsó simítások a rangos esemény előtti utolsó sajtótájékoztatón, Budapest és Balatonfüred július 14-30 között a világ egyik legfontosabb sportrendezvényének házigazdája.

dr. Seszták Miklós, a 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján elmondta, nem mindennapi körülmények között nyerte el Magyarország a rendezés jogát, hiszen Mexikó visszalépését követően példa nélküli gyorsasággal kellett hazánknak felkészülnie az eseményre. Mind a főváros, mind Balatonfüred készen áll a résztvevők fogadására. „A világbajnokság megrendezésével megmutathatjuk, hogy nem ismerünk lehetetlent. Az esemény az összefogásról, a magyarok tehetségéről, a betartott ígéretről szól. Minden esély megvan arra, hogy nem csak egy jó, de talán az eddig legszebb, leghangulatosabb VB-t rendezheti Magyarország”. Budapesten számos, régóta esedékes fejlesztés megoldódott, így megépült a Duna Aréna, teljesen megújult a Margitsziget és több uszoda is. Emellett sor került számos egyéb olyan beruházásra, amelyek évtizedeken át szolgálják majd a hazai sportéletet és a fővárosiak kényelmét. Beszédében kiemelte, a világesemény költsége 46,4 milliárd forint volt, amely magába foglalja az ideiglenes beruházásokat, a nyitó- és zárórendezvény lebonyolítását, valamint a szervezési díjakat. A tartós fejlesztések 84 milliárd Ft értékben valósultak meg. Dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke a helyszínek bejárását követően, elmondta, hogy mind a világeseménynek keretet adó rendszer, mind a létesítmények teljes mértékben megfelelnek a FINA minden elvárásának és nagyra értékelik Orbán Viktor miniszterelnök támogatását, aki a kezdetektől fogva segítette a világbajnokság megvalósulását. Az erőfeszítések eredményeként pedig minden idők egyik legsikeresebb világbajnokságát várja a Szövetség.

Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója kijelentette, a FINA Világbajnokság a világ egyik legnagyobb sporteseménye, amely iránt folyamatosan nő az érdeklődés. Míg a 2013-as barcelonai világeseményt a közvetítéseken keresztül közel 4,4 milliárd ember követte szerte a világon, addig a 2015-ös kazani VB teljes nézettsége már 6,8 milliárd volt.

A nézettséggel együtt pedig folyamatosan növekszik a világeseménynek a rendező ország gazdaságára gyakorolt pozitív hatása is. A hatástanulmányok szerint a barcelonai rendezés közel 211 millió euró értékű többletet eredményezett, míg a kazani VB 162 millió dollárnyit. A vizsgálatot természetesen Budapesten is elvégzik majd. Ugyanakkor, az Elit viadalokat követő, közel 10 000 versenyző részvételével zajló Masters világbajnokság várhatóan 3-4 millió eurós hasznot jelent majd, hiszen a Masters versenyekre is az elit VB létesítményeiben kerül sor, így azok megrendezésének költsége minimális. A versenyhelyszínek kapcsán Cornel Marculescu külön kiemelte az óriás toronyugrást, amelynek hátterében a világ bármely pontján élő nézők megcsodálhatják majd a magyar Parlament épületét.

Dr. Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, a Világbajnokság turizmusra gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozta. Biztosak lehetünk abban, hogy a VB hatására tovább erősödik a hazai sportélet is, nőni fog azon fiatalok, gyerekek száma, akik a VB hatására kezdenek majd úszni, vízilabdázni, vagy döntenek valamely más vizes sport kipróbálása mellett. Hozzátette, a világbajnokság kezdetére időzített komplex városfejlesztési projekt eredményeként jobb otthona lesz a fővárosiaknak Budapest, hiszen nem csak megújultak az uszodák, de nőtt a vízfelület is, hosszabbak lettek a kerékpárutak, és több zöldfelület várja a lakosságot. Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke hozzászólásában hangsúlyozta, bejárva a világbajnokság helyszíneit, úgy véli, a látottak önmagukért beszélnek.

A rendezvényen bemutatták a 17. FINA Világbajnokság érmeit is, amelyeket a Graphasel Design Studio álmodott meg. Ördögh László, a stúdió művészeti vezetője elmondta, a tervezés során az volt a céljuk, hogy az érmek méltó szimbólumai legyenek a világeseménynek, ezért az egyik oldalukon a FINA logó mellett a Duna és a Balaton körvonala látható, míg a másik oldalán a 17. FINA Világbajnokság logója és arculti elemi jelennek meg.

Domokos Gábor

tabs-top
More in Sport
Idén is triatlon-ünnep lesz Tiszaújvárosban

Tiszaújváros ezen a nyáron ismét a triatlon fővárosa lesz. A július 15-23. között megrendezendő 21. ITU Triatlon Világkupát és az...

Close