Sri Lanka egyre inkább érdekli a magyarokat!

A Kelet-Európai régióból az elmúlt esztendőben nőtt a Srí Lankába történő turisztikai beutazások száma – tudtuk meg meghívónktól, Ekaterina Gouldtól. A Srí Lankai Turisztikai Promóciós Iroda (SLTPB) az idén pedig Magyarországot választotta, hogy a magyar turisták számára különleges programokat ajánljanak, egyfajta Turisztikai Üzleti Fórum keretében.

Az idén (2018. május 14-17-én) Varsóban, Krakkóban és Budapesten – úgynevezett Road Show keretében – a helyi turisztikai ágazat képviselői találkoztak Sri Lanka rangos utazásszervezőivel. A szervezők célja a meglévő együttműködés erősítése a turisztika területén, valamint új üzleti kapcsolatok kialakítása az egyes országok között. A záró találkozón Budapesten a magyar utazási irodák képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy a B2B találkozók során a Srí Lanka-i turisztikai ipar képviselőivel tárgyaljanak.

Srí Lanka egy olyan hely, ahol mindenki megtalál magának valamit: a magas hegyektől, a teaültetvényeken át a tenyérnyi dzsungelig és a gyönyörű strandokig. A vad természet szerelmesei itt láthatják az állat- és növényfajták sokféleségét, ám a történelem értékei és a műemlékek sokasága lenyűgöző: több mint 2550 éves kulturális örökségük nyomait fedezi fel az érdeklődő – mondta Madubhani Perera, a Srí Lanka-i Turizmusfejlesztési Iroda marketing igazgatója, aki a sziget főbb látnivalóit említve így kiemelte a turisztikai kínálatok sokszínűségét. Ez azonban nem minden. Srí Lanka is tökéletes hely azok számára, akik értékelik az aktív pihenést. Kiváló feltételeket nyújt a trekking, rafting, szörfözés, siklóernyőzés, léggömb-repülés, biciklizés, hegyi kerékpározás és golfozás számára. Mindezek nagy érdeklődést keltenek és elősegítik hogy Sri Lanka imidzsét emeljék. Természetesen a Közép-európai piac nagyon fontos számukra ebben a tekintetben.

A Fórum célja kissé bővebben, hogy megerősítse a meglévő kapcsolatokat illetve új kapcsolatokat hozzon létre a magyar utazás-szervezők, utazási ügynökségek és a Sri Lankai utazási szervezők között. Továbbá, hogy elősegítse illetve ösztönözze a beutaztató turizmus céljainak megértését a Kelet-Európai ügyfelek számára is.

Köszönhetően a jól csatlakozó repülőjáratoknak, Magyarországról gyorsan növekszik a Sri Lankába utazó turisták száma, ugyanis a beutazások száma amíg tavaly 4951 fő volt, addig csupán április végéig 2512 magyar turista érkezett Sri Lankába. A mai adatok szerint egyébként több mint két millió turista érkezett Sri Lankába a világ minden tájáról.

Köztudomású, hogy Kelet-Európa egyértelműen növekvő piac Sri Lanka számára, tavaly több mint 15 ezer turista érkezett csak Lengyelországból. Nem véletlen mindez: az évek során számos biztató eredményt ért el a csodálatos szigetország és kialakított egy jól megalapozott védjegyet a globális színpadon, mint ideális úti cél azon emberek részére, akik szeretnek felfedezni dolgokat egy életre szóló utazás során.

Különben a turizmus Sri Lankában jelenleg a harmadik legnagyobb devizatermelő ágazat, a külföldön dolgozó munkavállalóik deviza átutalásait és a ruházati ipar bevételét követően. Az elmúlt évben a turizmus 3,5 milliárd USA dollár bevételt biztosított az országnak, sőt az utóbbi négy hónapban az országban több mint 880 ezer fővel nőtt a beutazó turisták száma, ami 16,7 százalékos növekedést jelent. Megjegyezzük, hogy az amerikai National Geographic Társaság Sri Lankát választotta a legjobb 2018. évi tavaszi utazásokat kínáló országnak. Tavaly pedig Sri Lanka kapta a Legjobb Ázsiai Turisztikai Desztináció és a Legjobb Ázsiai Kalandturizmus Desztináció Díját a Maldív-szigeteken megtartott Világ Turisztikai Díjátadón. Valamint megkapta a Conde Nast Reader’s Travel Awards 2017 díjat is, amit a kedvenc feltörekvő tengerentúli desztinációnak ítélnek oda. Az elismerések-megjelenések halmaza is megerősítik, hogy Sri Lanka felkerült a legjobb turisztikai desztinációk listájára, amelyek tökéletes vakációt biztosítanak a látogatóknak. A World Surf League (a Szörfözők Világ Ligája) az Arugam Bay nevű speciális adottságú szörfös öblöt nevezte meg Ázsia szörfös fővárosának. Az amerikai Discovery Channel pedig az Unawatuna nevű strandját jelölte meg a világ ebbéli legjobbjának. A Hikkaduwa, Nilaveli, Trinco és Passikudah nevű helyek arról híresek, hogy itt a legjobb úszni, fürödni és sznorkelezni (magyarul a pipával búvárkodni). A promóciós irodájuk feladata, hogy 2020-ra Sri Lanka legyen az egyik leghitelesebb és a legjobb emlékeket ébresztő valamint legkülönösebb helyeket ajánló turisztikai célpont, évente 4,5 millió turista fogadásával és éves szinten mintegy hét milliárd USA dollár bevételt biztosítva az országnak. Az iroda jelenleg öt főbb piaci célpontot jelölt meg: India, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország.

Tehát a Srí Lankai Turisztikai Promóciós Iroda (SLTPB) a Srí Lanka-i turizmus népszerűsítéséért és marketingéért felelős globális intézmény, amely 2008-ban alakult az ország idegenforgalmi törvényének elfogadását követően.Ez a szervezet kereskedelmi és fogyasztói szegmenseket célzó marketingkampányokat valósít meg a kormány idegenforgalmi és bevételi céljainak támogatására.

Röviden Srí Lankáról: Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) szigetország, amely az Indiai-Óceánban terül el, elkülönülve Indiától a Palk szoroson keresztül. Az ország közigazgatási fővárosa Sri Jayawardenepura Kotte míg a kereskedelmi fővárosa Colombo. Srí Lanka az 5 ° 55 ′ és 9 ° 51 ′ és a keleti hosszúság 79 ° 41 ′ és a 81 ° 53 ′ között helyezkedik el, maximális hossza 268 mérföld (432 km) és a legnagyobb szélessége 139 mérföld (224 km). Monetáris egysége a Srí Lanka-i rúpia, melynek árfolyama 1 USD egyenlő 157,850 Sri Lanka-i rúpiával. Az ország máskülönben vendégszeretően multi-etnikai és multivallási berendezkedésű. Népessége 20,8 millió lakos, GDP-je legutóbb 81 Milliárd USD (az egy főre jutó GDP-3900 USD) volt.

Szalay Attila

tabs-top
More in Utazás
SZENZÁCIÓ AZ EGERSZALÓKI „PAMUKKALE” SÓDOMB

A természet közvetlen közelében tekinthetik meg Egerszalók vendégei a község évtizedek óta híres, kontinensünk egyetlen sódombját, valamint a tájra jellemző...

Close