SÍPARADICSOMOK LENGYELORSZÁGBAN

A rendszerváltás előtti időszakban a magyaroknak leginkább a szlovák hegyek jelentették a fő síelési lehetőségeket, másodsorban pedig Lengyelország két régiója (Zakopane és Szczyrk környéke, másképpen fogalmazva a Tátra illetve a Sziléziai Beszkidek).

Azonban nem csak erre a kettőre illik koncentrálnunk, mivel a Karkonosze hegység és a Szandeci Beszkidek hasonlóan magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak a tél szerelmeseinek.

Egy biztos: a hazai turisták körében egyre népszerűbbek a Lengyelország déli határa mentén húzódó hegyek síterületei, hiszen fővárosunktól bő 300 kilométer távolságra kezdődnek sícentrumaik. Mielőtt ismertetnénk ezen helyeket, hadd hívjuk fel olvasóink figyelmét két rangos eseményre. Az egyik – időrendi sorrendben – a Varsói Műkorcsolya Európa Bajnokság február 21–28 között, amely „a hasznosat a kellemessel egybekötve” felejthetetlen élményt nyújthat a főváros óriási fejlődésének megismerése. A másik egy tradicionális összejövetel – immáron 31. alkalommal – „Piast” sífutóverseny néven március 2–5 között, amely nemzetközileg ismert és elismert nyílt megmérettetésnek számít ezrek részvételével. Ezen mindenki indulhat a saját felelősségére (18 év alattiaknak természetesen szükséges a szülői engedély), nemenként és korosztályonként különböző távolságokat értendően.

Nos, tekintsük át a négy sívidéket Nyugatról Keletre haladóan, röviden és lényegre törően. A Karkonosze hegység két sícentrumot takar: a Szklarska Poreba a festői szépségű Kamienna folyó völgyében fekszik 440–1300 méter között, amely különleges terepviszonyainak köszönhetően kontinensünk egyik legjobb sífutó területe.

A másik a Nyugati Szudéták legnagyobb síközpontja Karpacz városának környékén, a Lomnica folyó völgyében, 500–900 méter között. Itt több mint húsz sífelvonó működik, mintegy száz napig kitartó hótakaróval.

E sorok írójának legkedveltebb síparadicsoma a Sziléziai Beszkidek volt, a téli sportok fővárosával (Szczyrk). A több tucatnyi felvonó csúcsa közel 1300 méteren landol, ahol a síelési szezon december elejétől április elejéig tart normális időjárású években – tehát az idei esztendőt leszámítva. Ez egy igazi síkomplexum, mivel négy sísánc, sífutó és snowboard pályák állnak az idelátogatók rendelkezésére. Az említett városban több mint nyolcezer szálláshely várja a turistákat. Sőt, a környékén található Brenna üdülőfalu (közel a szlovák határhoz), a nemzetközi határátkelővel rendelkező Korbielow, a Visztula folyó kijáratánál elterülő Ustron, a hegyvonulat gyöngyszeme, Wisla és a Bielsko Biala sípályái külön említést érdemelnek. Ezekről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni!

A legismertebb és legrégibb, s egyben a legmagasabb (Tátracsúcs, 2500 méter) sívidék Zakopane, amely már a 19. század vége felé kedvelt gyógyüdülőhellyé vált, majd turista- és síközponttá fejlődött, bő száz éves tradícióval. A Tátrát közel félszáz éve nyilvánították nemzeti parkká. Minden igényt kielégítő valódi sícentrum, téli stadionnal ellátva. Környékén található a Bukowina- és Bialka Tatrzanska, tökéletes sípályákkal.

A negyedik régió a Szandeci Beszkidek, amely az ország egyik legnagyobb gyógyüdülőhelye is egyúttal. Itt a sípályák egymással össze vannak kötve, s a nehéz és könnyű pályák sűrűn váltják egymást Krynica, Piwmiczna, Nedec és Kluszkowce határában.

Összességében megjegyezhetjük, hogy a tél szerelmesei a fenti helyek mindegyikén számtalan kiváló minőségű szolgáltatással, átlag feletti vendégszeretettel és változatos programokkal szembesülhetnek.

Szalay

tabs-top
More in Sport, Utazás
A „délnyugati szél” mindig napsütést hoz…

Pattaya (thai nyelven "délnyugati szél") a Sziámi-öbölben fekszik, Bangkoktól 147 km-re (autóval körülbelül kétórányira). Mehetünk autóbusszal is a fővárosból, ebben...

Close