Sikeres és izgalmas volt az 51. Kékszalag.

Óriási meglepetéssel zárult a világ egyik legrangosabb vitorlásversenye: az abszolút sorrend első tíz helyére – egy beékelődött kivétellel – a nyílt többtestű osztály (katamaránok) csapatai futottak be. A Keszthelytől csaknem végig vezető esélyes Litkey Farkas vezette PREVITAL nem tudta megvédeni a pozícióját („csak” bronzérmet kaphattak), így a Petrányi Zoltán kormányozta RACING DJANGO lett a győztes (15 óra 37 perccel).

A felvezető után tudósításunkat az említett kivétellel kezdjük, ugyanis a többszörös európai bajnok Király Zsolt vezette RAFFICA csapata a Yardstick egytestű osztályban az 5. helyen végzett. E sorok írója pedig azzal büszkélkedhet, hogy jó pár évvel ezelőtt egy évzáró versenyt nyerhettem – igaz csak a fedélzeten csapattagként – a profikkal a Balatonon.

Egyébiránt légvonalban több mint 150 kilométert kellett megtenni a vízen a Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében közel hatszáz hajónak, amelyek Balatonfüredről rajtolva az 51. Kékszalag Nagydíjon indultak. Az elmúlt öt évben a Kékszalag bajnokai átlagosan több mint 11 óra alatt tették meg a távot. Az időrekord eddig 7 óra 13 perc, amit az Opel Fifty-Fifty tart.

Nem véletlenül vált a Kékszalag a Balaton ünnepévé az elmúlt években. A vitorlázók mellett az itt élők és a turisták részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a verseny és a kapcsolódó színes programok iránt” – mondta a Kékszalag balatonfüredi sajtótájékoztatóján Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke Dr. Kollár Lajos pedig azt emelte ki, hogy a Kékszalag egyesíti magában a hagyományokat és a fejlődést: „Sok, több évtizede épült klasszikus hajó újult meg az elmúlt években és ezzel párhuzamosan a Kékszalagon rendszeres indulnak a túravitorlázás felső kategóriáját képviselő, ultramodern többtestű hajók”.

Az elmúlt öt év győztesei átlagosan 11 óra 8 perc alatt tették meg a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a verseny előtti napon így nyilatkozott: „ha elég erős szél lesz, akkor megdőlhet a 7 óra 13 perces időrekord, amit a 2014-ben a Józsa Márton kormányozta Opel Fifty-Fifty ért el. Az abszolút értékelés alapján a többtestű hajók lesznek az élmezőnyben, de emellett közel harminc hajóosztály tagjai önálló versenyt vívnak egymással. A legnépesebb hajóosztályokban – például a Nautic, a 8m One Design, Dolfin – az utóbbi öt évben több mint húsz hajó állt rajthoz.”

A látványos Audi Race Cup versenyen a Kékszalag leggyorsabb, innovatív hajói vívtak egymással sebességi versenyt. Az idén az Audi Race Cup először a Kékszalag történetében pénzdíjas volt. A hagyományokat a klasszikus hajók mellett azzal is őrzi a Kékszalag, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a leggyorsabb hajó legénysége a Herendi Porcelánmanufaktúra díszes kupáját emelhette a magasba a balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen.

A Magyar Vitorlás Szövetség a partnereivel együttműködve minden eddiginél több platformon közvetítette a Kékszalagot. Élő televíziós adással jelentkezett az MTVA jóvoltából az M4Sport, valamint folyamatos online közvetítés működött az m4sport.hu-n. Emellett szöveges, képes és videós beszámolók voltak a verseny végéig: a 48 órás határidő lejártáig a Kékszalag hivatalos oldalán, a kekszalag.reblog.hu-n – az Origón keresztül. A közösségi médiában, több facebookos oldalon és csoportban a versenyzők és az érdeklődők figyelhették a Kékszalagot. Továbbá a szurkolók a magyar fejlesztésű Kwindoo-applikációján keresztül is követhették a versenyző hajókat.

Röviden a Kékszalagról:

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő, és a Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenyt az a hajó nyeri, amelyik a Balatont leggyorsabban vitorlázza körbe. A verseny neve az idők folyamán fogalommá vált: ma már egybeírjuk, és Kékszalag néven évente rendezik meg. A balatonfüredi rajttól az ugyancsak itt elhelyezkedő célig légvonalban 155 kilométert kell megtenni, amire 48 óra áll a hajósok rendelkezésére. A távot évről évre mintegy 600 hajó és háromezer profi, illetve amatőr sportoló teljesíti.

Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
Extrém Enduro Kupa és Freestyle Show!

A meseszép amerikai autók mellett vadonatúj programmal készül a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál Komáromban. Az adrenalintól duzzadó autós programokon...

Close