Salvador Dalí, a szürrealista zseni fiatalkora

Miként válik egy vézna, az iskolában bukdácsoló, gyerektársatól elhúzódó, néha agressziv máskor gyáva, súlyos pszichológia problémákkal küszködő fiatalemberből a XX. század egyik legjelentősebb festőzsenije?

Konkrétan Salvador Dalíról van szó, akinek tudatába befészkelte az, hogy ő nem más, mint a pár évvel korábban meghalt, ugyancsak Salvador nevet viselő bátyjának reinkarnációja. Az, aki arról beszél, hogy legjobban magzati korában érzte magát. Az, akit az anyja és nagynénje valósággal ajnározott, bár sokáig lány ruhában járatott. Az aki, pofon vágja az egyik iskolatársát mert az csokoládét és kenyeret evett, és rendkivül csodálkozott azon, hogy az illető nem fogadta el a felajánlott 25 pezata bánatpénzt. Az, aki a madridi Képzőművészeti Főiskolán az őt vizsgáztató tanárok szemébe vágja, hogy ő többet tud Raffaellóról, mint a köztiszteletben álló tanári kar összesen. Az, aki család nemi betegségekről szóló könyvének tanulmányozásának betudhatóan görcsösen rettegett a nemi betegségektől. Az, aki mindenhol exravanáns öltözékben jelent meg., különösen a vékony, pödrött bajsza volt provokatív.

De ez a a spanyol-katalán fiatalemberből lett a XX. század egyik legnagyobb hatású festő zsenije.

Nos, ennek a nem hétköznapi fiatalembernek a művészi pályára való beérkezését mutatja be “A művészet templomai” ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely Salvador Dalí születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig, vagyis 1904-től 1929-ig tartó korszakára fókuszál.

Dalí 1904. május 11-én született Figuerasban. Már kora gyermekkorában ügyesen rajzolt és rengeteget olvasott, kedvére bújhatta jogász végzettségű apja hatalmas könyvtárának köteteit. Egy nyári szünidőben a Pichot család tulajdonában lévő malomban ismerkedett meg az impresszionisták műveivel, az élmény meghatározta egész életét. Tizenkét éves volt, amikor beiratkozott szülővárosa művészeti akadémiájára. Először 1919-ben a városi színházban (ma Dalí Múzeum) tekinthették meg az érdeklődők néhány képét, ekkoriban már az írással is próbálkozott, a barátaival közösen szerkesztett időszaki kiadványban jelentek meg cikkei. 1920-tól a madridi San Fernando Szépművészeti Akadémia hallgatója volt, ahol nemcsak rendkívüli tehetségéről, hanem botrányairól is híressé vált. Ezekben az években kötött szoros barátságot a Luis Bunuellel és a Federico García Lorcával.

Dali fiatalkora – filmen

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film eddig még sohasem látott archív dokumentumokat és felvételeket mutat be a szürrealizmus mesterének fiatalkoráról, köztük Dalí személyes naplójának részleteit, és a korabeli interjúkban elhangzott visszaemlékezéseit. Ezeknek köszönhetően új nézőpontból tárul fel a festő fiatalkora, amelyre kétségtelenül nagy hatást gyakorolt bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantása.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=j1CCwQz8dqY

A film feltárja Dalí művészetének átalakulását, végigkövetve a folyamatot, ahogy a pályája korai korszakának éveiben az őt ért hatásoknak köszönhetően alkotói stílusa a klasszikusból egyre inkább az avantgárdba hajlott. Bemutatja, miként alakult ki az az utánozhatatlan látásmód és jellegzetes alkotói stílus, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.

A művészettörténeti dokumentumfilm exkluzív kísérőfilmje a mozikban a Destino (magyarul: Végzet) című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám a világháború miatt félbeszakadt, és csak 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai Roy E. Disney, Walt Disney unokaöccse kezdeményezésére. A végeredmény egy csaknem teljes egészében tradicionális animációval megalkotott csodálatos rövidfilm, egy halandó lány és Kronosz, az idő istene közötti beteljesületlen szerelemről, amelyben egy jellegzetes Disney-nőalak végigtáncolja a történetet a számtalan dalí-motívumban bővelkedő szürrealista környezetben. Az eredeti rajzok és storyboard alapján megvalósult hatperces alkotást a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy-ben mutatták be először, és 2004-ban Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Szabó Szilárd

tabs-top
More in Kultúra
Zorán dupla koncert

A nagy érdeklődésre való tekintettel, Zorán 2022. március 19-én dupla koncertet ad a Budapest Kongresszusi Központban! A rajongók így az...

Close