Rising Stars: két nap alatt kilenc koncert

Két napba sűrítve találkozhat a közönség a komolyzenei élet jövőbeli krémjével, az Európa neves koncerttermeiben turnézó, legtehetségesebb fiatal művészekkel a Müpában. A Rising Stars sorozat keretében november 18-án és 19-én egymás után lépnek fel az Európai Hangversenytermek Szervezetének felfedezettjei, Villányi Dániel és Gyöngyösi Ivett, a Kruppa Vonósnégyes, a Duo SeRa és a Kállai Kvartet.

Csillagok érkeznek a Müpába november 18-19-én. Fiatalok, de már híresek, nemsokára világsztárokként tűnnek majd fel a világ legjelentősebb koncerthelyszínein. A Rising Stars sorozat keretében az Európai Hangversenytermek Szervezetének felfedezettjei, brit, portugál, francia, német zenészek, Villányi Dániel és Gyöngyösi Ivett, a Kruppa Vonósnégyes, a Duo SeRa és a Kállai Kvartet adnak kamarakoncerteket a Müpában két teljes napon át.

Villányi Dániel Schumann kései zongoraciklusával, Gyöngyösi Ivett Chopin-darabokkal mutatkozik be. Tamsin Waley-Cohen Respighi h-moll hegedűszonátáját adja elő és egy, a Porgy és Bessből készült hegedű-zongora átiratot játszik. A grúz Mariam Batsashvili kíséri, aki első női előadóként nyerte meg pár éve az utrechti Liszt Zongoraversenyt. Őket másnap a klarinétművész Horácio Ferreira követi, aki 2014-ben hangszere legrangosabb versenyén, a párizsi Debussy Versenyen nyerte el a különdíjat Debussy Rapszódiájának legjobb előadásáért. A fiatal művész Bekker Dávid zongorakíséretével a Möpában is Debussy Első rapszódiáját szólaltatja meg, de a műsorukon a 20. század második felének egyik legnagyobb klarinétművésze, Kovács Béla szerzeménye is szerepel. A csellista Edgar Moreau, fiatal kora ellenére, már több sikeres megmérettetésen van túl. Tizenöt évesen elnyerte a Nemzetközi Rosztropovics Verseny legígéretesebb fiatal szólistájának járó különdíjat, két évvel később a moszkvai Csajkovszkij Versenyen a második helyen végzett. Állandó zongorakísérőjével, Pierre-Yves Hodique-al közös koncertjén három korszak zenéjéből válogat, megmutatva, hogy minden stílusban egyformán otthonosan mozog. A német-koreai zongorista fenomén, Christopher Clark játékában – egy korábbi verseny zsűrijének meglátása szerint – egyesül a technikai felvértezettség és zenei meggyőzőerő. Ezúttal Brahms- és Sztravinszkij-zongoraműveket játszik és egy ünnepelt osztrák kortárs szerző, Olga Neuwirth darabjait. A sorozatban fellép a világ egyik legrangosabb versenyének, az ARD Nemzetközi Zenei Versenyének felfedezettje, az Armida Quartet is. Koncertjükön J. S. Bach és Mendelssohn klasszikusai mellett az 1980-ban született, izgalmas zenei világot teremtő, a spektrális zenét hagyományos hangszerekkel, poppal, technóval kombináló szerb zeneszerző, Marko Nikodijević kompozíciója is elhangzik.

A Kruppa Vonósnégyes Schubert, Bartók, Bach műveit, a szaxofon-hárfa különleges párosítására épülő Duo SeRa Debussyt és Bartókot, a Kállai Kvartett Schubert A halál és a lányka néven ismertté vált vonósnégyesét játssza. Ez a három koncert díjtalanul látogatható.

A Rising Stars koncertsorozat az Európai Koncerttermek Szervezete (European Concert Hall Organisation – ECHO) tagjainak közös programja. A Müpa 2010 óta tagja a szervezetnek, többek között olyan nagynevű intézményekkel együtt, mint a bécsi Musikvereinsaal és a Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la Musique, a londoni Barbican, és egyetlen nem európai tagként a New York-i Carnegie Hall. A társaság az európai koncerttermek elitjének számít.

További információ: https://www.mupa.hu/programok/rising-stars

tabs-top
More in Kultúra
Újcirkusz testközelből

A kritikát, a szakmát és a közönséget egyaránt elbűvölve hódította meg az újcirkusz hazáját, Montrealt a Recirquel. A szakmai közönség...

Close