Polgár Judit sakknagymester, a sztárvendég…

Az immár hagyományos, – idén 29. alkalommal megrendezett – igen népszerű gyermeknapi programsokaságra közel félmillió gyermek és felnőtt látogatott ki a pesti Városligetbe.

A szervező, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzatának fő célja ezzel az volt hogy sok tízezer hátrányos helyzetű gyermeknek és családjának kínáljon színvonalas, kulturált és ingyenes műsorfolyamot.

A Gyermekszínpadon fellépett a Budapesti Operettszínház társulata, Mikola Péter, a New Dance World, az Angel Táncstúdió, a Baross Imre Artistaképző, a Madách Táncművészeti Iskola, a Thália Tanoda, a Fitt Móka családi zenés torna, a Holle Anyó Színház, a Réparetekmogyoró Társulat és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport. A Nemzetek Utcája színpadon, számos diplomáciai képviselet, kulturális intézet mutatta be országa hagyományait, kulturális és gasztronómiai sajátosságait, szokásait, távol-keleti és orosz tánc- és néptáncbemutató, indiai zenés, táncos előadások, latin dalok, táncok is szórakoztatták a nézőket.

Sportolási lehetőség, találkozás olimpikonokkal és nagy bajnokokkal, értékes nyereményekkel, valamint a színpadon Komáromi Tibor egykori birkózó világbajnok vezetésével a golf, asztalitenisz, dzsúdó, birkózás, öttusa, vívás, kosárlabda, kajak-kenu, kézilabda, ökölvívás, horgászat, kick-boksz, szerepelt a sportbemutatók között. Általános iskolások focitornáján a csapatok népes szülői és baráti buzdítással küzdöttek a győzelemért. Igen sokan voltak kíváncsiak a sztárvendégre, a világ legjobb női sakkozójának, a kétszeres olimpiai bajnok Polgár Juditnak érkezésére, akit a Rekreátor Magazin sportrovatvezetője kérdezte életéről, versenyzői pályafutásáról, a Sakkpalota programról, és egyéb érdekességekről. Majd megkezdődött a népes nevezői gyerekcsapattal és kísérőikkel a rapid sakktorna, ahol végül hármas holtverseny alakult ki a sok tehetséges sakkpalánta küzdelmében.

Igen népszerű volt a lovas terápia, az OTP bank kalandpark, a biztonságos internet sátra, és az elsősegély-nyújtást bemutató KRESZ teszt is. Az ingyenes gyermekfogászati szűrésnél a bátor gyerekeket arcfestés és sok-sok ajándék várta. Amíg a gyerekek szórakoztak sportoltak, a felnőttek Véradáson vehettek részt a Babaréten, ill. a hölgyek a nőgyógyászati szűrőkamionban. A két napos rendezvény sikere után jövőre a 30. jubileumi gyereknapon még több érdekességgel és különlegességgel várják a Városligetben, a Vajdahunyad Vár melletti területen a kilátogató családokat, gyerekeket a szervezők.

Domokos Gábor

tabs-top
More in Hungary
Jubileumi (50!) érettségi találkozó Pápán…

Valljuk be őszintén: fél évszázados osztálytalálkozót megélni – különösen a rohanó világunkban – nem nevezhető szokványosnak, az önmagában is dicséretes...

Close