Piacvezető szakvásár Hannoverben

Nemzetközi sajtótájékoztató keretében került sor a közelmúltban (júliusban) az őszi (szeptember 18-23) EMO-2023 kiállítás előzetes beharangozójára,  amelyre mintegy hetven  újságíró (30 országból) vett részt – gyakorlatilag a világ minden tájáról. Egyébiránt hasonló nagyságrendben hívtak meg a témában érdekelt műszakis szakembereket is. A  rangos eseményt profi módon szervezte meg a VDW ( Verein Deutscher Werkzeugmaschinen fabriken e.V.), vagyis a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége, mivel a közel kétezer dolgozót jegyző SAMSON AG meglátogatása érdekes és hasznos tanulmánynak bizonyult a meghívottaknak.

 

A hivatalos előadások után a „Termelés jövője” címmel szigorúan másfél perces bemutatkozást engedélyeztek a jelenlévő 31 cég képviselőinek,  amelyek sorában néhányat – a közismert német precizitásnak köszönhetően –  többször úgymond le is állítottak csilingeléssel. A konferencia  szünetében természetesen külön lehetett riportokat készíteni az újdonságaikról illetve informálódni egyebekről. Egyébként  július első dekádjában már 1713 kiállítót regisztráltak a hannoveri vásárra, közel tizennégy hektárnyi felületet lefoglalva a nívós megmérettetésre.

 A SAMSON AG multinacionális konszerni gyárlátogatásunkat alapos biztonsági tájékoztatóval indították, amelyből – többek között –  azt is megtudhattuk,  hogy a kör bejárásunkon a fotózás szigorúan tilos. Feltételezhetően az esetleges hadiipari érintettség vagy átállás okán született meg a menedzsment döntése, legalábbis az egyik kollégától kapott információ alapján. Természetesen ez érthető,  hiszen a cég napi forgalma mintegy másfél millió euróval számolható.

Összegezve a tevékenységüket a lényeg: minden olyan technikai illetve technológiai elem gyártásával foglalkoznak, ami folyadék vagy gáz áramoltatásával/működésével kapcsolatos.  Jelenleg már elkezdődött az óriási gyárkomplexum új telephelyére történő átköltöztetése,  egy még korszerűbb üzem létrehozása a közeli Offenbach városában. Terv szerint a teljes kivonulás időpontja 2027-ben fog befejeződni. Ahogy már érintőlegesen említettük, a gigantikus cégcsoport komoly munkavédelmi és környezetvédelmi előírásokkal valamit szabályzatokkal működik, így azokra  részletesen külön információs csomagot biztosítottak számunkra.

Nos, arra a kérdésre, hogy miért tartják a szervezők a magyarokat potenciálisan fontosnak – íme néhány informális. Ugyanis a magyar gazdaság viszonylag gyorsan felépült a járvány után. A bruttó hazai termék (GDP) 2021-ben jelentős mértékben (7,1 százalékkal) nőtt, de tavaly is az átlagosnál nagyobb (4,9 százalékos) ütemben bővült. Azonban ebben az esztendőben lassulás prognosztizálható, többek között az Ukrajna elleni háborúból adódó nyomás miatt. Vagyis ebben az évben mindössze 0,6 százalékos növekedés várható.

A rendezők Oxford Economics nevű előrejelző partnerük arra számít, hogy a magyarországi kulcsfontosságú ipari vállalatok 4,7 milliárd eurót fognak befektetni szerszámgépekbe az idei évben. Ennek nagy része az elektrotechnikai iparba, főleg az akkumulátorgyártásba kerül. E mellett az autóipar és beszállítói ágazat, a gépgyártás illetve az élelmiszeripar is jelentős növekedést mutat.

Megjegyezzük, hogy a legutóbbi EMO-n (2019-ben) már 750 szakember utazott Magyarországról a hannoveri kiállításra. Egyébiránt akkor összesen közel 120 ezer látogató kereste fel a szakvásárt, csaknem másfélszáz országból. Közülük a résztvevők több mint fele  Németországon kívülről érkezett.

A gyártástechnológia lehetővé teszi és elősegíti a műszaki fejlődést az ipari termelésben, s lényegében nélkülözhetetlen a modern és versenyképes ipar számára. A termelékenység, a minőség és a rugalmasság követelményei állnak a lista élén, míg a digitalizáció további lendületet ad mindhárom cél eléréséhez. A gyártástechnológia megoldásokat kínál a meglévő ügyféloldali kihívásokra: tehát a változó keresletre, a gyorsabb termékfejlesztésre, a kisebb tételméretekre és a rugalmasabb termelésre.

Az iparnak új politikai prioritások, új törvények vagy globális megállapodások (például az Európai Zöld Megállapodás) miatt változó feltételek mellett is termelnie kell. Mindez egyrészről arra szólítja fel a látogatókat, hogy fektessenek be új technológiákba, másrészről ösztönzi a gyártókat, hogy mutassák be legújabb innovációikat és megoldásaikat a vásáron.

A gyártástechnológia az ipari átalakítási folyamat közepén tart, de egyben része is a megoldásnak. Ez az EMO Hannover 2023 “Future Insights” témája. A The Future of Business új piacokra, új üzleti modellekre, lehetőségekre, a vállalaton belüli innovációs kultúrában rejlő potenciálra, az agilis módszerek bemutatására, a módszertani tudás fejlesztésére, valamint a munkamódszerek változására összpontosít. Ebben az értelemben az EMO Hannover jelentős tudásterületet képvisel a vállalatok számára, nemcsak a technológia, hanem a szervezetek, stratégiák és módszerek terén is.

The Future of Connectivity az Ipar 4.0, az Industrial Internet of Things (IIoT), a digitális üzleti modellek, a prediktív karbantartás, a gépi tanulás, a kapcsolódás, az interoperabilitás, a mesterséges intelligencia, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság alkalmazásainak trendjeit foglalja magában. Az informatikai és szoftvermérnöki területek most már kulcsfontosságú tényezők a gyártástechnológiában, az adatbányászat pedig lehetőséget nyújt új üzleti modellek számára. A kapcsolódás az alapja a függőleges hálózatépítésnek a gyárban, valamint a vízszintes hálózatépítésnek a beszállítókkal és ügyfelekkel a teljes értéklánc mentén.

A hálózatépítés fontos alapjai a nyílt interfész szabványok, amelyek lehetővé teszik a különböző gépek, eszközök és szoftverek közötti kommunikációt. Németországban már több éve támogatják és nemzetközileg teszik ismertté az OPC UA alapú Globális Gyártási Nyelv fejlesztését az Umati márkanév alatt. Emiatt nagy érdeklődés övezi világszerte. Több mint háromszáz nemzetközi partner több mint tíz iparági szektorban egyesítette erőit a fejlesztés előmozdítása érdekében. Ezek magukban foglalják a vállalatokat, konzorciumokat, szövetségeket és kutatóintézeteket, amelyek a gyártástechnológiát használó nemzetközi felhasználók érdekeit szolgálják.

Az élő Umati bemutató ősszel majd lenyűgöző áttekintést fog nyújtani az elért előrehaladásról. Tehát bemutatja különböző gyártókkal és rendszerekkel, hogyan működik a hálózat a gyártól az IT-struktúráig, és megmutatja, hogyan lehet optimalizálni a termelést az adatok segítségével.

Végül, a The Future of Sustainability  a fenntarthatóság integrációjával foglalkozik, ami manapság az egyik legégetőbb kérdés, már a beruházások tervezési fázisában is.

Future of Sustainability in Production Area , az egyéni kiállítók mellett, részletesebben is megvizsgálja a termelést, és kapcsolatot teremt a tudományos megközelítés és a gyakorlati megvalósítás között. A fókusz az energiahatékonyságra helyeződik, amely eddig viszonylag elhanyagolt téma volt, de mégis óriási potenciállal bír.

Magyarország szinte teljes egészében importálja az általa szükséges gyártástechnológiát. A legfrissebb adatok szerint ezeknek a gépeknek az értéke Magyarországon 270 millió euró. A fő szállítók Németországból, Kínából, Törökországból, Olaszországból és Tajvanról érkeznek. A magyarországi látogatókat tehát a teljes értéklánc mentén a legjobb beszállítók átfogó termékkínálata várja.

Dr. Varga Zoltán

Új felelősség a NORTEC számára

A Messe Stuttgart és a VDW (Német Szerszámgépgyártók  Szövetsége) közösen vállalja a hamburgi gyártástechnika meghatározó eseményének szervezését. A korábbi szervezővel, azaz a Hamburg Messe und Congress GmbH-val folytatott végleges egyeztetések éppen most zárultak le a lapzártánk idején.

“A Messe Stuttgart számára a NORTEC jövőbeli irányultsága egy fontos mérföldkő a vállalat ipari portfóliójának bővítésében” – mondta Roland Bleinroth, a Messe Stuttgart elnöke. “Örömmel vesszük, hogy hozzájárulhatunk kereskedelmi vásári tapasztalatainkkal a sikeres ipari eseményekhez Stuttgarban, amelyeket hosszú évek óta működtetünk sikeresen a VDW-val, és ezáltal kibővíthetjük a NORTEC-et az északi Németország vezető ipari termelési technológiai platformjává. Ez a bevált sikerrecept most teljes elkötelezettséggel kerül alkalmazásra Hamburgban.”

A VDW is üdvözölte ezt a fejleményt: “A NORTEC két igen kompetens szervező, a Messe Stuttgart és a VDW átvétele új lehetőségeket nyit a NORTEC erősítésére és a gyártástechnika északi Németországban történő platformjának kiterjesztésére. Mint a termelési technikai vásárok hosszú évek óta működő szervezője és szakmai szövetség, meg vagyunk győződve arról, hogy értékteremtő hozzájárulást tudunk nyújtani a NORTEC továbbfejlesztéséhez a szakértelmünkkel és nemzetközi kapcsolatrendszerünkkel” – mondta Dr. Markus Heering, a VDW ügyvezető igazgatója.

Bernd Aufderheide, a Hamburg Messe und Congress GmbH elnöke és vezérigazgatója: “Hamburg az egyik legfontosabb ipari régió Európában. Ez az iparág egy fontos platformot talált a NORTEC kiállító termékeiben. A Hamburg Messe und Congress GmbH folyamatosan vizsgálja, hogyan tarthatóak és bővíthetőek az események a helyszínen. Mivel a Messe Stuttgart évek óta rendkívül sikeres kiállítást, az AMB-t tartja ugyanezen témában saját kiállítóterméiben, úgy véljük, hogy számos szinergia kihasználható a NORTEC számára. Nagyon bizakodóak vagyunk abban, hogy a VDW és a Messe Stuttgart tapasztalatukkal, kapcsolati hálójukkal és innovációs képességükkel fokozni fogják az esemény vonzerejét, és minden érintett számára első osztályú vásárt kínálnak majd a NORTEC keretében.”

Lars Reeder, a Hein & Oetting Feinwerktechnik ügyvezető igazgatója és a NORTEC kiállítási tanácsadó testületének elnöke is pozitívan nyilatkozott a változásról: “A kiállítási tanácsadó testületként hosszú évek óta figyelemmel kísértük és alakítottuk a NORTEC-et.  A felelősségek átadása gondosan meghozott döntés volt, ami nagy lehetőségeket kínál a kiállítás továbbfejlesztésére. Tanácsadó testületként természetesen továbbra is szerepet vállalunk ebben.”

tabs-top
More in Aktuális, Germany
Életnaptár

Egy egészen különleges könyvvel örvendeztette meg a téma iránt érdeklődő olvasókat Bertalan Éva. Az Életnaptár című könyv sokéves kutatómunkájának köszönhetően...

Close