Példaértékű a Bakony kultúrája

Köztudott, hogy január a kultúra napja (Magyarországon immáron 28. alkalommal), amely a nemzeti összetartozás egyik hídjának tekinthető. Az értékek megőrzése illetve az abba történő anyagi és szellemi befektetés sorában hazánk egyik legszebb térségének számít a Bakony régiója, melynek fővárosa Zirc. A közelségében található községeken kívül természetesen az ország több részében is voltak ezen a napon megemlékezések illetve programok, melyek sorából ezúttal ezt a térséget emeltük ki a fővárosi összejövetel kapcsán. Egyébként négyen kapták meg az Egyetemes, míg harmincan a Magyar Kultúra Lovagja cím viselésére adományozott elismerést – mintegy kétszáz ajánlásból kiválasztva. Az alábbiakban Olaszfalu polgármesterének, Boriszné Hanich Editnek a megérdemelten nevesített beszámolóját illetve megjegyzéseit adjuk közre olvasóinknak!

Nagyon büszke vagyok arra, hogy 2024.január 20-án Olaszfalut képviselve részt vehettünk a Falvak Kultúrájáért Alapítvány meghívására Budapesten a Stefánia Palotában a Magyar Kultúra napja gálán. Ez az Alapítvány úgynevezett Magyar Kultúra Lovagja címet adományoz azon személyeknek, akik a kultúra megőrzéséért kiemelkedő munkásságukkal ezt kiérdemlik.

Nos, a rangos eseményen Díszvendégként bemutathattuk értékeinket és egyik házgazdája lehettünk ennek a felemelő ünnepségnek. Előző évben erre a rendezvényre a meghívást az Olaszfaluért Kulturális Alapítvány nevében Törökné Ringl Krisztina vette át. A faluról pedig Varga Antal önkormányzati képviselő szólt.

A „Bakony ékköveiről” – Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár településekről – dr. Szabó Marianna a program vezetője beszélt. A bemutatott települések is kiállították értékeiket és kóstolót hoztak jellegzetes ételeikből. A Szent Korona kíséretében Olaszfalu zászlóját Brevics László Olaszfalu Díszpolgára vitte, és kísérte felesége Brevics Lászlóné ugyaezen titulussal, továbbá B.Dobos Teréz népi iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja, és Nick Jánosné „Olaszfaluért” kitüntetéssel elismert olaszfalui lakosunk. Varga Gábor Olaszfalu szülötte, jelenleg nagyesztergári lakos a saját versét mondta el. Természetesen hivatalból köszöntőt mondtam a díszvendég térség nevében Olaszfalu polgármestereként.

Az Olaszfaluért Kulturális Alapítvány felterjesztésére Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros a helytörténeti kutatásokban végzett tevékenységéért vehette át a Magyar Kultúra Lovagja címet. A Gálán bemutatkozott térségünkből a Litéri Zöldág Gyermektáncegyüttes, a Cserregő Néptáncegyüttes Ifjúsági csoportja Várpalotáról és a Tikhegyi Gyöngytyúkok Néptáncegyüttes Gyulafirátótról. Olaszfaluból a Szivárvány Kamarakórus képviselte művészeti egyesületeinket.

Köszönöm szépen Nick Ferencnek a meghívást, s hálámat fejezem ki mindenkinek, aki velünk ünnepelt és segítségünkre volt a Bakony kultúrájának bemutatásában. Külön köszönöm szépen Győry Tünde Jásd polgármesterének, Szirbek Tiborné Nagyesztergár polgármesterének és Németh Zsuzsanna Bakonynána polgármesterének, valamint a velük érkező delegációknak, köztük Varga Zoltánnak és Edit feleségének a közreműködést.

Sz.A.

tabs-top
More in Kultúra
Drága nagyi – egy érdekes film

A Baszkföldön élő Mikelnek (Joseba Usabiaga) nem alakul jól az élete. Barátnője épp szakított vele és munkahelyéről is kirugták. Mivel...

Close