Őszinte szeretet és bizalom

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Talán a valóságban is egyre többen ismerhetik a hosszú és boldog házasság titkát, mégha aberrált világban is élünk. Nos, az alábbi riportot a Soproni Téma című hetilapból kölcsönöztük illetve vettük át, mivel példaértékűnek ítéltük meg a Tallózó rovatukban megjelent írást, Pluzsik Tamás tollából.


– Mindketten 1969-ben kezdtük tanulmányainkat a Pécsi Orvostudományi Egyetemen – kezdte dr. Kiss-Antal Mária. – Elsőéves korunkban rendeztek egy versenyt az ország egyetemeinek atlétái között, és ezen én is rajthoz álltam. A versenyre több évfolyamtársam is eljött, így Vili is.
– Már ezt megelőzően is „kinéztem” magamnak a csinos kolleginát, de természetesen csoporttársként is büszke voltam Marikára, aki 100 és 200 méteren is aranyérmet szerzett – folytatta dr. Szalai Vilmos. – A végén gratuláltam neki, és megkérdeztem, hogy hazakísérhetném-e, ugyanis ő a szüleivel a városban lakott, én pedig kollégista voltam.
Vilmos hamarosan a szó szoros értelemben beénekelte magát Marika szívébe, ugyanis a Pécsi Nemzeti Színház operaelőadásain a társulat énekkórusában rendszeresen statisztált. – A Parasztbecsület című opera egyik jelenete előtt ölelgetnem kellett egy lenge ruhás kórista lányt, erre gördült fel a függöny. A főpróbára meghívtam Marikát is, aki ezt látva közölte, hogy ha marad a jelenet velem, akkor fel is út, le is út, úgyhogy a premierre más szerepet kértem a rendezőtől – mesélte dr. Szalai Vilmos.
– Ma már ezen csak nevetek, de valóban így volt – tette hozzá dr. Kiss-Antal Mária.
Negyedéves korában eljegyezte egymást a két fiatal, majd néhány hónappal később, 1974. március 9-én a pécsi Szent Péter-székesegyházban Márton Dénes kanonok stólával összefogta a kezüket. Még egyetemisták voltak, amikor megszületett első gyermekük, Anikó, majd a végzést követően Sopronban telepedtek le. Dr. Kiss-Antal Mária az akkor induló balfi szanatóriumban kapott állást, dr. Szalai Vilmos pedig pár évig a határőrségnél dolgozott, és készült a belgyógyász szakvizsgára. 1976-ban kettős öröm érte a fiatal orvos házaspárt, ugyanis négy nappal második gyermekük, Andrea megszületése előtt a Jereván-lakótelepen megkapták az első saját otthonukat.
– Egy év múlva lesz az aranylakodalmunk, elszaladtak az évek. Hogy mi a hosszú és boldog házasság titka? Őszinte szeretet, bizalom, közös cél, és ami nagyon fontos, meghagyni a másiknak a maga életterét – fogalmazott dr. Kiss-Antal Mária.
– Nem tudok ehhez semmit hozzátenni – mondta dr. Szalai Vilmos –, talán csak azt, hogy a közös hivatás az évtizedek során úgy hiszem, még jobban összekovácsolt bennünket.

*

Dr. Kiss-Antal Mária 1951-ben született Dombóváron. Orvosi diplomájának megszerzését követően több mint négy évtizeden át dolgozott a balfi gyógyfürdőkórházban. 2013-ban Sopronért Emlékéremmel tüntették ki.
Dr. Szalai Vilmos bogyoszlói szülők gyermekeként 1950-ben született Csornán. Orvosi diplomájának megszerzését követően több mint négy évtizeden át dolgozott háziorvosként. 2012-ben Dr. Király Jenő-díjjal tüntették ki.

tabs-top
More in Életmód
Életnaptár

Egy egészen különleges könyvvel örvendeztette meg a téma iránt érdeklődő olvasókat Bertalan Éva. Az Életnaptár című könyv sokéves kutatómunkájának köszönhetően...

Close