ŐK A JÖVŐ SPORTSIKEREIÉRT DOLGOZNAK…

A Szülők Akadémiája program egy nézőpont azzal a nemes céllal, hogy sikerüljön az edzők és a szülők álláspontját közelíteni egymáshoz. Azt nagyon tudja Dr. Kalamár Hajnalka és Kabarcz Zoltán, hogy a sikerhez a Nyerő Hármas (sportoló-edző-szülő) harmonikus együttműködése kell, ami sok esetben sérült a gyakorlati munka során:

a többi között információhiány és kommunikációs képtelenség, rossz beidegződés miatt. Programjaikkal ezeken a területeken fújnak ébresztőt az érintetteknek.

Magazinunk megkeresésére a következőket nyilatkozta a szimpatikus szerzőpáros: egyre több a ránk háruló figyelem, mivel a Magyar Úszószövetség Jövő Bajnokai programjának kiemelt előadói vagyunk, nagyon nagy a látogatottsága a honlapjainknak és a Facebook oldalnak is.

https://www.facebook.com/neveljbajnokot/

http://nincsszorongas.hu/

http://szulokakademiaja.com/

A Nyerő hármas program is egyfajta szemlélet és együttgondolkodás, számunkra a Szülők Akadémiája ennek a szemléletnek a szülőkre vonatkozó, alig elkülönült része. Azt gondoljuk, hogy a szülőkkel foglalkozni az egyesületeknek is kifizetődő, hiszen sok konfliktus megoldható, megelőzhető ezáltal, beleértve akár az elhamarkodott átigazolásokat is. Mi nagy hangsúlyt helyezünk a Szülők Akadémiája programra, hiszen azt látjuk, hogy óriási tartalékok vannak a szülőkkel való helyes együttműködésben, ami kiaknázható az egész magyar sport érdekében. A visszajelzések szerint nagyszerűek és élvezetesek a programjaink, talán mert nem a tudományos alaposságra, hanem arra törekszünk, hogy cselekvésre illetve változásra ösztönözzük a szülőket és a szakembereket egyaránt.

A Szülők Akadémiája programról meggyőződésünk, hogy egyetlen szülő sem megy ki azért egy sportpályára, hogy problémát okozzon, hogy konfliktusba keveredjen. A szülők hősök, a mindennapok hősei. Hihetetlen erőfeszítést tesznek, hogy megszervezzék a sportoló életét, időbeosztását, biztosítsák a hátterét. Gyakran erőn felül teljesítenek fizikailag, szellemileg, esetleg anyagilag is. Ezzel együtt emberek ők is. Tapasztalatunk szerint sok edző nem tekinti fontosnak ezeket a szempontokat, számukra a szülők akadékoskodó, kellemetlenkedő résztvevők, jelenlétük szükséges rossz, amit igyekeznek elviselni, alig méltatva a szülők fáradozásait. A negatív elvárások gyakran maguk teremtik meg a negatív körülményeket.

Konfliktusok pedig kialakulnak az élet minden területén, ahol emberek működnek együtt, vagy összekényszerülnek esetleg nem is azonos érdekszférák mentén. Már pedig a versenysport ilyen. Ismerünk klubokat, ahol a pszichológusokat, mentális szakembereket bevonják a konfliktusok gyakorlati megoldásába. Már ez is jelentős előrelépésnek tekinthető, de az igazi megoldást az értő együttműködés jelentené. Ennek az együttműködésnek, együtt gondolkodásnak a feltételeit igyekeztünk megteremteni a Szülők Akadémiája programsorozat létrehozásával. Tapasztalataink nem csak jók, hanem lelkesítőek is.

Első lépésben összeállítottunk egy egyéves tematikát, és havonta egyszer a lehető leginteraktívabb kereteken belül 1-1 órás időkeretben foglalkozásokat, előadásokat tartunk. A szülők közössége nem csupán értő, de tenni, segíteni vágyó emberekből áll, akik sokak számára meglepő módon hajlandóak akár a tévedéseiket is belátni, és megváltoztatni viszonyulásukat, viselkedésüket akár a gyermekük esetében, akár a klub, az edzők vagy a sportvezetés viszonylatában. Úgy érzik, megbecsülik őket, és igyekeznek ezt viszonozni.

Az UTE Labdarúgó Akadémiáján már harmadik éve működik ez a rendszer, ugyanis közösen kidolgoztunk egy etikai kódexet, amihez közösen tartjuk is magunkat. Az edzők és szülők viszonya mindenki számára jelentősen javult, és a szülők segítségnyújtása a gyerekek részére is sokkal hatékonyabb, és megfelelő irányú. A hangulat a pályán kifejezetten családinak mondható. Más kluboknál alkalomszerűen vezetünk egy-egy foglalkozást, s több helyen igyekszünk ezt rendszerré fejleszteni. Mód van komplex programok összeállítására is, amikor napközben az edzők számára szerveznek képzéseket, este pedig a szülők gyűlnek össze. Ám az sem borzasztó elképzelés, hogy közös terembe gyűljenek össze edzők és szülők.

A rövid lényeg: vállaljuk a programok vezetését, helyi szakemberek kiképzését és felkészítését a Szülők Akadémiája programok vezetésére, vállalunk konzultációt illetve szupervíziót programvezetők számára. Ráadásul egy kézikönyv is készül a gyakorlati tematika alkalmazásához. Nem csak hisszük, de tapasztaljuk is, hogy a Szülők Akadémiája programok jelentősen hozzájárulnak az utánpótlás korú sportolók eredményességéhez.

http://nincsszorongas.hu/szulok-akademiaja/

Dr. Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus, sportkonzulens. Immár 15 éve dolgozik a sport területén csapatokkal, illetve egyéni élsportolókkal egyaránt. Egyetemi illetve főiskolai oktató, részt vesz különböző edzőképzéseken, sportvezető képzésekben. Egyúttal a Sportkórházban is rendel. Kabarcz Zoltán szociológus és mentál tréner, volt válogatott atléta. Szintén több éve dolgozik az utánpótlássport területén, edző teameknek tart tréningeket különböző városokban. Mindketten 4 éve segítik az UTE Labdarúgó Akadémia munkáját, ahol Zoltán vezetői coachként is dolgozik. Munkájukhoz tartozik az utánpótlás csapatok fejlesztése, kiemelt sportolók egyéni fejlesztése, illetve a közel 40 fős edző stáb szisztematikus mentális képzése.

Az elmúlt évben jelent meg „A nyerő hármas” könyvük, amit a sokéves aktív tapasztalat miatt írtak meg és azt a szemléletet képviselik, hogy az edzők és a szülők, csakis együtt tudnak bajnokot nevelni, de ehhez az együttműködéshez mindkét oldalról változásokra van szükség. Ez a szemlélet hívta életre a SZÜLŐK AKADÉMIÁJA saját programot, amely keretében országszerte tartanak programokat. Többek között a MUSZ kiemelt tehetségképzőjének, a Jövő Bajnokai programsorozatnak kiemelt előadói.

Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
OÁZIS siker a FINA Vizes Világbajnokságán.

Az idei 17. FINA Vizes Világbajnokság nem csak az országnak, hanem a tradicionálisan nemzetközileg elismert hazai úszósportnak is óriási elismerést...

Close