OÁZIS siker a FINA Vizes Világbajnokságán.

Az idei 17. FINA Vizes Világbajnokság nem csak az országnak, hanem a tradicionálisan nemzetközileg elismert hazai úszósportnak is óriási elismerést eredményezett. Egyáltalán a mérföldkő – Magyarország valaha is megrendezett legnagyobb sporteseményének folytatásaként – augusztus közepén a „World Masters Championships” volt, amelynek kapcsán született meg tudósításunk.

Köztudott, hogy Mexikó visszalépésével Magyarország a világ vizes sportjának a középpontjába került. Ráadásul Földünkön először a világ harmadik legnagyobb, illetve legnépszerűbb összejövetelét a rendező országunk hat év helyett harmadára csökkentette – mármint a komplex megszervezést. Leginkább talán a nagy békeharcos Nelson Mandela gondolataival lehet érzékeltetni a rangos esemény súlyát, miszerint a sport képes megváltoztatni az egész világot és bármely kormánynál hatékonyabb a faji ellentétek leküzdésében!

S ha a felvezető első mondatában utaltunk a hagyományokra, akkor – lényegre törően – elegendő megjegyezni: Magyarországon szervezett úszósportról tulajdonképpen 1893-tól beszélhetünk az úszó egyesület megalapításával, ám három évvel később az athéni olimpián meghirdetett négy versenyszámból kettőben Hajós Alfréd bizonyult a legjobbnak – megnyitva ezzel a sportág és a magyar úszás sikereit.

Ezek után – rendhagyó módon – a vízipóló negyed döntős csapatának, az Oázis Sport Club szimpatikus frontemberét vettük górcső alá Ábrahám István személyében, akivel a BVSC uszodában barátkoztunk össze. Pontosabban gyakran szoktunk beszélgetni a pihentető szaunázások közepette, amelyekből gyorsan kiderült korrekt véleménye úgy a sportról, mint a világ egyre problémásabb dolgairól.

Így jogosan vált népszerűvé az ottani tősgyökeres társaságban a 4 gyermekes igazi sportember, aki ráadásul közel négyszáz fiatallal is büszkélkedhet a klubjában. S ez már önmagában tiszteletet parancsoló összegzés.

Nos, ahogy említettem a VB- sikerüket, tegyük hozzá: mivel a győztes Millenium világsztárjaitól úgy maradtak alul, hogy az egész versenyen ők találtak be legtöbbször a világbajnokok hálójába – egy híján tízszer!!! A bronzéremért ugyan kikaptak a románoktól, de így is őszintén gratulálhatunk a 15 fős keretük minden egyes tagjának – de különösen Pistának, az önzetlen csapatkapitányuknak.

Időközben megtörtént a nagy VB záróünnepsége is – ráadásul augusztus 20.-án – méltó körülmények és programok kíséretében, amelynek végén a Duna feletti tűzijáték felejthetetlenné tette a résztvevők élményeit. Így hát nem csoda a FINA menedzsmentje részéről az utolsó mondat: minden idők legnagyobb és leglátványosabb világbajnoksága jelzője Magyarországhoz kötődik!

Megjegyezzük, hogy az Oázis Sport Club 2006-ban alakult meg, első osztályú és utánpótlás edzői múlttal rendelkező vízipóló trénerek közreműködésével. Csapataik részére három helyszínen tartanak vízilabda edzéseket. Neves edzőik szakmai tapasztalata segíti az aránylag fiatal egyesületüket, hogy évről-évre jobb eredményeket érjenek el a korosztályos meccseken. Egyesületük évek óta várja a vízilabdázni vágyó gyerekeket a Margitszigeten, Bicskén és Békásmegyeren. Az utánpótlás nevelésen kívül céljuk, hogy a képzés és a tehetség adta különbségek miatt, a versenysportból kiesett fiataloknak is lehetősége legyen a mindennapi mozgásra, ezáltal biztosítva a szabadidejük hasznos eltöltését és egy egészségesebb életmód kialakítását.

Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
MASTERSPRESS verseny a FINA Vizes Világbajnokságán.

A 17. FINA Vizes Világbajnokság 2017. júliusában nem csak az országnak, hanem a tradicionálisan nemzetközileg is elismert hazai úszósportnak, s...

Close