Nemzeti Regatta Siófokon!

A napokban rendezték meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját, a nyár első szezonindító családi hétvégéjét. Magyarország 38 települése a vitorlás hajókban (a Balaton vízén), 29 kondérban jellegzetes települési ízek, 14 település csatája a Sió csatornán sárkányhajókkal. Ezek csak a legfontosabb számok…

A szervezők a tavalyi eseménynél is tartalmasabb szórakozást biztosítottak minden kilátogató számára. A rendezvény alapját a települések között, a siófoki móló előtt a Balaton vízén zajló amatőr vitorlás pályaverseny jelentette, melyet a nézők a partról szabad szemmel is megtekinthettek – de a legkíváncsibbak pedig akár a nézőhajóról is szurkolhattak kedvenc csapatuknak.

A bevezetőben említett települések a hazaúttal együtt összesen 8700 km-t utaztak közúton, hogy Siófokon megmérettessék magukat az ismét egyre népszerűbb és komoly nemzetközi eredményeket is felvonultató vitorlázásban. A legtávolabbról Füzér csapata érkezett: a Borsod-Abaúj Zemplén megyei település legénysége 800 km-t tett meg, hogy bemutatkozzon a Balatonra irányuló reflektorfényben.

Mivel szinte az ország minden részéből fogadtak csapatokat a szervezők, így teljesült az esemény egyik mottója, miszerint a Balaton nem csak a régióban élőké, hanem nemzeti kincsünk! A hosszú útra a településeknek a vitorlást nem kellett magukkal vinniük, hiszen minden csapatnak a szervezők biztosították az egyforma, úgynevezett „one design” vitorlást és a szakértő kormányost. Természetesen idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése mégis csak van a vitorlázáshoz. Teljesült ugyanakkor a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók és a média képviselői is, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. Ismert személyekből, hírességből, celebekből idén sem volt hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.

Szintén látványos izgalmakat tartogatott a Sió csatornán megrendezett sárkányhajó verseny is, melyre az idei évben 14 csapat nevezett. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatta saját látnivalóit és elkészítette a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.

A szervezők tényleg minden korosztálynak kínáltak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei léptek fel a színpadon, koncertet adott a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans! 

A Siófok város támogatásával megvalósuló szezonindító esemény kiváló lehetőséget kínált a településmarketingre, míg a szurkolóknak illetve az érdeklődőknek a gazdag és színes, ingyenes programkínálat miatt volt érdemes egy hétvégét Siófokon tölteni, ahol tulajdonképpen a Balaton kezdődik!

Vajna Zsolt

tabs-top
More in Hungary, Sport
MOZGÁSBAN AZ ÜZLET IS…

Mint amikor egy nagy tányéron az ember elé raknak egy ételkölteményt… Nézegetem, forgatom a tányért, és nem tudom, hogy melyik...

Close