Negyven éves a magyar breaktánc

A Magyar Breaktánc Szövetség (MBRSZ) tehetséggondozó programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat. A sportág hazai kiválóságai (mondhatni az úttörői) világ- és Európa-bajnokai fiatal tehetségeket is keresnek, hogy a lehető legjobb magyar csapatokat neveljék ki a 2024-től olimpiai versenyszámnak számító breaktáncban.

A breaktánc a 2024-es párizsi olimpia programjának része: az ötkarikás játékokon egyéni párbajok lesznek, valamint kétfős vegyes csapatok mérik majd össze tudásukat. A Magyar Breaktánc Szövetség az olimpiai szereplést is kihasználva szeretné feléleszteni a sportág hazai kultúráját, ennek egyik első lépéseként augusztusban fesztivált szervez a Lupa-tóhoz. A szervezet sajtóeseményén – melyet az idén negyven éves magyar breaktánckultúra ünneplésére szerveztek – a sportág hazai történetének bemutatását követően Tóth Zoltán, az MBRSZ elnöke azt mondta: „a legfontosabb, hogy a magyar kiválóságok tudását átadják a fiataloknak.”


Ennek érdekében az MBRSZ igyekszik minden lehetséges fórumon népszerűsíteni a breaktáncot, és a szövetség tehetséggondozó programjával szeretné elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat.
Szeretnék a régi magyarországi versenyeket feléleszteni és visszahozni a köztudatba, illetve itthon később világválogató döntőt rendezni az egyre népszerűbb műfajból.

Várhegyi Attila (sportági nevén b-boy Atyakilla) világbajnok, az MBRSZ alelnöke kiemelte, hogy az ő szakmai vezetésével a XVII. kerületben ma is van lehetőség breaktáncot tanulni. A szervezet egyik legfontosabb feladatának a breakkultúra összetartását nevezte meg. Az olimpia kapcsán megjegyezte, szeretnének legalább 500 fiatalt toborozni, majd őket szakmailag fejleszteni, mert így lehet visszaépíteni az itthon most hiányzó sportági alapokat.

A jövőben az MBRSZ számos programot (például Utcáról az Olimpiára és BreakinSKoolTour) létrehozva szeretné emelni a breaktánc ismertségét, mint breaktánc színház, amit a kétezres évek elején Kovács Gergely Csanáddal elindítottak a Nemzeti Táncszínházban. Emellett hazai kis és nagy versenyek, nemzetközi versenyeztetés, oktató és népszerűsítő filmek, breakzenék létrehozása, ösztöndíjak, országosan nyíló tánciskolák, akadémia, mozgássérültek oktatása, elkallódás megelőzés is a terveik között szerepel.

Megjegyezzük: a sportág egyik legismertebb személye Steve Kollár István – egykor Arnold Schwarzenegger vendége is volt Kaliforniaban – egy fantasztikus produkcióban elkápráztatta a világot. Sőt, most is forgattak vele egy filmet. Példája alapján a mai fiataloknak ismét kedvet csinálhat a nyolcvanas, kilencvenes években sok sikert hozott utcai táncmozgalomnak. Fenyő Miklós (Hungária) akkori Break lemeze után most jelezte, hogy ō ismét szívesen a program mellé állna. Márpedig ha ismét lesz tömeg és siker, akkor talán már a sportág olimpiai debütálásának is lehet magyar résztvevője – méghozzá 2024-ben Párizsban…

D.G.

tabs-top
More in Sport
Kick-box világkupa Budapesten

Június első hétvégéjén (péntektől vasárnapig) rendezik meg a budapesti BOK Sportcsarnokban a 27. Magyar Kick-box Világkupát, amely az idei esztendő...

Close