NAGY SIKERREL ZÁRULT A MAGYAR KULTURÁLIS HÉT KÍNA LEGFONTOSABB MŰVÉSZETI FESZTIVÁLJÁN, SANGHAJBAN

Hatalmas érdeklődés és kiemelkedő fogadtatás kísérte Magyarország bemutatkozását Kína legrangosabb művészeti fesztiválján. Az 1999 óta évente megrendezésre kerülő China Shanghai International Arts Festival fontos törekvése, hogy egy-egy ország kultúráját megismertesse a közönséggel, ezért minden évben egy kiválasztott nemzet kiemelt figyelmet és lehetőséget kap, hogy a fesztiválon prezentálhassa gazdag kultúráját, elsősorban az előadóművészet terén.

2016. november 6-12. között a magyar kultúra állt a nagyszabású összművészeti eseménysorozat fókuszában, ahol kiváló és világszerte ismert magyar művészek és rangos együttesek képviselték hazánkat, olyan kivételes kulturális intézmények színpadán, mint az Oriental Art Center és a Shanghai Culture Square Theatre.

Nagy megtiszteltetés volt, hogy idén a magyar kultúra kerülhetett fókuszba a fesztiválon és egyben páratlan lehetőséget kínált arra, hogy az ország kultúráját bemutassuk. Közép-Európa egyik legjelentősebb kulturális intézményeként és művészeti központjaként, a Müpa missziójának tartja a kultúrák és országok közti párbeszéd és tapasztalatcsere elősegítését. A program szervezőjeként és megvalósítójaként fontosnak tartottuk megmutatni, hogy a Magyarországon még fellelhető különösen gazdag autentikus népzenei anyag és hagyomány hogyan tud neves zeneszerzők segítségével koncertpódiumra kerülni, szervesen beépülni az előadóművészeti repertoárba.” – nyilatkozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A Magyar Kulturális Hét nyitó előadása zajos sikert aratott november 6-án: a Shanghai Culture Square Theatre-ben több, mint 2000 néző hallhatta Bartók két csodálatos alkotását. A kékszakállú herceg vára című operát, valamint A csodálatos mandarin című balettet, Bartók zenéjének avatott tolmácsolói, Kovács János és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adta elő, Szántó Andrea, valamint Bretz Gábor közreműködésével, Káel Csaba rendezésében. A csodálatos mandarin című előadás a Pécsi Balett közreműködésével, Vincze Balázs koreográfiájával valósult meg.

A koncerten jelen volt többek között a híres kínai zeneszerző, Tan Dun is, aki példaképének tartja Bartókot és a jövő évben Magyarországra érkezik a 2017-es CAFe Budapest Fesztivál vendégeként.

A Shanghai International Arts Festival és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében megvalósult Magyar Kulturális Hét keretében nagy sikerű koncertet adott a Muzsikás Együttes, akik a gazdag magyar népzenei hagyománnyal, zenei gyökereinkkel ismertették meg a közönséget. Kiváló magyar szólisták – Baráti Kristóf, Várdai István és Balog József – népzenei gyökerekből táplálkozó, ismert műveket szólaltattak meg magyar, illetve Magyarországhoz köthető zeneszerzők alkotásaiból.

Roby Lakatos – a Kínában is jól ismert, műfajteremtő hegedű-virtuóz – pedig az autentikus cigányzene, a jazz és a világzene elemeiből merítő koncertjével nyűgözte le a sanghaji közönséget.

A zenei programokon túl „Magyar Rapszódia” címmel Liszt Ferenc életművét bemutató kiállítás, valamint egy Bartókról szóló kiállítás is helyet kapott a programban. A koncertek mellett kiemelt figyelmet kaptak a pedagógiai projektek is, így a Magyar Kulturális Hét közreműködői közül a Muzsikás Együttes a Nemzeti Filharmonikusokkal közös estje mellett három népzenei, valamint néptánc workshopot és hozzá kapcsolódó koncertet is tartott egyetemistáknak, diákoknak, melyeket hatalmas érdeklődés övezett.

tabs-top
More in Kultúra
BEREGI DEMJÉN TIBOR: A szenvedés határai

A szenvedés határai Néhány éve történt. A kórház jótékony csendje segítette az orvosok munkáját. Egyformán jó hatással volt a gyógyítókra...

Close