Monstre koncertsorozat LGT köntösben

Hamarosan 23 állomásos országos turnét indít (július 17-én) a Csík Zenekar, olyan kiváló zeneszerzőkkel illetve előadókkal, mint Presser Gábor és Karácsony János. A rangos eseményről a Broadway Produkció szervezésében megtartott sajtótájékoztatón kaptuk az alábbi információkat.

„A Csík Zenekarral eddig egy szekeret toltunk együtt, most meg egy egész lokomotívot”- így szólt Makó Péter szaxofonos szellemes megfogalmazása. A koncertsorozat LGT dalokat szólaltat meg eddig nem hallott ,,csíkosított,, formában. A közel két órás produkciót egyedülálló látványtechnika kíséri, mégis igazi Csík Zenekaros hangulatot varázsolnak a színpadra a félszázados LGT dalai. Megmutatva ezzel, hogy legyen szó zenéről vagy színpadi show-ról, a tradicionális és a modern nem csak megfér egymás mellett, de megfelelően ötvözve egészen új világot teremt ebben a rohanó világban.

.A dalokat átdolgozó Szabó Attila, a Csík Zenekar hegedűse és gitárosa arról beszélt, hogy 2009 óta tart az együttműködésük Presser Gáborral, míg Karácsony János pedig hat-hét éve kapcsolódott be a közös zenélésbe. Így születhetett meg tavaly A dal a miénk című lemez, aminek a bemutatója a pandémia miatt egészen idáig váratott magára. Most azonban országszerte hallhatja a közönség. Sőt Tokajban, a Margitszigeten és Egerben Kovács Katival kiegészülve szólal majd meg például a Rock and roller című közismert sláger is.Karácsony János (“James”) szerint nem világzene született, hanem valami vadonatúj dolog, amire a közönség nem számított. Szabó Attila felídézte, hogy a Miénk itt a térre kigondolt harmóniamenet hozza magával az odaillesztett kalotaszegi hajnalit, amelynek a szövegét is James énekli. Az Ugye mi jó barátok vagyunk pedig egy Felső-Maros-menti (péterlaki) fordulót generált. „Ezek a feldolgozások olyan újdonságokat mutatnak meg saját zenénkből, amit mi sem tudtunk korábban. Energiákat, szenvedélyt cibáltak elő belőlük a különleges hangszereléssel, a más hangszerekkel” – mondta Presser Gábor, az LGT egyik alapítója, dalszerzője, billentyűse és énekese. Nagy megtiszteltetés számunkra ez az együttműködés, hiszen az LGT maradandó zenei értékeket képviselt itthon és külföldön is. Annak idején, több mint tizenöt éve azért kezdtünk feldolgozásokat készíteni a népzene és a rockzene ötvözésével, hogy ezt a lüktető zenét minél több emberhez eljuttassuk. A dal a miénk című lemez és turné is ezt szolgálja – mondotta a frontember Csík János. Majd Barcza Zsolt (cimbalom és tangóharmonika) kiemelte, a népzene világa alapvetően zárt, ám a feldolgozásokkal azonban kinyílt előttük a világ.

A magyar népzenébe és a zenekar hangvételébe belesimuló újdonságok alapját azóta is Szabó Attila készíti. A Kispálék Csillag vagy fecskéje és a Quimby Most múlik pontosan újragondolása komoly népszerűséget hoztak a zenekar számára. Az LGT a magyar könnyűzenei színtér kiemelkedő szereplője, amely tizenhárom stúdióalbumot készített, sikeres volt az Egyesült Államokban és Angliában is. A koncert első állomása július 17-én a Tokaji Fesztiválkatlanban lesz, de a Szegedi Szabadtéri Színpadon és Egerben is bemutatkozik a produkció. A Csík Zenekar hivatalos weboldalán nyomon követhetők a koncert állomásai!

Sz. A.

tabs-top
More in Kultúra
FORDULÓPONT A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

Több mint 300 intézmény mintegy 1600 programmal regisztrált eddig a június 26-án megrendezendő Múzeumok Éjszakájára, melynek kiemelt témája a „fordulópont”...

Close