Mesterséges intelligencia segítségével fejezték be a zenei remekművet

Ludwig van Beethoven 1824-ben fejezte be a sokak által a magnum opusának tartott 9. szimfóniát, amelynek egyik részlete ma az Európai Unió hivatalos himnuszaként is szolgál, és bár később még elkezdett dolgozni a 10. szimfóniájának írásán, 1826 decemberében ágynak esett, és négy hónap múlva, 56 évesen meghalt.

Közel 200 évvel később, zenei szakértők, zeneszerzők és számítógép-tudósok egy csapatban egyesítette erőiket, hogy mesterséges intelligencia segítségével befejezzék a nagy művet. Ez azonban nem csupán egy mű rekonstruálása történt meg, hanem egy igazi új mű született meg, melyet koncertteremben nagyzenekar is eljátszott.

 A 10. szimfónia egyik fennmaradt vázlatának részlete Fotó: Beethoven House Museum

A projekt 2019-ben indult, amikor Matthias Röder, a salzburgi Karajan Intézet igazgatója felvette a kapcsolatot a New Jersey-i Rutgers Egyetem Művészet & AI Kutatóintézetével. Az ötlet azonban jóval többet jelentett, mint egy egyszerű zenei kiegészítést. Az elképzelés az volt, hogy a mesterséges intelligencia valóban megtanulja Beethoven zeneszerzői stílusát és kreatív folyamatát, hogy képes legyen hiteles és összhangban lévő kompozíciókat létrehozni.

A csapat Walter Werzowa osztrák zeneszerzőt, Mark Gotham számítógépes zenei szakértőt és Robert Levin muzikológust, a Harvard professzorát foglalta magában, aki korábban már dolgozott befejezetlen Mozart- és Bach-műveken. A programozási feladatokat a Playform AI startup vállalta, amelynek célja nemcsak Beethoven teljes életművének megismerése volt, hanem a zeneszerző kreatív folyamatának megértése is.

 Guillaume Berney karmester és Florian Colombo programozó a 10. szimfónia munkálatai közben Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP


A projekt során a mesterséges intelligenciát megtanították a 10. szimfónia meglévő részleteire és Beethoven más műveire. Az algoritmusok és a szakértői tudás kombinációja lehetővé tette, hogy a gép azonosítsa és rekonstruálja Beethoven stílusát, melódiáit, harmóniáit, valamint a szimfónia struktúráját és hangszerelését.


A csapat a folyamat során rendszeresen tesztelte a mesterséges intelligencia által létrehozott zenét. Egy zongorista játszotta az elkészült részleteket egy bemutató keretében, ahol zenekutatók, újságírók és Beethoven-szakértők hallgatták meg a művet. Az eredmény lenyűgözte a hallgatóságot, akik képtelenek voltak megállapítani, mely részeket Beethoven írta, és melyeket az AI alkotta.

A projekt végén egy teljes, Beethoven stílusában megalkotott 10. szimfónia született meg. A bemutatóra 2021. október 9-én került sor Bonn városában, ahol Beethoven eredetileg is tervezte volna a mű premierjét.

Az alkotók a mesterséges intelligenciát egy lelkes diákhoz hasonlították, aki minden nap gyakorol és tanul, és egyre jobbá válik. Bár a végeredményt sokan elismeréssel fogadták, ez a projekt továbbra is ellentmondásos vitákat vált ki a zenei közösségben. Egyesek üdvözlik az új technológia alkalmazását és azáltal nyújtott lehetőségeket, míg mások aggódnak az emberi kreativitás és a művészi eredetiséggel kapcsolatos kérdések miatt.

Beethoven 10. szimfóniájának befejezése tehát nemcsak egy izgalmas technológiai projekt, hanem egy olyan kísérlet, amely újragondolja az alkotói folyamatot és felveti a mesterséges intelligencia és a művészet közötti kapcsolat kérdéseit.

Szabó Szilárd

tabs-top
More in Kultúra
EFOTT fesztivál: a legnagyobb egyetemi buli

A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán, a...

Close