MEGEMLÉKEZÉS CSAPÓ ENDRE ÍRÓRÓL

A nemzeti publicisztika egyik legnagyobb alakjáról méltósággal, munkásságának ismertetésével és írásainak máig érvényes üzeneteivel  emlékeztek meg rangos irodalombarátok is. Nevezetesen Csapó Endre ausztráliai magyar írót méktatták (november 11-én, Budapesten, a Panoráma Világklubban) születésének 100. évfordulója alkalmából.

A Joó Géza és  Nagyváradi-Kis Anna műsorvezetésével zajló esemény kezdetén Csapó Endre 2018-as videó üzenetét nézhették meg a jelenlévők, majd dr. Tanka László, a rendezvény főszervezője és a tízkötetes Csapó életműsorozat kiadója  méltatta az író munkásságát illetve beszélt a hozzá  fűződő kapcsolatáról, valamint a most megjelent legújabb könyvről.
Konkrétan Boling Lúcia  ausztráliai magyar „A sár lemosódik, az arany marad” című könyvről van szó.

Majd Molnár Pál, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újságjának volt főszerkesztője, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke emlékezett Csapó Endre kitüntetésének körülményeire, s az íróval való személyes ismeretségére. Majd Kardos Béla, ausztráliai magyar közéleti vezető, Márffy Attila, az ausztráliai Magyar Élet hetilap tulajdonosa és Georg Albrecht Németországban élő újságíró levelét olvasták fel a narrátorok.

   Ezután került sor Kasza Marton Lajos költő, a Kanadai Magyar Írószövetség örökös elnökének előadására, amelyet követően dr. Tanka László átadta részére a X. Magyar Világtalálkozó alkalmából odaítélt „A Világ Magyarságáért” című kitüntetést. A konferencia további részében dr. Bába Szilvia  Phd diaszpóra-kutató, a Duna Művészegyüttes igazgatója, majd Tarics Péter felvidéki író, újságíró és B. Szabó Péter író, költő, a Svájci Magyar Írók Köre elnöke beszélt Csapó Endre munkásságáról, a hozzá fűződő személyes kapcsolatokról.

   A konferencia záró részében a hallgatóság köréből többen szót kértek, s felelevenítették  a Csapó Endrével kapcsolatos élményeiket, majd a több mint két órás lélekemelő rendezvény állófogadással ért véget.

Ezen alkalomból készített interjút dr. Tanka László kiadóval, a rendezvény szervezőjével a Sydney Mozaik Rádió szerkesztő-riportere Ilosvay Gusztáv. Az alábbi https://www.radiomozaiksydney.com.au/ honlapra kattintva a főoldalon bármikor visszahallgatható a műsor, e témakörről a 27-41 perc közötti intervallumban esik szó. De előtte és utána is érdemes hallgatni Ausztrália egyetlen magyar nyelvű rádióműsorát, mert érdekes beszélgetések, interjúk hangzanak el, sőt a népszerű dal (Hol vagytok, srácok?) ismét felhangzik a rádió műsorában is…

  A rendezvényt az interneten élőben közvetítette Streit Gábor Bor csatornája, valamint hamarosan megtekinthető lesz ezen esemény a KissFilm Stúdió jóvoltából is.

Szöveg és képek: Czuh János

tabs-top
More in Kultúra
Milyen kép élt rólunk?

A XIX–XX. század fordulójának legnagyobb magyar könyvgyűjtője, gróf Apponyi Sándor (1844–1925) unikális Hungarica-gyűjteményébe enged bepillantást az Országos Széchényi Könyvtár Európa...

Close