MASTERSPRESS verseny a FINA Vizes Világbajnokságán.

A 17. FINA Vizes Világbajnokság 2017. júliusában nem csak az országnak, hanem a tradicionálisan nemzetközileg is elismert hazai úszósportnak, s egyáltalán a sportszerető embereknek – hasonlóan mérföldkő Magyarország valaha is megrendezett legnagyobb sporteseményének folytatása augusztus 7-20 között a „World Masters Championships 2017” volt. Ez utóbbi keretében a média képviselőinek meghirdették a média képviselőinek az úgynevezett MasterSpress versenyt. Az exkluzív megmérettetésen magazinunk is elindulhatott a négyes váltóban (4×50 m Freestyle Mixed), ahol az 5. helyen végeztünk.

Köztudott, hogy Mexikó visszalépésével Magyarország a világ vizes sportjának a középpontjába került. Ráadásul Földünkön először a világ harmadik legnagyobb, illetve legnépszerűbb összejövetelét a rendező országunk hat év helyett harmadára csökkentette – mármint a komplex megszervezést. Leginkább talán a nagy békeharcos Nelson Mandela gondolataival lehet érzékeltetni a rangos esemény súlyát, miszerint a sport képes megváltoztatni az egész világot és bármely kormánynál hatékonyabb a faji ellentétek leküzdésében!

S ha a felvezető első mondatában utaltunk a hagyományokra, akkor – lényegre törően – elegendő megjegyezni: Magyarországon szervezett úszósportról tulajdonképpen 1893-tól beszélhetünk az úszó egyesület megalapításával, ám három évvel később az athéni olimpián meghirdetett négy versenyszámból kettőben Hajós Alfréd bizonyult a legjobbnak – megnyitva ezzel a sportág és a magyar úszás sikereit.

Ezek után rendhagyó módon nem a profikról, hanem az amatőr tollforgatók ebbéli megmérettetéséről számolunk be olvasóinknak. Nos, szerintem minden indulónak felemelő érzés volt a hivatalossal szinte mindenben megegyező ceremónia. Az óriáskivetítőn a hatos pályán a Rekreátor Magazin csapatának is kijárt az indulás sorrendje szerinti bemutatás: Vajna Zsolt, Domokos Kiss Gábor, Szalay Attila és Kiss Sydney Olimpia.

S amikor eldördült a startpisztoly, addigra már sikerült leküzdeni a fura érzést: pár hete még Hosszú Katinka sokszoros világbajnoknak szurkolhattunk ezen a helyen. Végül a nagy csatában az ECHO TV került ki győztesen, megelőzve a ATV gárdáját. Azért érdemes megjegyezni, hogy magasan a miénk volt a legidősebb átlagéletkorú team a zömében 30-40 év közötti mezőnyben, úgy, hogy csak ketten voltunk nyugdíjasok (65+ kategóriások) az indulók sorában – ráadásul a médiumunk színeiben a két legöregebb! Ha ennek függvényében korrekciós eredményhirdetést alkalmaztak volna a szervezők, akkor minden bizonnyal mi kerültünk volna a dobogó legmagasabb fokára…

Időközben megtörtént a nagy VB záróünnepsége is – ráadásul augusztus 20.-án – méltó körülmények és programok kíséretében, amelynek végén a Duna feletti tűzijáték felejthetetlenné tette a résztvevők élményeit. Így hát nem csoda a FINA menedzsmentje részéről az utolsó mondat: minden idők legnagyobb és leglátványosabb világbajnoksága jelzője Magyarországhoz kötődik!

Sz. A.

tabs-top
More in Aktuális, Életmód, Hungary, Sport
Beszélgetés az ükunokával Horváth Mihály püspökről, a 19.század nagy hírességéről

Kevesen tudják, hogy az országosan ismert Horváth Mihály püspöknek, neves történésznek, a Szemere-kormány miniszterének, Kossuth lelkes és bátor hívének több...

Close