Mandoki Soulmates új albuma – hazánkban is

A MAHASZ frissen megjelent, hivatalos album toplistájának élére került a Mandoki  Soulmates legújabb lemeze, az „A Memory Of Our Future” . Ezzel sok zenésznek  bebizonyítva, hogy nemcsak egy pop kiadvány képes komoly eredményeket elérni  Magyarországon. A nemzetközi szenzációs sikerlisták, a hazai sikerek és eredményei  mellett olyan nemzetközi megtiszteltetés is érte a legendás zenekart, hogy a világ vezető  audio show-jának exkluzív partnere lett.    

A progresszív rock zászlóshajója, Leslie Mandoki és a vele egy vízen evező világsztárok  alkotta csapat abszolút szembement a trendekkel: az új korongot analóg technikával  rögzítették, ezzel egy kézműves értéket nyújtva a zenekedvelőknek. A szakma, és a sajtó is  kiemelkedően csakis pozitív kritikákkal méltatta az új lemezt – hazai és nemzetközi szinten  egyaránt. Különösen a Prog Rock hazájában Angliában és az egyesült államokban. Ám a  frontember, Leslie számára az igazi örömhír az volt, amint megtudta, hogy hazájában is  ünnepelt lett a lemez, amely a második helyen indított, majd átvette vezető helyét a MAHASZ  által jegyzett album Top-40 slágerlista fizikai hanghordozók eladásait mérő összesítőjén!  Ezzel tanúbizonyságot nyerve a közönség elismeréséről: 

„Hálás köszönetem a magyar zenekedvelő közönségünknek, hogy egy ennyire komoly  albumot így értékelnek” – fejezte ki Leslie háláját a napokban. A világhírű zenész, aki 1975  óta él Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban mindig is pesti srácnak  definiálja magát. Magyarként olyat ért el, ami eddig magyar rock zenésznek nem adatott meg.  Merthogy 40 ország hallgatja a zenéit, ráadásul az új Mandoki Soulmates-bakelit Európa  egyik legnívósabb kiállítóterén kapott központi figyelmet. A vájtfülű audioguruknak  megrendezett, müncheni HIGH END kiállításon ugyanis az ’A Memory Of Our Future’-t  választották mintának – annak egyedülálló, profi hangzása miatt. Így az 1100 kiállítóból  összegyűlt világkonferencián ez a zenei élmény szólt minden hangszóróból. Az expo mottója  „éljen soká az audio diverzitás”, mellyel Leslie Mandoki és az ő zenei precizitása,  kifinomultsága példátlan harmóniát mutat.

  Több mint három évtizeddel megalakulása után a Leslie Mandoki által vezetett Mandoki  Soulmates zenekar nemcsak zenei áttörést hozott az új „A Memory Of Our Future” című  albumával, hanem precizitást is, mely a szenvedély csúcsát képviseli, egy igazi hangtechnikai  mesterművet. A teljes korongot analóg eszközökkel rögzítették és állították elő a kezdetektől  fogva az utolsó pillanatig, hűen megőrizve a művészi folyamat autentikus élményét az első  hangtól a kész bakelitig. „Ez az analóg hangzás esztétikai mintája és etalonja, olyan, mint egy  kézzel, töltőtollal írt levél a közönségünknek ezekben a vészterhes időkben. Még egy telefon  kis hangszóróján is átjön ebben a digitális világban, ahol a legtöbben streamingben fogják  hallgatni” – nyilatkozta Leslie. Újdonság, hogy egy 80 perces, egy központi gondolatra épülő  album elkészítése ritka vállalkozás napjaink zenei világában beleértve azt, hogy az anyag  tisztán, analóg jelfeldolgozással véglegesedett a mikrofontól a keverésen és maszteringen át a  vinyl lakkvágásáig. Egy kontinensen átívelő projekt volt ez, hiszen a Starnbergi-tónál lévő  Mandoki-stúdióban már lekevert analóg mesterszalagot a híres Greg Calbi (John Lennon, Bob  Dylan, Paul Simon, Bruce Springsteen) finomította tovább Leslie-vel a New York-i Sterling  Sound masztering stúdióban, míg a bakelit masztert az Emil Berliner Studios-ban keverték.  Mindkettő garancia arra, hogy az LP kiválóan megfeleljen minden speciális audiofil igénynek.

  A napjaink zenéjében ritka rögzítési és produkciós folyamat alkalmazásával sikerült az  együttesnek egy melegséget és vibráló hangzást megörökítenie, ami gyakran hiányzik a    digitális felvételekről. Az „A Memory Of Our Future” összességében olyan változatos zenei  művet teremt, mely a progresszív zenétől a jazz rockig terjed és ötvözi a kompozíciós  érettséget, a játékos könnyedséget, valamint a művészi szólókat izzó feszültségével és  mélyreható társadalmi, politikai szövegeivel. A Mandoki Soulmates a rock és fúziós  nagymesterek generációkat átölelő szuperbandája – melynek tagjai az alapító, Leslie Mandoki  mellett: Ian Anderson (Jethro Tull), Mike Stern, Al Di Meola, Randy Brecker, Till Brönner,  Bill Evans, John Helliwell (Supertramp), Cory Henry, Richard Bona, Steve Bailey, Simon  Phillips (Toto), , Tony Carey (Rainbow), Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Siebenberg és  Mark Hart (mindketten a Supertrampből) – egy olyan összefogás, mely az emberiség  egységéért emel szót a megosztottság útvesztői közepette.

  Az „A Memory Of Our Future” albummal a Mandoki Soulmates egyedülálló módon ötvözi a  zene legmagasabb minőségét a maga társadalmilag és politikailag releváns üzeneteivel. Ez a  lemez nem csupán a progresszív zene és a jazz rock rajongóinak szól, hanem minden olyan  embernek, aki igazi és hiteles zenét keres.A Fekete Hattyú borítója már önmagában ikonikus  szimbólummá vált.

 Leslie nyilatkozata szerint: „Itt vagyunk a válságok zuhatagában háborúkkal, járványokkal és  geopolitikai hatalmi játékokkal, ahol a Fekete Hattyú közöttünk landolt.Amikor a fiatal és  tapasztalt szabadelvű lázadók összefognak, és kéz a kézben az emberség, az összetartás, a  szabadság és a béke érdekében keresik a közös utat, akkor megtaláljuk az elveszettnek hitt  iránytűt, amely kijelöli az utat ebből a krízisekkel teli labirintusból.A mi felelősségünk, mint  zenészeknek, hogy a közönségünket ezekben a vészterhes időkben alázatos tisztelettel  szolgáljuk egy békés, szabad és boldog a jövőhöz vezető úton.

Sz.A.

tabs-top
More in Kultúra
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Meseszép környezetben, gazdag összművészeti programmal hívja a kultúra szerelmeseit Nagymarosra a június 20. és 23. között megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál....

Close