Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton

Hazánk legnagyobb gasztronómiai seregszemléje, a Magyar Ízek Utcája idén 12. alkalommal látogatható meg a Várkert Bazárnál – Szent István napja alkalmából. A hagyományosan három napos rendezvényt az ünnepi hétvégén tartják. Idei gasztronómiai vezérmotívumnak az igazi ünnepünkhöz kapcsolódó aktuális témát, a magyar gabonát választották – tudtuk meg a beharangozó sajtótájékoztatón.


Magyar és nemzetiségi ételek, alapanyagok a Kárpát-medencében – ez akár a mottó is lehetne. Az idei év kiemelt termékei a gabonafélék lesznek, hogy a szervezők felhívják a figyelmet legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, s arra a sokszínűségre, ahogy az jelen van gasztrokultúránkban. Az eseményen megcsodálható és megízlelhető, mi szem, szájnak ingere – például a tárkonyos tejszínes köleskása vargányával. Miként egyik legősíbb gabonafélénk a köles, jelentősége a kenyérgabonák megjelenésével a háttérbe szorul. Főzéskor ötszörösére dagad, így a leggazdaságosabban szállítható gabonaféle volt. Ínségesebb időkben gyakran ezzel segítették ki egymást a városok. Értékes fehérje és ásványi anyag tartalma miatt nagyon egészséges, miközben gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Recept szerint szaftos kásának készítik el, gazdagon vajjal, közben a tárkony, a vargánya és a tejszín triója elképesztő harmóniát hoz létre.
A Magyar Ízek Utcája (MIU) a Lánchídtól az Erzsébet-hídig, vagy ha úgy tetszik a Döbrentei tértől a Clark Ádám térig, a Várkert Rakparton várja vendégeit. A több mint tíz évre visszatekintve folyamatosan keresi a szakma azokat az alapanyagokat ízeket, kézműves készítményeket és kuriózumokat, amikre fel kell hívnunk a nagyközönség figyelmét. Gazdag lesz a kínálat: például magyar gyümölcsök ízei, lekvároktól és a gyümölcssajtoktól kezdve a gyümölcsboroktól a pálinkáig, kézműves kenyerek, lepények és sütemények, mézek, kolbászok és füstölt húsok ízletes zöldségkészítmények de természetesen kapható lesz a bíztató árfekvésű ünnepi borsodi sör mellett sok kézműves sörfőzde egyedi terméke is.

Az eseményen közel kétszáz ember főzi a Duna parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit. A Magyar Ízek Utcáján a szomjunkat is olthatjuk az Üdítő és Bódító sátrak kínálatával – jófajta fröccsök és szörpök, de közel tíz féle magyar kézműves sör, köleses sör, sörpárlatok, ízletes gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja a látogatókat. Idei újdonság a Kézműves Kozmetikumok “Kertje”, ahol bemutatnak néhány olyan kencét, amit magyar alapanyagokból, kézzel készítenek. Hagyományosan idén is kiemelt figyelem jut a családosokra. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat mindhárom napon a Magyar Ízek Utcáján.

A lényeg: a Magyar Ízek Utcája Magyarország leglátogatottabb gasztrovására. Alapvetése, hogy magyar és magyarországi – főként kárpát-medencei – alapanyagokból magyar termékeket állítson ki. Cél a sokszínűség, hogy a kulturális hagyományainkat a XXI. századi szempontoknak megfelelően gondoljuk végig. Egyedi tudások felkutatását és bemutatását, elfeledett ízek, technikák reneszánszát sorakoztatja fel. Alapvető még a természetesség, így jutunk el gabonáktól és eredeti paraszttechnikáktól a gyógynövényes készítmények bonyolultságáig. Egyébiránt a Magyar Ízek Utcáját (MIU-t) 2010-ben jótékonysági rendezvényként alapították a majdani védegylet tagjai. Így mára a Magyar Pékszövetség, a Katlan Tóni Kft, a Magyar Cukrász Ipartestület, a diabétesesekkel foglalkozó Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az ötletet adó magánszemély biztosítja a MIU célkitűzését és minőségi elvárásait.

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, tizenegyedik alkalommal rendezte meg Kenyérversenyét, így a sajtótájékoztatón megismerkedhettünk az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével és az Innovatív kategória győztes termékével is. A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremén termő batáta. A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A Magyarország Tortája címet idén Karikó Orsolya (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti. A győztest az ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé által kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg. Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A Nagyi kedvence szeletenként mindössze 233,8 kalóriát és 11,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz, ezért csak mérsékelten emeli a vércukorszintet. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják tízóraira, vagy ebéd mellé desszertként. Az augusztus 19-én kezdődő esemény ingyenesen látogatható.

Sz.A.

tabs-top
More in Életmód
Főhercegi sütemény a Békebeli Cukrászdában

Milyen mértékben, s mióta használnak a magyar cukrászatban alkoholt, illetve található -e ilyen sütemény például a ceglédi Békebeli Cukrászdában. Egyáltalán...

Close