Legyőztük Ausztriát!

 

A magyar válogatott végig nagyszerűen játszva, teljesen megérdemelten győzte le a kicsit nagyképű, mélyen tudása alatt játszó osztrák válogatottat első Európa-bajnoki csoportmeccsén. Szalai Ádám góljával vezettünk, Stieber Zoltán már emberelőnyben duplázta meg az előnyünket.

Európa-bajnokság, F csoport
Ausztria-Magyarország 0-2 (0-0) – Élő közvetítésünk
Bordeaux, Nouveau Stade de Bordeaux, vezette: Turpin (FRA)

Ausztria: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (Schöpf, 78.), Junuzovic (Sabitzer, 59.), Arnautovic – Janko (Okotie, 65.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber, 79.), Németh K. (Pintér Á., 89.) – Szalai (Priskin, 69.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Gólszerző: Szalai 62., Stieber 86.
Kiállítva: Dragovic 66.

Bernd Storck nem csak szavakban bátor, kimondottan támadó szellemű csapatot rakott fel az Ausztria elleni Eb-nyitómeccsre. Igazi védekező középpályás nélkül (Gera Zoltán és Nagy Ádám volt a két belső középpályás), a balszélső helyén is egy csatárral, Németh Krisztiánnal kezdett a magyar válogatott, amelyben pályára lépett a vasárnap kisebb sérülést szenvedett Kádár Tamás is.

A támadó felállás nemcsak minket, szurkolókat lepett meg, hanem az osztrákokat is. Igaz, az első percben egyből kapufát lőtt David Alaba (óriási faultból indult az osztrákok támadása), de ezen a helyzeten kívül remekül játszotta át az osztrák letámadást a bátran kezdő magyar csapat. Kleinheisler László kétszer is ígéretes helyről lőhetett, és bár igazi veszélyt nem tudtunk kialakítani az ellenfél kapuja előtt, az első negyedóra minden várakozásunkat felülmúlta.

Ez azért is volt fontos, mert korábban Dárdai Pál azt mondta, az első 20 percben kiderül, milyen formában érkeztünk az Európa-bajnokságra. Az első félidő fele azt mutatta, kiválóban, hiszen nemhogy egyenrangú felek voltunk, de a mezőnyben jobbak voltunk Ausztriánál, a magyar válogatott irányította a játékot.

Dzsudzsákot kivették a játékból

Gera és Nagy bátor játéka tartást adott a középpályának, a bal oldalon pedig Németh Krisztián és Kleinheisler játszott össze többször is biztatóan. Az osztrákoknak nem ízlett a magyarok lelkes, szervezett játéka, ami elsősorban a passzaikon érződött: az első fél órában 66 százalékkal passzoltak, azaz minden harmadik átadásukat elrontották. Könnyebb lett volna kihasználnunk ezt, ha Dzsudzsák Balázst nem veszik le a pályáról az osztrákok, de a magyar csapat kapitányát nagyon szorosan őrizte az ellenfél.

Az első félidő végére kiegyenlítettebbé vált a játék, de ekkor sem szorultunk be, bár a játék áttevődött a magyar térfélre. A védelem nem állt rosszul a lábán, Guzmics Richárd kicsit bizonytalannak tűnt, és ekkor többen is eltűntek a mezőnyben néhány percre, aminek köszönhetően többször is helyzetbe kerültek az osztrákok, de sem Arnautovic megindulásából, se Harnik komoly helyzetéből nem született gól.

Az első félidő végén aztán ziccerig is eljutott a magyar csapat, egy gyors kontra végén Kleinheisler parádés labdával találta meg a védője mögé belépő Dzsudzsákot, aki rosszul vette át a labdát, ami így a jobb lábára került. A magyar csapatkapitány elvállalta így is, de a lövése keresztbe elpattogott a kapu előtt.

Az első félidőben tökéletesen megvalósítottuk Storck taktikáját, sok rövid passzal játszottuk át az osztrák letámadást, és több remek egyéni teljesítmény (Gera és Kádár mellett Nagy Ádám és időszakosan Kleinheisler és Németh) is összejött.

Stabilak maradtunk a szünet után is

A második félidő elején előbb az osztrákok, majd mi is helyzetbe kerültünk, Király kapuja előtt Guzmics takarított jól, a magyar ellencsapásnál pedig Kleinheisler passzolt rossz irányba. Az 54. percben aztán Dzsudzsák is jelezte, hogy a pályán van: 30 méterről bődületes lövést küldött a kapura, de Robert Almer szögletre paskolta a labdát.

Szalai Ádám minden szempontból a szokásos játékát hozta: jól zavarta az osztrák labdakihozatalokat, rengeteget harcolt a védőkkel, kiharcolt egy sárgát Dragovicnak, de a támadójátékot nem igazán tudta segíteni. A 62. percben aztán a Hannover csatára egyszerre intette csendre kritikusait, és robbantotta fel a lelátót.

Lassan mondom: ve-ze-tünk!

Egy felívelést tett le mellel Kleinheislernek, aki visszatette a labdát a védőjétől elszakadó, a leshatárról meginduló csatárnak. Szalai nem a legjobban vette át a labdát, de még így is előbb ért oda rá, mint a kapujából kirontó Almer, és becsúszva eltette az osztrák kapus alatt.

A gól után nagyon megindultak az osztrákok, és gyorsan helyzetbe is kerültek. A magyar csapat meleg pillanatokat élt át a 16-osán belül összevissza pattogó labda miatt, amit végül be is lőttek az osztrákok, de csak sípszó után. Dragovic ugyanis csúnyán rácsúszott Kádárra, és mivel már volt egy sárgája (Szalai harcolta ki), megkapta a pirosat is. Ember- és gólelőnyben folytathatta a magyar válogatott.

A következő percekben kétszer is eldönthettük volna a mérkőzés sorsát, de Nagy Ádám lövése elkerülte a kaput, Németh bombáját pedig kipiszkálta a kapufa mellől az osztrák kapus. A mieink emberelőnyben pont azt csinálták, amit kell: okosan passzolgattak, lassították a játékot, és ha lehetőségük nyílt, azonnal megindultak a kapu felé.

A hajrában eldöntöttük

Storck csapatát nem nyomta össze a tét, hogy emberelőnyben kell megharcolnia a győzelemért, az osztrákok pedig képtelenek voltak ritmust váltani, a mieink a labdaszerzésekből szinte mindig felértek az ellenfél kapuja elé.

Ez történt a 87. percben is, amikor egy felívelést kifejeltek a védőink, Priskin azonnal megindította a jobb oldalon vágtázó Stieber Zoltánt. A pár perccel korábban beállt szélső kapura vezette a labdát, felnézett, majd 22 méterről, jobbról szemtelenül átlöbbölte a labdát a kapujából messze kifutó Almer fölött. Klasszisgólt lőttünk, ezzel minden el is dőlt.

A hátralevő percekre már nem maradt sok izgalom, az osztrákok erőtlenül próbálkoztak a szépítéssel, de nem volt benne a gól a játékukban. Inkább még mi lőhettünk volna gólt, de már nem koncentráltak eléggé a játékosok. Annyi baj legyen.

A lefújás után óriási örömünnep tört ki Bordeaux-ban, a szurkolók és a stáb is elérzékenyült a váratlan, de teljesen megérdemelt győzelem láttán. Nem csoda, elképesztő bravúrt hajtott végre a magyar csapat.

tabs-top
More in Sport
Futball EB.

Egy hónapon át a futball szerelmesei folyamatosan hódolhatnak kedvenc sportjuk legjobbjainak, hiszen elkezdődött a 2016-os Európa Bajnokság, amelyre végre Magyarország...

Close