KREISCHBERG, az igazi síparadicsom…

Hamarosan itt a síszezon, ezért a magyarok által az egyik legkedveltebb síkomplexumra hívjuk fel a figyelmet, vagyis mutatjuk be Olvasóinknak ezt a régiót. Ezúttal Ausztria Mura-völgy vidékére látogatunk el, ahol minden korosztály számára adott a téli sportolási és egyéb élmények hosszú sora, a sógorainktól megszokott színvonalon és minőségben.

Köztudott, hogy magának Stájerországnak a gasztronómia az egyik specialitása a téli sportolási lehetőségek mellett, mivel a havas hegyoldalakon közel száz menedékház várja a kulináris különlegességeket értékelő betérőket az év minden hónapjában. Ha már a sízési lehetőség szóba jött a télhez közeledvén, akkor Steiermark közel félszáz régiójából kettőt feltétlenül érdemes megemlíteni, amelyek a korábban legnépszerűbb és legismertebb Semmeringtől alig kétórányi autózással elérhetők. Az említett helyszín nevezetesen Kreischberg és Lachtal.

A legszebb élményeket a turizmusban még mindig a természet nyújtja, amiből Stájerország e részén, – ahol az említett két sírégió található – igazán rengeteg van. Ezen a vidéken fakadnak a hegyi források, amelyek egész Bécset és Graz felét ivóvízzel látják el. Ez az a vidék, ahol a csúcstechnológia összeköti a múltat a jövővel, s e helyütt gyülekeznek a zarándokok, amikor a Mariazelli Szűzanyához látogatnak, aki 850 éve védi ezt a csodálatos környéket. A tartomány ezen része máskülönben tavasztól őszig a túrázók és hegymászók, a kerékpározók és motorosok, a golfozók és raftingolók vidéke is: több mint kétszáz, hegycsúcson lévő kereszttel, bő ezer kilométernyi kerékpárúttal és összesen másfél-száz kilométernyi jól karbantartott minőségi futópályával.

Aki akár csak egy hosszú hétvégét szeretne – korrekt szolgáltatással és áron – eltölteni sógorainknál, annak érdemes megfogadnia ajánlatunkat. Röviden összegezve: az itteni lehetőségek nagyszerűen egyesítik a családi üdülés, a sportos kikapcsolódás és a romantika legfőbb ismérveit.

Nos, a következőkben járjuk be ezt a magyarok által méltán népszerűnek tartott vidéket, merthogy a Mura-völgy a maga nyolc hegyével a téli sportokban gazdagok legjobbjaihoz tartozik. Egyébiránt a régió összesítése számokban így fest: több mint hatvan felvonórendszer közel kétszáz pályakilométerrel várja a síelőket és a snowboardosokat, több mint kétezer méter magasságig. Itt valóban minden korosztályt és tudásszintet képviselő sportkedvelő megtalálhatja a számítását.

Murau városka szomszédságában található a legtöbb magyart magának tudható Kreischberg. A síkomplexum felső részén az úgynevezett „Orange Sixpack” 6 személyes, sárga plexivel védett felvonó immáron fél évtizede számít igazi attrakciónak az új – családosoknak is ajánlott – lankás pályán. Ám a profik számára éppúgy nagy a kínálat a fekete és piros jelzésű pályákból, amelyeket a világ legnagyobb, 527 lóerős ratrakjával is (a hernyótalpas pályaművelő gépet nevezik így) művelnek – a többi között. Talán elegendő annyit megjegyezni, hogy az ADAC véleménye szerint a „TOP-síterepek az Alpokban” egyik legjobbjának számít. Jogos az állítás, hiszen itt külön speciális erőgéppel készítik a látványos (kivilágított) teknőrendszert a világ legjobb free stylistjainak, de bárki megmérheti tudását az állandó időméréses versenypályán – sok egyéb lehetőség mellett.

Másik helyszínünk Lachtal (egy új, 6 személyes ülőlifttel), amelyet az előbbi helyszínen vásárolt ugyanazon síbérlettel is használhatunk. Lachtalt egy nemzetközi sípálya védjeggyel tüntették ki kiváló biztonságának köszönhetően, ugyanis hegyi mentőik garanciája szakberkekben is bizonyított. S ami a lényeg, az minimum a „meglepő” jelzővel illethető: az utóbbi esztendőkben az itteni vendégéjszakáknak közel a felét a magyaroknak köszönhetik a helyi lakosok. Ami pedig kihagyhatatlan élmény az ínyenc vendégeknek, az a tulajdonosokról elnevezett – Gell tóban tenyésztett – pisztrángok által biztosított speciális grillezés. Megjegyezzük, hogy a polgármester leányára igencsak büszkék a környék lakói, mert az osztrák sí válogatott egyik üdvöskéje Niki, már jóval 130 km/h feletti sebességgel büszkélkedhet az alpesi világkupákon.

Javaslatként csupán annyit, hogy a sógorainkhoz érdemes hajnalban elindulni, s mondjuk Stuhlekben kezdeni, mivel kedvezőtlen hószegény időjárási körülmények között a szomszédos Semmering még nem tudja kinyitni kapuit a tél szerelmeseinek. Tehát két éjszakával megoldható egy háromnapos kiruccanás, amely garantáltan – felejthetetlen minőségi szolgáltatással – a kitűnő jelzővel értékelhető. Még ha netán a modern technikának illetve technológiának köszönhetjük is olykor a műhavas síelést – bárhol a csodálatos Alpokban.

S ha valaki a szóban forgó Murtal régióról még többet akar tudni, a jól kiépített országos turizmusszövetség profi szakembereit is keresheti a mindenütt megtalálható információs központokban.

– Szalay Attila –

tabs-top
More in Sport, Utazás
Mikulásvonatozz a gyermekvasúton

Idén éppen 22 éve, hogy a Mikulás és segítői együtt vonatoznak az utasokkal december első hétvégéjén, így azok a gyerekek,...

Close