Közel húsz esztendeje a teniszért

Sport berkekben köztudott, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a szeniorok a tenisz életében. Ők azok a sportolók, akik példát mutatnak a jövő nemzedéknek sportszeretetből és fair-playből. A nemzetközi felmérések alapján a szenior tenisz közel egy évtizeddel hosszabbítja meg résztvevőinek életét, ami az immunitás miatt felértékelődik a pandémiában. Szenior játékosaink között számos Világ és Európa-bajnok teniszező van, sokan köztük a múlt kiemelkedő játékosai voltak. Következésképpen indokolt a hazai Szenior Tenisz Szövetség (SZTSZ) idei szezonnyító versenye kapcsán a rövid bemutatása…


 Erdei Csaba (elnök) középen, jobb oldalán dr. Váradi Iván (4.helyezett), s balján dr. Szalay Attila (bronzérmes).

Az elmúlt évezred utolsó éveiben a magyar szenior tenisz mozgalmat az MTSZ (Magyar Tenisz Szövetség) keretei között működő szenior bizottság szervezte meg anno Kispéteri Péter elnök vezetésével. Az első – akkor még veteránnak nevezett – nemzetközi verseny (a Keszthelyi verseny elődje) helyszíne akkor Budapesten a Tabán volt. Abban az időben csak egy nemzetközi verseny volt, a külföldiek által szívesen látogatott keszthelyi Nemzetközi Bajnokság.
A szenior tenisz válságos pillanatokat élt át a harmadik évezred első éveiben, melyen szép számban részt vettek a tenisz mérvadó tagjai, s azt javasolta Pintér András jelenlegi tiszteletbeli elnök (jelenlegi utódja 2019 óta Erdei Csaba), hogy hozzák létre önálló jogi személyként a Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért közhasznú egyesületet, lehetőséget biztosítva külső támogatások bevonására illetve önálló gazdálkodásra. A 2003-as közgyűlés egyhangúlag elfogadta ezt a javaslatot, így az ötlet gazdáját választották meg elsőként elnöknek, aki bő másfél évtizedig töltötte be ezen tisztségét.. Hosszú küzdelem után sikerült legyőzni az adminisztrációs akadályokat és 2003. szeptember 5-én a Legfelsőbb Bíróság bejegyezte az említett egyesületet.
Az alapítók célul tűzték ki, hogy a nemzetközi versenyek bővítésével több aktív lehetőséget biztosítsunk a magyar játékosoknak, továbbá prioritást kapott az idősebb korosztály támogatása és az átlátható gazdálkodás. Az egyesület szerződést kötött a Magyar Tenisz Szövetséggel a magyar szenior tenisz sporttal kapcsolatos összes feladat ellátására. A magyar szenior tenisz – a játékosok jó szereplésének köszönhetően – világszínvonalú lett, megelőzve az éves összehasonlításokban számos nagy tenisz nemzetet. Kiemelendő a tizenegyszeres egyéni világbajnok Pintér Marie és a hatszoros egyéni világbajnok Gulyás István, akik teljesítményükkel megkapták a „European Lifetime Senior Champion” címet is. Magyarország eddigi egyetlen csapat világbajnokságát a Károlyi Marianna-Pintér Marie duó szerezte meg. Egyébiránt kiválóan szerepeltek a Szenior Európa bajnokságokon is az SZTSZ játékosai – egyebek mellett.
A jelenleg négy International Tennis Federation (ITF) szenior verseny megszervezése folyamatosan évek alatt alakult ki. Keszthely mellé ITF minősítést kapott a februári fedett pályás magyar bajnokság, az eleinte közös rendezésű Római Kupa és a zárt magyar bajnokság. A sikeres lebonyolításoknak köszönhetően minden verseny az évek során feljebb lépett az ITF minősítés létráján, amíg elérték a jelenlegi legmagasabb fokozatot. Megvalósult egy másik nagy terv is, jelesül a magyar szenior játékosok támogatása. Ugyanis az ITF versenyeinken indulók több, mint ötven százalékos nevezési díj támogatásban részesültek, s egyedül a világon, csak nálunk nem fizetnek nevezési díjat a 80+ játékosok.
A Magyar Kupa sorozat tucatnyi állomása közül az idei szezonnyitó versenyt a Soroksári Tenisztanoda biztosította, ahol e sorok írójának sikerült egy bronzérmet szerezni a kategóriájában .- a rutinosabbak mellett. Egyébiránt maga a verseny lebonyolítása is dicséretes, hiszen paralell hat pályán folytak a meccsek: szervasebességet mutató eredményjelző biztosította (live scores) rendszerrel, szabadban salakon. Pestiesen szólva kissé necces volt a lebonyolítás, hiszen pár nappal korábban még rehdkívüli havazásokról szóltak a hírek. A Bakonyban például száz esztendeje nem jegyeztek a meteorológusok április közepén több mint 30 centiméteres hótakarót.
Ezért fokozottan óriási köszönet és gratuláció az Erdei Csaba elnök vezette szervezőknek, akik remélhetőleg még hosszú ideig biztosíthatják a versenyzők elismerését a színvonalas feltételek biztosításáért. Csupán tiszteletből jegyezzük meg, hogy a főszervező – példát mutatva aktivitásával – az egyik legeredményesebb a „profik” sorában…
Szalay Attila

tabs-top
More in Sport
Ilyen sem volt még

A meteorológusok szerint is 2021 április 13.-a dátuma beírta magát a publicisták archívumába. Ugyanis a rendkívüli napról tele a média,...

Close