Kősziklás kupa harmadjára is

Nyergesújfalu Komárom Vármegye egyik legkultúráltabb településének jellemezhető, ahol az idén immáron harmadszor rendezték meg az országosan meghirdetett szenior teniszversenyt, méghozzá 30-90 év közötti korosztályban – Kősziklás Kupa néven. A nyolc salakpályás komplexumban az ELŐNYITT SE működéséről Pánya Sándor elnökkel beszélgettünk, amelynek legfontosabb pontjait az alábbiakban dióhéjban közreadjuk az érdeklődő sportbarátoknak.

A közelmúltban (2021.júniusában) Nyergesújfalu Város Önkormányzata és az Elönyitt Sportegyesület használati szerződését kötött egymással, melynek célja az volt, hogy a sport  – különösen a teniszezés – ellátása megvalósuljon a város és vonzáskörzetében. A szerződéskötéskor kiemelten fontos volt, hogy a nyergesújfalui óvodások a teniszpályákat hetente 3×2 óra keretében térítésmentesen használhassák, valamint hogy a helyi lakosok a pályák használatakor díjkedvezményben részesülhessenek. Ennek kapcsán érdemes a kitűzött célok megvalósulásáról is beszámolni Olvasóinknak.

Nos, a lelkes szervezők teljesítették a fent megjelölt vállalásokat, sőt ezen túl a helyi és környékbeli általános iskolásokat is bevonták  az úgynevezett play and stay program keretében tartandó teniszoktatásba. Mind a nyergesújfalui Kernstok Károly Általános Iskolában, mind a lábatlani Arany János Általános Iskola és alapfokú művészeti iskolában sikerült annyi alsó tagozatos gyermeket mozgósítaniuk, amely a programban való részvételt lehetővé teszi számukra.

Az említett szerződéskötés nyarán a gyerekeknek tábort szerveztek 23 fő részvételével, melyet a következő évben (tehát tavaly) már két turnusra bővítettek köszönhetően annak, hogy az iskolai oktatással elkezdték népszerűsíteni – a gyermekek körében – a tenisz sportágat.

A tenisz szövetség által megjelent a „COVID 2021 működési pályázat”, amely a járvány okozta gazdasági nehézségek kisebb mértékű kompenzálására szolgált. Az egyesületük által megírt pályázatuk sikeres volt, így félmillió forintos támogatásban részesültek az MTSZ jóvoltából. 

Teniszpályáikat a téli hónapokban összesen több, mint kétszáz fő használta, amelynek mintegy egyötöde nyergesújfalui lakos volt, akiknél természetesen érvényesítették a vállalt kedvezményadást. A sátor vonzáskörzete egyébként Párkány, Zsámbék és Tata régiókig megy/ment el. Ráadásúl 2021-ben első alkalommal megrendezték az Országos Szenior Teniszszövetség szervezésében a címnek is használt Kősziklás Kupát, melynek fővédnöke a névadó borászat volt. A nagy sikerre való tekintettel ez év májusában immáron harmadszor is megrendezték ezt a versenyt – közel száz nevezővel.Az egyesület magasabb közhasznú fokozatba sorolódik ezáltal is, segítve azt a kezdeményezést, hogy a környékbeli cégek költséghatékonyabban támogathassák a példaértékű programot. A befolyt támogatásokat részben a gyermekek oktatására fordítják.

Terveik között – jó gazda módjára – hosszú távon megőrzik a sátor kiváló állapotát, de a hőszigetelő és az UV fólia cseréje után (szintén az önkormányzattal együttműködve) nyitottak a korcsolyapálya kialakítására – a télen nem használt pályákon. Remélhetőleg a remek ötlet hosszú távon is bizonyítja létjogosultságát…

Az illem szabálya szerint bemutatjuk a lelkes elnököt szakmailag is:

 „Bő négy évtizede (1980-ban) fogtam először ütőt a kezembe. Ugyan autodidakta módon tanultam a teniszt, de azért elvégeztem a segédedzői tanfolyamot, majd később a két éves edzőit is. Aktívabb koromban OB lll és OB ll között ingázott a csapatunk. Többször megnyertük az OB lll bajnokságot. Legjobb egyéni helyezésem a magyar ranglistán anno a 200. helyezés volt. Többszörös megyei bajnok voltam egyéniben és párosban is. Időközben elvégeztem a B licence edzői minősített. PTR tanfolyamot is. Jelenleg főleg az utánpótlás oktatásával foglalkozom…”

Sz.A.

tabs-top
More in Sport
Szentirmay Erzsi néni 95 éves!

A Szenior Teniszezők körét Balta Rózsa immáron egy évtizede alapította a facebookon megjelenítve, aki a hazai Masters versenyzők között az...

Close