Kincsem-emlék a gödi nevezetességek élén

A fővároshoz oly közeli Göd egyre ismertebb és népszerűbb. Kedvező elérhetősége (vonat, busz, autóközlekedés) és számos nevezetessége is csábítja ide az idegeneket. Tapasztalni, mind többen telepednek le a most már túl népessé váló városban, amit még a Samsung híre sem vet vissza.

Gödről újabban egyre gyakrabban hallani a Samsung kapcsán, így akik netán még nem hallottak Gödről, azok számára a város neve most már nem cseng ismeretlenül. Pedig nemcsak a Samsung miatt, de más – igaz jól csengő – nevezetességeinek köszönhetően is egyre ismertebb és népszerűbb a város.
Nevezetességeinek számbavétele során – főleg az idősebb generációnak – elsőként a világhírű Kincsem ló hajdani istállójának, Kincsem-telepnek a megemlítése jön szóba. Kétségtelen, nagy vonzerőt jelent még, például a vízisportok rajongóinak, a fenséges látványt nyújtó Duna, a fővárosból (is) sokakat idevonzó termálfürdő, a lényegében látogatóktól elzárt , történelmi múltú Nemeskéri-kúria (Kossuth egykori, franciaországi emigrációba kényszerülő diplomatájának, a III. Napóleontól grófi címet elnyerő ) Nemeskéri ezredesnek a vásárlásában. Figyelemre méltó a Nobel-díjas Wigner Jenő egykori (a piarista iskolának hajdan közel 3 évtizeden át otthont adó) nyaralója vagy orvosbiológiai téren a Huzella professzor által alapított – leromlott állapotú, jobb sorsra érdemes – épületegyüttest körülölelő, gyönyörű, egyre látogatottabb botanikus (Huzella-)kert.

Ezt a felsorolást tovább lehetne folytatni, de a felsorolt nevezetességek közül mégis az elsőként kiemelt Kincsem parkkal, pontosítva a Kincsemnek otthont adó épülettel (istállóval) és magával a Kincsem lóval kapcsolatos tárgyi emlékekkel érdemes lenne jobban megismerkedni. Ezzel kapcsolatban pár gondolat…
A Mezőgazdasági Múzeumban a látogatók jól ismerik azt a különtermet, melyben a csodás Kincsem (és Imperial) lovakkal kapcsolatos képek, érmek, oklevelek és persze rövid beszámolók láthatók. Különösen látványos a hajdani Kincsem-telepet, magát a még álló istállót és a már régen eltűnt – lebontott – postakocsis lóváltó épületet ábrázoló makett. Ez a jó sikerült, Kincsem fénykorát felidéző miniatűr épületegyüttes egy üvegbúra (méretes üvegdoboz) alatt pompázik a látogatók csodálatára. Ezt minden látogatásom alkalmával megcsodálva ötlött fel többször bennem, milyen kár, hogy Gödön nincs egy ilyen „,másolat-makett” egy méretes üvegbúra alatt a szépen rendbehozott Kincsem-épületben állandó jelleggel kiállítva (némi magyarázó szöveggel és a lóval kapcsolatos információ kíséretében). Ez a látványos makett sok embert vonzana be, még jobban tudatosítaná a helyi lakosokban és az idelátogatókban, hogy Kincsemnek köszönhetően Göd már régen milyen híres volt egyedülálló, mindig megcsodált nevezetességével. Mert Göd történetébe a Kincsem-emlék mélyen beivódott, annak örök része volt és maradt – remélhetőleg évtizedekre, talán századokra is hirdetve a világhírű csodakanca dicsőségét.

Kölcsei Tamás

tabs-top
More in Kultúra
Példaértékű a Bakony kultúrája

Köztudott, hogy január a kultúra napja (Magyarországon immáron 28. alkalommal), amely a nemzeti összetartozás egyik hídjának tekinthető. Az értékek megőrzése...

Close