Kick-box világkupa Budapesten

Június első hétvégéjén (péntektől vasárnapig) rendezik meg a budapesti BOK Sportcsarnokban a 27. Magyar Kick-box Világkupát, amely az idei esztendő legnagyobb eseményének ígérkezik a sportágban. A verseny a legjobb hazai kick-boxosok számára egyúttal kiváló felkészülés az őszi felnőtt Európa-bajnokságra és utánpótlás világbajnokságra.


A Magyar Kick-boksz Szakszövetség (MKBSZ) újabb négy évre megválasztott régi-új vezetősége a válogatottaktól az Eb-n és a Vb-n is az első háromba kerülést várja a nemzetek versenyében. Mérföldkő a sportág hazai történetében, hogy Boros Petra személyében először lesz magyar kick-boxos a Világjátékokon.


A budapesti kick-box világkupa az utóbbi években a WAKO világszervezet világkupa-sorozatának egyik legnagyobbjává nőtte ki magát, a hétvégi pedig létszámában várhatóan meghaladja az idei felnőtt Európa-bajnokságot és utánpótlás világbajnokságot. A BOK Sportcsarnokban péntektől vasárnapig sorra kerülő 27. Magyar Kick-box Világkupára – a
rendszerint nagy csapattal érkező orosz és a fehérorosz versenyzők távollétében is – 39 ország több mint 1700 sportolója nevezett.
A létszám mellett a színvonalra sem lehet majd panasz, gyakorlatilag a teljes hazai élvonal elindul, köztük a tavalyi öt egyéni magyar világbajnok közül négyen: Száraz Gergő, Szmolek Emánuel, Busa Andrea és Mezei Nikolett.

Az eseményre a többi között az Egyesült Államokból, Argentínából és Szingapúrból is érkeznek versenyzők, ami azt jelzi, hogy a budapesti világkupát érdemesnek tartják arra, hogy eljöjjenek rá, mert tudják, hogy itt a világ legjobbjaival találkozhatnak – vagyis a világkupa egyszerre számít elit, de ugyanakkor tömegversenynek.
A küzdelmek pénteken 10, szombaton és vasárnap pedig 9 órakor kezdődnek. Az első háromba kerülés a cél a világversenyeken.

A tavaly óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által teljes jogú sportágnak elfogadott kick-boxban az idén október elején az olaszországi Jesolóban rendezik az utánpótlás világbajnokságot, míg a felnőttek kontinensviadalának a törökországi Antalya ad otthont novemberben. Az idei évnek az MKBSZ új, de túlnyomórészt változatlan felállású vezetőséggel vágott neki. Újra elnökké választották a szervezet eddigi vezetőjét, Galambos Pétert, és az alelnökök személye sem változott, továbbra is Király István – aki a WAKO világszervezet alelnöke és a sportág európai szövetsége, a WAKO Europe elnöke is –, Juhász Gábor és Katona Attila töltik be a tisztségeket.

Galambos Péter hangsúlyozta: a szövetség céljai sem változtak az eredményesség tekintetében, így az Eb-n és a vb-n is első háromba kerülést várják a magyar versenyzőktől az éremtáblázaton. “Az eddigi tapasztalatok és a felépített tudásbázis alapján erre alkalmasak a versenyzőink és az edzőink is” – jelentette ki a régi-új elnök.

Sporttörténelmi szerephez jutott Boros Petra, aki Magyarországot képviselheti július 7. és 17. között az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokon. A Halker-Király Team sportolója a K1 szabályrendszerben a nők 70 kg-os súlycsoportjában lép majd ringbe.
A kick-box először 2017-ben, Wroclawban szerepelt a nem olimpiai sportágak legrangosabb multisport eseményén, ám akkor csupán bemutató sportágként, magyar versenyző pedig nem volt az indulók között. A birminghami Világjátékokon viszont már a hivatalos sportágak
egyike az amerikai eredetű modern küzdősport, ezért is nagy büszkeség a hazai kick-boxosok számára a részvétel.

A sportág nemzetközi szövetsége, a WAKO levélben értesítette az MKBSZ-t, hogy a női 70 kilogrammban kvótát szerzett ukrán versenyző a hazájában dúló háború következtében nem tud részt venni Világjátékokon, így a korábbi eredményeinek köszönhetően Boros Petrára szállt át az indulás joga. A szakvezetés szerint a 25 éves magyar lány képes lehet az éremszerzésre.

D. G.

tabs-top
More in Sport
Öt vitorlás díj egy síelőnek

Magazinunk szívesen felvállalja a sokoldalú tehetséges ifjak felkarolását eredményeik ismertetésével, különösen a sport területén. Fehér Boróka életútját is igyekszünk követni,...

Close