Két hazai Mercedes-Benz a BUSEXPO-n

Az Inter Traction Electrics Kft. által összeszerelt két prototípust is megtekinthették az érdeklődők a hetedik BUSEXPO-n, amelynek ezúttal is a zsámbéki Driving Camp vezetéstechnikai pálya adott otthont. A május 8-i eseményre 50-nél több autóbusz érkezett: az elővárosi Mercedes-Benz REFORM 501 LE a kiállítói soron parkolt, míg a városi REFORM 500 LE modellt pedig utasként próbálhatták ki a látogatók.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a BUSEXPO-t, amely lakmuszpapírként mutatta be a hazai buszgyártói és –forgalmazói, valamint a szolgáltatói piacot a szakmának, illetve az autóbuszok szerelmeseinek. A Kelet-Európában is különlegesnek számító esemény az évek során meghatározó szakmai összejövetellé nőtte ki magát, ahol az oldtimer járművektől kezdve a jelen kor megoldásain át a jövő lehetőségeibe is betekintést nyerhettek a látogatók.

A tavalyi évhez hasonlóan a debreceni Inter Traction Electrics Kft. is elhozta két prototípusát a zsámbéki Driving Camp vezetéstechnikai pályára: a Mercedes-Benz REFORM 501 LE-t statikusan tekinthették meg az érdeklődők, míg a REFORM 500 LE-t, – amely már a DKV Debreceni Közlekedés Vállalat színeiben szolgál –, menet közben, utasként próbálhatták ki. A Mercedes-Benz vázra épülő 12 méteres, háromajtós, alacsony belépésű, városi REFORM 500 LE típust 2017-ben mutatta be a vállalat, s miután a jármű hivatalosan is megkapta a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól az európai típusbizonyítványt, tavaly év végén a DKV Debreceni Közlekedés Vállalatnál állt forgalomba. Ezt a típust egy 220 kW maximális teljesítményű EURO6-os dízelmotorral és hatfokozatú automata váltóval szerelték. A REFORM 501 LE 2018 decemberében érkezett meg az Inter Traction Electrics palettájára: a kétajtós, alacsony belépésű elővárosi buszt egy 260 kW maximális teljesítményű EURO6-os dízelmotor hajtja, az erőátvitelről itt is egy hatfokozatú automata váltó gondoskodik.

A két jármű vázának műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Holding Zrt. által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontroll eszközöket, ami üzemelési/működési adatokat szolgáltatva lehetővé teszi a járművek távoli ellenőrzését.

Sz.A.

tabs-top
More in Science & tech
ELEKTROMOS BICÓK A HARLEY-TÓL

Jó hír a legifjabbaknak: jönnek a StaCyc új (12 és 16 collos) elektromos Harley kétkerekűi gyerkőcöknek. A Harley-Davidson bejelentette, hogy...

Close