Karácsonyi szépségek tárháza Gödöllőn.

Ha a kíváncsi látogató Gödöllőre kirándul, az első dolga, hogy a gyönyörűen felújított királyi kastélyt látogatja meg. Nem is gondol arra, hogy a kastély közelében micsoda különleges ékszerdoboz található. Ami kuriózumnak számít, hogy nemcsak bolt, hanem a karácsonyi készülődésben, az adventi hétvégeken otthont ad az alkotni vágyó kis- és nagyobb gyerekek, családok számára is.

A Művészetek Háza mellett látható gyönyörű épületet tették még szebbé az alkotók. A kedves kis ódon ablakok mögött szemet gyönyörködtető látvány fogadja az oda betérőket: 300 négyzetméter és kilenc szoba. Mind-mind csupa szépség. De, mi is ez a ház? Karácsonyház, az országban egyedülálló ilyen jellegű kiállítóhely és bolt. Ám, nemcsak bolt, hanem a karácsonyi készülődésben, az adventi hétvégeken otthont ad az alkotni vágyó kis- és nagyobb gyerekek, családok számára. A kézműves foglalkozások: adventi koszorú készítés – virágkötők segítségével -, gyertyamártás, szalvétatechnikával hólabda, manó- és rénszarvas figura készítés. Dekoratőrök segítségével karácsonyi díszek és lakásdekorációk készítése, képkeret dekorálása, ékszeres ládika, ajándékkísérő tábla festése. A nagyobbak fa táblára téli képeket festhetnek. Az utóbbi évek krétatáblás divatját követve idén is lesz visszaszámláló tábla készítése krétatábla technikával.

A Karácsonyház sok éves múltra tekint vissza, ám ebben az épületben második éve láthatóak. Most újabb arcukat mutatják a csodásan berendezett termek, amit a csapat 10 hónapos előkészítő munka után nyitott meg.

Lépjünk be a mesék birodalmába! Már az első szoba is magával ragadó: illatok, fények színes hangulata, manók kedves színfoltja, mesésen csillogó, világító kerámia házacskák látványa. Jégbarlangba ültetett eszkimók csoportja. Minden szobának más-más a hangulata, más-más a karácsonyfák ünnepi öltözéke, más-más a karácsonyfák színe. Ám nemcsak díszítőelemeket, ajándéktárgyakat látunk, hanem ötleteket is kaphatunk az ünnep még egyedivé tételéhez. Több, mint húszféle különlegesen feldíszített karácsonyfa, sok aprósággal és kreatív ötletekkel.

Található itt hagyományos vagy retrós csillogó díszítésű fa, – és az extrémet kedvelőknek – rózsaszín fa is. Az egyik szobában sílécekkel díszített, a másikban raklapokból, a harmadikban gördeszkából összeállított karácsonyfán ámulhatunk. Láthatunk itt mesés, kézzel festett üveggömböket, speciális magyar kézműves termékeket, a világ minden tájáról érkezett díszeket, trendeket. Az idei év ünnepi színei arany, ezüst, jég-kék, és a fehér. Az állatfigurák közül a bagoly, de külföldön már a sünik, rókák, egerek, madarak a divatosabbak. A szobákon tovább sétálva láthatjuk a Manók házát, Meseerdőt, és sok-sok Lego-ból épített karácsonyi hangulatú téli várost.

Úgy látszik ez a hangulat, ez a hely „megtetszhetett” a finn mikulásnak, Joulupukki-nak is. 2015-ben, amikor Magyarországra látogatott, egyik útja, egyik állomása Gödöllő Karácsonyháza volt. Amikor odaérkezett, meghatódva vette tudomásul, milyen csodás hangulatú helyszínnel és két igazi szarvassal várta őt a sok-sok boldog-izgatott gyerek. Otthon érezte magát!

A Karácsonyházba a belépés ingyenes, nem szednek belépőt. Viszont – az előző évekhez hasonlóan – arra kérik a látogatókat, járuljanak hozzá az éhező gyerekek megsegítéséhez. A kihelyezett gyűjtődobozba tegyenek adományokat. Az adományokból tartós élelmiszereket vásárolnak az arra rászorulóknak.

Ha belépsz a házba, gondold el mennyi munka, fáradság, szeretet, csapatmunka kellett a megépítéséhez, dekorálásához. A szépérzékű, alkotni akaró emberek fantáziája tükröződik a szobákon, falakon, asztalokon. Jó ide bejönni, újra gyereknek lenni és élvezni az áldását, a gyerekkor boldog, szépséges és felhőtlen életét.

Magyar Éva

tabs-top
More in Hungary
Egy sajtóút élményei – Kiskőrös kincsei.

November közepén a rossz idő ellenére élménydús nappal gazdagodhatott az a kis csoport, akiket vendégül látott a Kunság-Szesz Zrt. A...

Close