Jövőnk a körforgásos gazdaság: Tegyünk érte minden nap! Rajtunk és rajtad is múlik.

Az APPLiA Magyarország cégvezetője Mészáros Fanni 2018. március 21-én tartott sajtótájékoztatót a D/18 kávéház, Budapest VI. Dessewffy utca 39-ben. Egy rövid film vetítése után a tartott előadást.

A körforgásos gazdaságban az anyagcsere-folyamatok tervezetten, zárt körben áramlanak, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul és a biológiai, illetve technikai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a biológiai és gazdasági körfolyamatokba.

A körforgásos gazdaság egyik neves, az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok érdek-képviseleti szervezete a CECED, 60 évvel a megalakulása után új nevet (APPLiA Europe) és új arculatot kapott. A változás eredményeképpen a hazai szervezet APPLiA Magyarország Egyesülés néven folytatja tovább munkáját 2018. március 21-től. A CECED 1997 óta Brüsszelben képviselte tagjainak érdekeit az európai intézményekben. Jelenleg az iparág 200 ezer főt foglalkoztat és évente 35 milliárd euró forgalmat bonyolít. A tagok háztartási nagygépeket (pl. hűtőgépeket, mosógépeket, tűzhelyeket, mosogatógépeket), háztartási kisgépeket (pl. konyhai robotgépek, porszívók), valamint fűtő- és hűtőkészülékeket gyártanak és forgalmaznak, elsősorban háztartási használatra.

Mészáros Fanni elmondta, hogy hazánkban ez a szervezet 17 gyártót és több mint 25 elektronikai-készülék márkát képviseli. Előadásában ismertette az elektronikai gépek tekintetében a körforgásos gazdaságban kívánatos hazai elképzeléseket, illetve bemutatta az elmúlt 13,5 évben elért eredményeket.

Az elektronikai készülékek körforgásos gazdaságának megvalósításának 4 fő kihívással kell szembesülnünk: az energiahatékonysági, valamint a hulladékgazdálkodási célkitűzések elérésén túl egyre komolyabb problémát jelent a készülékek megfelelő szervizelése, a növekvő szerelőhiány megszüntetése. A XXI. századi fogyasztói társadalomban pedig a célok elérésében minden szereplőnek megvan a maga feladata: a piaci képviselőknek (gyártóknak, kereskedőknek), a jogalkotóknak, és a háztartásoknak is. Negyedik kihívásként legfontosabb feladat: a szemléletváltás és tudatformálás megújítása.

Háztartási nagygépek csereprogramja

A 2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által indított Otthon Melege Program Háztartási nagygépek cseréje alprogram célja, hogy a háztartásokban levő több éves, sok energiát fogyasztó készülékeket ne használják tovább a háztartások, mert rendkívül nagy a környezetterhelésük. Az állami támogatással megvalósuló, előrehozott cserékkel mindenki jól jár: a háztartások villany- és vízszámlája jelentősen csökken a takarékos, új gépek használatával, a program eredményeként elért CO2-kibocsájtáscsökkentéssel pedig Magyarország könnyebben teljesítheti az uniós energiahatékonysági célok elérését, mely kétségtelenül fontos szerepet játszik a klímaváltozás tekintetében is. A csereprogramokban az APPLiA Magyarország a minisztérium és a pályázatkezelő szakmai partnereként segíti a program hatékony megvalósulását. 2009-2015 között folyamatosan nőtt a hazai háztartásokban 8 évnél idősebb készülékek aránya, de 2017-re megtorpant ez a tendencia. Az öregedés megtorpanásában egyértelműen látható a csereprogramok hatása, és a cserékben rejlő CO2 megtakarítási potenciál is csökkenést mutat már a 2017-ben.

Megtakarítási potenciál a 8 évnél idősebb hűtők, fagyasztók és mosógépek cseréjében Forrás: APPLiA Magyarország Egyesülés – GFK Hungária

A legutóbbi, 2017. októberében indított csereprogram keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közel 61500 db támogatási kérelmet hagyott jóvá hűtőgép, fagyasztó, mosógép vagy mosó-szárító gép kedvezményes cseréjéhez. Így a közeljövőben tovább csökkenhet az régi készülékek aránya a háztartásokban.

Mosogatógépet mindenkinek!

Az APPLiA Europe tavaly indította el Európában a #Dishwasher4all programját, melyhez a hazai szervezet is csatlakozott. A kezdeményezés hátterében az energiafogyasztás mellett a vízfogyasztás csökkentése áll. Ha azokban az uniós háztartásokban, ahol jelenleg még kézzel mosogatnak, mosogatógépre váltanának, 1 év alatt 6141 milliárd liter vizet lehetne megtakarítani – ez annyi víz, amennyivel meg lehetne tölteni közel 2,5 millió olimpiai úszómedencét.

Szerelőprogram

Magyarországon a háztartások nagy része inkább javíttat, mint cserél, ha elromlik a készüléke. A legnagyobb kihívást ugyanakkor jelenleg az jelenti, hogy az évtizedekkel ezelőtt a háztartásigép-szerelő szakmát választók lassan nyugdíjba mennek, a fiatal generáció viszont nem érdeklődik a szakma iránt. Az elmúlt évtizedben ezért képzések sem igen voltak. A javítás, mint megoldás a cserével szemben a körforgásos gazdaság egyik kiemelt célkitűzése. Ezzel ugyanis megelőzhető az egyre gyorsabbá váló hulladékképződés, elnyújtható a használati idő. Az APPLIA megkezdte egy új, modern képzés, egy új életpálya-modell kidolgozását.

Mészáros Fanni elmondta: „Egy olyan programon dolgozunk, amelyben minden érintett szereplő megtalálhatja a maga számításait. Segíti a gyártókat a minél jobb szolgáltatások és megoldások biztosításában, s ezáltal a márkavédelemben. Segítséget nyújt a háztartásoknak, hogy készülékeiket hosszabban és elégedettebben használhassák.

Ezzel együtt munkalehetőséget és egy új életpályát biztosít a mai fiataloknak és a jövő generációinak, akiket a szűken vett szerviztevékenységeken túl számos egyéb, ma kiemelten fontos ismeretre is meg szeretnénk tanítani; például vállalkozói, adózási és fogyasztóvédelmi ismeretekre, a környezetvédelmi előírásokra és azok hátterére, szakmai angol nyelvre, valamint kommunikációs és ügyfélkapcsolati ismeretekre. A készülékek szervizelésén túl kiemelt feladatuk lesz az is, hogy a háztartásokat készülékhasználati tanácsokkal lássák el, s hangsúlyozzák a karbantartás fontosságát.”

Forgó Morgó: a tudatformálást nem lehet elég korán kezdeni!

2006-ban indult útjára Forgó Morgó és a nevével fémjelzett környezetvédelmi tudatformáló kampány. Az elmúlt 12 évben számtalan rendezvény, iskolai és családi program, valamint pályázat adott lehetőséget a gyerekek és családok részére a környezeti problémákkal és a környezettudatos magatartással való ismerkedésre.

Ligetiné Nechay Erzsébet

tabs-top
More in Életmód, Környezetvédelem
Mennyiben felelősök a szarvasmarhák a klímaváltozásért?

A globális klímaváltozás súlyosan érinti a mezőgazdaságot. Sokan viszont nem tudják, vagy nem kellő mértékben ismerik azt a tényt, hogy...

Close