Jól befűtöttek nekünk!

Az “Országos Szaunázók Hétvégéjén” voltunk Debrecenben – október első hétvégéjén, amelyhez sokak által a szauna magyar fellegvárának tartott Aquaticum Spa is csatlakozott többek között. Munkatársunk is vállalta kihívást, s elutazott hazánk második legnagyobb városába úgymond szerencsét próbálni. Erről adunk tudósítást Olvasóinknak.


“A tizenéves fiamat még soha nem hoztam el ide. Nem is kérdeztem meg, eljönne-e” – hallom csak úgy fél füllel, miközben nagy várakozással ácsorgok a frissen kitárt szauna ajtó előtt a bebocsátási szóra várva. Aztán ezt megkapva először egy hatéves formájú kisfiú sétál be anyukájához bújva, majd a lelkes közönség egyként. A kissrác épp abba a körbe cseppent bele, amikor lelkes törzsvendégek vállalták két-három percre a szauna mester szerepét különböző illatú felöntésekkel megspékelve egyénre szabott és a közönséghez is illő zenére. Jó érzékkel tánclépésekben ritmusra legyezték a közönséget, ahogy már annyiszor látták és talán meg is állapították – ó, hát ez nem is lehet nehéz… A szauna társak meg lelkesen fogadták őket, biztató tapsokkal, csaknem ovációval. A kisfiú tíz perc után kikéredzkedik – mondják mindig, hogy bárkinek bármikor ki lehet menni – , hogy egy kis Kneipp taposót, merülő medencét próbáljon ki.


A törzsközönség előtt nyílt titok, hogy Végh Tímea & Végh Sándor mindent beleadó munkájának és lelkesedésének köszönhetően született meg a profi szauna iskola, ahol a munkatársak egymás erősségeit kiemelik, különlegességeit megőrizik. Az előző hétvégén, a marathonként aposztrofált eseményen is lelkes csapat töltötte meg a szaunát, ahogy hallottam. Ezen nem is csodálkozom, mert a szauna mester Tímea a vadidegennel is olyan kedvességgel, közvetlenséggel elegyedik szóba, adja szaunázási tanácsait/segítéségét és önmagát, mintha régi jó barátok lennének. “Először vagytok itt?” – kérdez épp hozzá forduló két fiatalt”. “Akkor kezdjétek a finn szaunával, addig, amíg jól esik, itt van egy-egy szauna lepedő, s utána jöhet az infra, majd a gőz. Szaunázás után mindig ki a friss levegőre, majd zuhanyozás és merülő medence…”
Így aki egyszer ide betéved, és megérinti a hely hangulata, belekóstol a hajtós munka utáni lazításba, sikerül átélnie a föltöltekezést, az vissza fog járni ide. Merthogy rabul ejti a szaunázás varázsa és az egybekovácsolódott, befogadó törzsközönség. Ugyanis észese akar lenni ezentúl az itt megélt csodának.
Itt érezni lehet, hogy teljes egységben vannak a szauna mesterek és a szaunázó közönség. Továbbá azt is, hogy szívesen vannak együtt. Változatosak a zenék – a szauna mesterek együtt élnek, együtt lélegeznek törzsvendégeikkel, és így az országos szauna programhoz kapcsolódva a nyitó zenét követően a többi számot a nagyérdemű ízlésének megfelelően formálták át, nagy sikerrel. A három szauna mester fantasztikusat alkotott. … Ekkor kezdem érteni, hogy tudnak mindig csupa jó számokat kiválasztani a szauna mesterek.
Az első, igazán jól eső szauna szeánsz után a friss levegőre jóízű kacagások, nevetések vonzanak ki: éppen egy kiváló humorral összeállított szauna kvízt töltenek ki nyereményekért. Itt olyan titkokra is fény derült többek között , hogy azért jár – e valaki szaunába, mert az asszony ott nem találja meg vagy mert addig se kell takarítani, vagy csak olyan “snassz” dolog miatt, mint a méregtelenítés. Mind a húsz kérdés négy – négy lehetséges válasza az életből lett ellesve, aminek mindig van humoros oldala is. Ha valaki esetleg azért nem menne szaunázni, mert ott a gyerek, aki nem éppen “szauna érett”, semmi gond, mert míg anyuka szaunázik, addig apu csúszdázik az élmény részben – majd utána meg váltás.
Az eredmény magáról beszél: kapunk egy boldog, jól kifáradt gyereket, aki reggelig meg se mozdul az ágyában, ha már belezuhant, és a szokásos éjszakai rugdalózások/forgolódások valahogy kimaradnak. Csodás pillanatok, amikor egy család együtt lehet a pihenésben és minden zavaró tényező nélkül lehet élvezni a másik közelségét. Magyarán: feltöltekezni az újrakezdéshez, az újabb küzdelmekhez szükséges erővel…

Bodrog Beáta

tabs-top
More in Életmód
Lássuk a medvét!

Egy kis lazításként érdemes a Gödöllői Királyi Kastély gyönyörűségei után ellátogatni akár gyermekekkel is a veresegyházi Medveotthonba – csupán fél...

Close