Izgalmas film Lengyelország híres műkincsrablásáról

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel. A valós események által inspirált, feszült történet kivételesen pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországának korhangulatát.

1986.Lengyelország. Ismeretlenek betörnek a gnieznói székesegyházba, megrongálják a lengyel kereszténység és államalapítás egyik legjelentősebb alakja, Szent Adalbert hamvait őrző síremléket, és ellopják róla a szentet ábrázoló  ezüst szobrot. A hatalmas felháborodást kiváltó ügy megrendíti a lengyel társadalmat. Felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízzák meg, akinek felesége nemzetközi hírű művészettörténész. A fiatal nyomozó tisztában van vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popiełuszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébred: lehetséges, hogy a szobor ellopása egy belügyes játszma része?

Az alkotást rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyző Sebastian Buttny nevéhez több sikeres film és sorozat is fűződik. A magyar közreműködéssel készült Szent zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying), társproducere Kántor László volt. Főbb szerepeiben Mateusz Kościukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel.

tabs-top
More in Aktuális, Kultúra
Az új mentsége…

E címen jelent meg a közelmúltban Záruba Károly Valér második kötete, amelyhez a Könyvjelzőre c. verse felvezetőként jogosan ide illeszthető...

Close