Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel.

Köztudomású, hogy a világ legfontosabb ipari vásárát Hannover jegyezheti, amely az ipar 4.0 (a termelés digitalizálása) globális színpada. Hamarosan (áprilisban) 70 országból 6.500 kiállítót és 80 országból több mint 200 ezer látogatót várnak a szervezők a német vásárvárosba.

A kiállítás legfontosabb témája a gyártástechnika és az energetika: a legkorszerűbb ipari robotoktól kezdve a termelési folyamatokat irányító szoftvereken keresztül az energia termelésének és elosztásnak a technológiájáig. A tavalyi rendezvényen az USA volt a vendég, akkor Barack Obama és Angela Merkel együtt nyitotta meg a vásárt. – 2017-ben a vásár vendége Lengyelország lesz.

Hannover a gazdasági és politikai vezető erők találkozóhelye, ahol arról tájékozódhatnak az érdeklődők, hogy a digitalizálás fejlődése miként változtatja meg a gyártás- és energiarendszereket. Ezen kívül a rangos esemény a technológia transzfer legjelentősebb fóruma és világszerte az egyetlen rendezvény, amely a teljes ipari alkotási láncot a termékfejlesztéstől a gyártásig tökéletesen lefed. A látogatói között vannak kis- és középvállatok vezetői, de világkonszernek is, mint az Apple, a Foxconn, a Microsoft és a Volkswagen vezetői. Minden harmadik látogató külföldi, minden második a felső vezetői szintet képviseli. A látogatók 70 százaléka döntéshozó, míg a bő fele új szállítót keres. Az átlagos beruházási büdzsé 550 ezer Eurót toksál, míg tavaly 5 és fél millió üzleti kapcsolatot teremtettek a vásár során.

Az idei HANNOVER MESSE nagy lendületet fog adni a német-lengyel kapcsolatoknak is. „A lengyel ipar számos iparágban innovációkkal és jelentős növekedéssel lep meg bennünket. Ez a világ minden tájáról érkező vállalatoknak érdekes, ezért a legalkalmasabb hely, hogy a lengyel gazdaság erősségét a középpontba helyezze és a gazdaági kapcsolatokat – különösen Németország és Lengyelország között – tovább erősítse.” – mondta Siemering, a vásárközpont igazgatója

Az időzítés Lengyelország számára tökéletes, hiszen gazdasága sok éve gyorsan és stabilan növekszik, illetve ambiciózus terveik vannak. A Lengyel Gazdaságfejlesztési Minisztérium programja az újraiparosítást, az innovatív vállalatok fejlesztését, a fejlődést biztosító tőke gyarapodását, az új külföldi piacok megnyerését és a beruházási támogatást helyezi a középpontba.

A lengyel kiállítók a világ minden tájáról érkező potenciális ügyfelekkel itt találkoznak, a látogatók pedig a legmodernebb technológiákkal találkoznak, amelyeket a gyárak és energiarendszerek modernizálásánál alkalmazhatnak. A vendégország szerepén keresztül Lengyelország ipara jelentős lendületet nyerhet a növekedés és versenyképesség területén.

A digitalizálás megújult trendje nemcsak új értékeket teremt jobb létesítmények és gépek formájában, hanem új üzleti területeket is megnyit, növelve a termelékenységet és a dolgozók elégedettségét. Ez évben a kiállítók megmutatják, hogy a kisebb pénzügyi forrásokkal rendelkező vállalatok hogy profitálhatnak az integrált ipar eredményeiből. Sok országban létezik támogatási program a digitalizálás bevezetésére, így ez a vásár egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy a különböző víziókat és elképzeléseket összehasonlítsuk. A digitalizálás természetesen nem csak a termelés folyamatára korlátozódik. Az „Integrated Energy“ mottóval az energia szakterületen bemutatják, hogy a digitalizálás miként változtatja meg a jövőben az energiarendszereket. Az energiagazdálkodás teljes folyamatát bemutatják, a termeléstől az elosztáson keresztül egészen a tárolásig. Itt az intelligens hálózatok, alternatív mobilitási megoldások állnak a középpontban.

A monstre vásár több mint ezer konferenciát és fórumot kínál az idelátogatóknak, s ezzel lefedi az összes releváns témát: Industrie 4.0, IoT, digitális transzformáció, cyber-biztonság, intelligens hálózatok és decentralizált energiaellátás. A külön bemutatók – mint például a Tec2You, Job & Career és WoMenPower – motiválják a tanulókat, hogy műszaki tanulmányokat folytassanak, vagy a műszaki területen dolgozóknak iránymutatást adnak a karrierjük tervezésében. A Global Business & Markets a 3. csarnokban a külkereskedelem vezető európai találkozóhelye lesz.

A Startup vállalatok iránti kereslet is egyre növekszik. A 3. csarnokban található fórum, a Young Tech Enterprises a kiindulópont a cégek számára. Összehozza a cégeket, az újonnan alapítottakat a kereskedelmi fejlesztőkkel. A program tartalmaz egy központi fórumot, különböző versenyeket és úgynevezett matchmaking rendezvényeket/workshopokat. A résztvevők profitálhatnak a 2. csarnokban lévő Research & Technology szakterület kiállítói és látogatói közelségéből, valamint a Global Business & Markets fórumra látogató beruházók érdeklődéséből is.

Bodó – Szalay

tabs-top
More in Aktuális, Science & tech
Újabb hatalmas szén-dioxid-kibocsátó indul be a Földön

Az emelkedő hőmérséklet miatt rengeteg szén kerül a talajokból a légkörbe. A hatás olyan lehet, mintha egy újabb fejlett, USA-méretű...

Close